jeszcze raz o kwarantannie

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Klarabella
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Ela

jeszcze raz o kwarantannie

Post autor: Klarabella » 2010-09-08, 08:38

mam zbiornik ogólny 200l, trwa jego zarybianie .

Wczoraj kupiłam brzanki różowe (5 szt. docelowo ma byc 8), wpuściłam do akwarium kwarantannowego (całkiem puste, poj. 30l, grzałka - 24st., filtr fan filter mini, woda: 20l z ogólnego akwa a 5l czystej odstanej). Dziś jedna z rybek nie szuka już pozywienia, łapczywie łapie wodę, siedzi w kącie i widać ze ma problemy z pływaniem (opada na dno i próbuje się poderwać). Pozostałe są ok.

CO zrobić z taką rybką? Nie mam juz kolejnego sprzętu na załozenie drugiej kwarantanny - czekać więc aż sama padnie albo się pozbiera, czy od razu dokonać eksterminacji?

Domyslam sie że nie poradziła sobie w nowym środowisku (wpuszczane były metodą kropelkową), bo nie ma żadnych innych objawów chorobowych, w sklepie też wyglądała zupełnie normalnie.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: jeszcze raz o kwarantannie

Post autor: maol » 2010-09-08, 09:10

Najpierw - poczekać. Po to właśnie jest kwarantanna. Po pierwsze, pozostałe ryby mogą wykazać podobne objawy. Po drugie, jak przez tydzień lub lepiej dwa wszystko będzie OK, wpuść zdrowe ryby, a ta niech w kwarantannie pozostanie... w celu leczenia bądź zejścia.

Oczywiście - jeżeli rybka padnie bądź zaobserwujesz dalsze niepokojące objawy - przedłuż kwarantannę i nie wahaj się przed eutanazją.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Klarabella
Forumowicz
Imię: Ela

Post autor: Klarabella » 2010-09-09, 18:52

dzięki za odpowiedź :)
niestety rybka nie przetrwała, ale reszta jest żwawa i pełna wigoru

pozdrawiam serdecznie

piotrekf
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotr

Post autor: piotrekf » 2010-09-10, 13:22

Jest zasada. Po zejściu rybki w akwarium kwarantannym, rybki które z nią zakupiłaś trzymasz w kwarantannie następne 4 tygodnie. Jeżeli zaraziły się od chorej rybki, jest to najpewniejszy sposób

Awatar użytkownika
oldduck
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Jacek

Post autor: oldduck » 2010-09-14, 21:22

Witaj!
Maol i piotrekf dobrze radzą,czas i cierpliwość,duży baniak poczeka.
Teraz o brzankach.Uważaj na temperaturę,dla nich 25 stopni w ogólnym akwarium to już temperatura tarliskowa,lubią nieco zmiękczoną wodę i powinno się je trzymać po 10-12 sztuk.
Piękna rybka choć niedoceniana,gratuluję wyboru.Pozdrowienia.
Panta rei ... szczególnie czas

ODPOWIEDZ