Jestem tutaj pierwszy raz i jeśli mój temat powinien znaleźć się w innym dziale to proszę go przenieść.
Zacznę od początku. Mam zamiar stworzyć akwarium jedno lub dwugatunkowe akwarium. Wiem już, że jednym gatunkiem ryb, które na pewno znajdą się w moim zbiorniku będzie grubowarg syjamski czyli inaczej mówiąc "kosiarki". Dużo czytałem na temat tych ryb ale wiadomo - suche informacje to nie to samo co własne doświadczenie dlatego więc znalazłem się tutaj. Teraz może coś o zbiorniku, który posiadam:
112 litrów

Tło robiłem własnoręcznie i jest ono przyklejone na stałe do akwarium. W tej chwili wyrzuciłem jedynie prawą część tła gdyż zabierało miejsce, które wolę dać rybkom do dyspozycji. Tło to pozostałość po poprzedniej aranżacji (Tanganiki).
Teraz trochę pytań odnośnie zakładania nowego zbiornika dla kosiarek.
Podłoże:
Czytałem trochę na temat ziemi ogrodowej i piasku na dnie. Piach mam ładny po poprzedniej aranżacji lecz zastanawiam się nad dodaniem najpierw ziemi. Jakie są za i przeciw?
Rośliny:
Jakie rośliny będą najlepsze dla kosiarek? Z tego co czytałem to takie z większymi liściami lecz jak to jest w praktyce?
Obsada:
Ile sztuk może wejść do takiego zbiornika? Wiadomo, że to ryba, która czuje się dobrze w większej ławicy lecz nie chciałbym przesadzić bo nie chodzi o to, żeby przerybić akwarium. Czy jest jakaś inna ryba, która byłaby odpowiednia dla towarzystwa kosiarek oraz byłaby ciekawa z wyglądu? Bądź co bądź akwarium ma być też miłe dla oka.
Oświetlenie:
Teraz mam 2x18W bo zmieniałem na słabsze dla Tanganiki lecz mam gdzieś w szafie bodajże 2x40? Sam nie wiem, sprawdzę jutro (jestem w trakcie przeprowadzki i nie wszystko mam blisko siebie).
Dekoracje:
Wiem, że korzenie są odpowiednią dekoracją dla kosiarek. Zastanawiałem się nad liściami dębu lub innych drzew tylko nie wiem jakie się jeszcze nadają? Korzenie jakich drzew nadają do spreparowania?
A najważniejsze jest to, żeby wszystko tak dobrać, żeby rybki czuły się jak najlepiej