Nigdy nie miałam akwarium, zamierzam w najbliższym czasie kupić akwarium profilowane 40l i ponieważ naczytałam się na różnych forach nieprzychylnych opinii na temat zestawów akwariowych, zdecydowałam się skompletować własny.
W akwarium chciałabym hodować jakąś kombinację poniżej wymienionych rybek (nie robiłam jeszcze dokładnego zestawienia które do siebie pasują i w jakiej ilości) : zmienniak wielobarwny, kirysek, bojownik, prętnik karłowaty, brzanka wysmukła, bystrzyk sierpowaty, miedzik obrzeżony. Zamierzam też mieć trochę roślinek.
Skład zestawu:
-Akwarium 40l profil 50x30x30
-Pokrywa - 101zł
-Filtr kaskadowy AQUAEL FZN-1 63zł
-Grzałka 50W 30zł
Termometr 2,85zł
-Karmnik automatyczny 99zł (potrzebuję czegoś takiego, bo studiuję w innym mieście niż mieszkam i czasem jeżdżę do domu)
W sumie będzie to kosztowało ok 350zł. To dość sporo jak na moje fundusze, jednak nie chciałabym kupić byle czego i później nie mieć wyjścia i wymieniać poszczególne podzespoły.
Wszystko to pochodzi z jednego, wg mnie dość taniego sklepu w Warszawie. Mam pytanie - czy ten zestaw jest dobrze dopasowany i czy części są dobrej jakości? Większość wybierałam po przeczytaniu pozytywnych opinii na temat poszczególnych podzespołów, ale może ktoś ma inne doświadczenia albo zna tańszy zamiennik, nie odbiegający jakościowo?
Proszę o uwagi i sugestie, z góry dziękuję