Akwarium jedno lub dwugatunkowe

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
gismo
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Marcin

Akwarium jedno lub dwugatunkowe

Post autor: gismo » 2010-09-22, 00:10

Witam

Jestem tutaj pierwszy raz i jeśli mój temat powinien znaleźć się w innym dziale to proszę go przenieść.

Zacznę od początku. Mam zamiar stworzyć akwarium jedno lub dwugatunkowe akwarium. Wiem już, że jednym gatunkiem ryb, które na pewno znajdą się w moim zbiorniku będzie grubowarg syjamski czyli inaczej mówiąc "kosiarki". Dużo czytałem na temat tych ryb ale wiadomo - suche informacje to nie to samo co własne doświadczenie dlatego więc znalazłem się tutaj. Teraz może coś o zbiorniku, który posiadam:

112 litrów
Obrazek

Tło robiłem własnoręcznie i jest ono przyklejone na stałe do akwarium. W tej chwili wyrzuciłem jedynie prawą część tła gdyż zabierało miejsce, które wolę dać rybkom do dyspozycji. Tło to pozostałość po poprzedniej aranżacji (Tanganiki).

Teraz trochę pytań odnośnie zakładania nowego zbiornika dla kosiarek.

Podłoże:
Czytałem trochę na temat ziemi ogrodowej i piasku na dnie. Piach mam ładny po poprzedniej aranżacji lecz zastanawiam się nad dodaniem najpierw ziemi. Jakie są za i przeciw?

Rośliny:
Jakie rośliny będą najlepsze dla kosiarek? Z tego co czytałem to takie z większymi liściami lecz jak to jest w praktyce?

Obsada:
Ile sztuk może wejść do takiego zbiornika? Wiadomo, że to ryba, która czuje się dobrze w większej ławicy lecz nie chciałbym przesadzić bo nie chodzi o to, żeby przerybić akwarium. Czy jest jakaś inna ryba, która byłaby odpowiednia dla towarzystwa kosiarek oraz byłaby ciekawa z wyglądu? Bądź co bądź akwarium ma być też miłe dla oka.

Oświetlenie:
Teraz mam 2x18W bo zmieniałem na słabsze dla Tanganiki lecz mam gdzieś w szafie bodajże 2x40? Sam nie wiem, sprawdzę jutro (jestem w trakcie przeprowadzki i nie wszystko mam blisko siebie).

Dekoracje:
Wiem, że korzenie są odpowiednią dekoracją dla kosiarek. Zastanawiałem się nad liściami dębu lub innych drzew tylko nie wiem jakie się jeszcze nadają? Korzenie jakich drzew nadają do spreparowania?

A najważniejsze jest to, żeby wszystko tak dobrać, żeby rybki czuły się jak najlepiej :)
Pomóżcie mi w stworzeniu nowego dzieła ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Akwarium jedno lub dwugatunkowe

Post autor: Akwarybka » 2010-09-24, 00:21

Witaj :) ,
Jesteś chyba pierwszą znaną mi osobą która zakłada akwarium dla kosiarek, gratuluję oryginalności ;)Temat trochę trudny, ale nie ze względu na samą rybę, ale na jej najczęstsze zastosowanie w zbiorniku. Grubowarg syjamski jest praktycznie zawsze umieszczany w akwarium tylko ze względu na swoją dietę, a nie dla samej ryby. Kosiarka jest też bardzo prosta w utrzymaniu dlatego nikogo tak naprawdę warunki dla tej ryby nie obchodzą...
Nigdy nie miałam, więc niestety nic od siebie nie napiszę ;) Pochodzą Z Azji Płd-wsch, głównie z terenów Indonezji i Tajlandii. Ryba dorasta do 12cm i jest bardzo ruchliwa, dlatego mam wrażenie że 112l na grupę tej ryby (6 sztuk) to za mało :niepewny: Akwarium nie musi być głębokie, bo najważniejsza jest dla nich powierzchnia dna. Woda miękka do średnio twardej, optymalne pH to 6.5-7. Rośliny oczywiście azjatyckie, a więc zwartki, nadwódki, nurzańce, microzoria, lotos, gałęzatka (o ile kosiarka jej nie zje :D ), mech jawajski. Z dekoracji to na pewno drewno (z rodzimych to najlepszy dąb, ewentualnie wszelkie inne dostępne w sklepach zoologicznych (sosna bagienna, mahoń)), ale trudno odszukać jakichkolwiek informacji na temat wód w których mieszkają kosiarki, zwłaszcza, że na wolności jest ich coraz mniej. Podłoże oczywiście piaszczyste :ok:
Co do oświetlenia, to zależy ono głównie od roślin, ale w przypadku mocniejszego dałabym np. pistię na taflę wody (w Azji ogromna część wód jest właśnie ''zielona u góry''). Towarzyszące ryby, to najlepiej takie o podobnym pochodzeniu i temperamencie, np. Danio choprai, w większym akwarium Brzanka sumatrzańska lub inne mniejsze brzanki.
Co do ziemi, to stosuję i gorąco polecam :) Tu są dwie drogi; albo ziemia dla roślin doniczkowych czyli ogrodowa, albo ziemia z kretowiska (oczywiście bez ''gratisów''). Jeżeli ogrodowa to najtańsza, bo zawiera najmniej nawozów, które mogłyby spowodować w akwarium katastrofę. Dwóch rodzajów ziemi nie wolno mieszać ze sobą. Gleby powinno być 1.5-2 cm z przodu i 3-4cm z tyłu. Rozkładaj ziemię tylko w miejscach gdzie przewidujesz rośliny ;) Pamiętaj, że jeżeli akwarium jest wystawione na działanie słońca to nie może ono dosięgać ziemi, bo następują wówczas przykre procesy gnilne. W twoim przypadku piasku powinno być dość sporo, by grubowargi nie odkopały ziemi pod spodem. Proponuje 3cm z przodu i np. 6 z tyłu.

Pozdrawiam i powodzenia :)

ODPOWIEDZ