Tarlo bojowników - poradźcie
Moderator: ModTeam
- Kubutek
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Kontakt:
Re: Tarlo bojowników - poradźcie
w sumie człowiek najlepiej uczy sie na swoich błędach ;-) ale trzymam kciuki zebys wkoncu doczekała sie potomstwa :-D
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Ja też. Ale nie rozumiem dlaczego samiec jest agresywny... ( chociarz może wiem )często agresywne z natury samce trochę za mocno dają znać partnerce że gniazdo jeszcze nie gotowe dlatego ZAWSZE trzyma się przynajmniej 3 samiczki ;-) . Bojowniki są takie po prostu.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
u mnie to bylo tak :
http://www.akwanarium.yoyo.pl/index.php ... &Itemid=48
Podstawowa rada jak chcesz miec małe bojowniczki zanim sie zaczna ikrzyc załóż hodowle pantofelka np bo nie bedziesz mieć czym ich karmic . Mi z 30-40 sztuk małych zostało juz chyba tylko 8 i słabo zerują. zamiast żywej artmeni wola nie wyklute ich jajeczka. Ostatnio zaczołem podawać naprawde małego cykolpa jakos to jedza. i zrobiły się zywsze na pewno wiem że za pózno zaczołem podawać im żarełko
http://www.akwanarium.yoyo.pl/index.php ... &Itemid=48
Podstawowa rada jak chcesz miec małe bojowniczki zanim sie zaczna ikrzyc załóż hodowle pantofelka np bo nie bedziesz mieć czym ich karmic . Mi z 30-40 sztuk małych zostało juz chyba tylko 8 i słabo zerują. zamiast żywej artmeni wola nie wyklute ich jajeczka. Ostatnio zaczołem podawać naprawde małego cykolpa jakos to jedza. i zrobiły się zywsze na pewno wiem że za pózno zaczołem podawać im żarełko
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Aneta
samiec ciągle buduje gniazdo, a ja mam wrażenie że samiczka nie ma ochoty na tarło.....
PS. jak się hoduje pierwotniaki ??
PS. jak się hoduje pierwotniaki ??
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
ile dałas im przerwy od poprzedniego razu ? Samiec zawsze jest agesywny dla samicy zarówno przed tarłem jak i po tarle od razu jak ja wpuscisz pokazuje jej gdzie jest jej miejsce .
uwagi
1. podłoze musi byc bez zwiru spadające jajeczka jak wpadna miedzy zwir to ich samiec nie wyciagnie i nie wsadzi do gniazda z powrotem cały wystruj akwarium to tylko w doniczce roslinka
2. samice odławiasz zaraz po tym jak samiec zacznie ja odganiac po zlozeniu ikry
3 samca odławiasz znacznie pozniej nawet po tygodniu ( na innych stronach znalazlem nawet opis ze w ogole nie wyciagaja samca dopiero jak male zaczynaja byc wieksze i samiec widzi w nich rywali) i jest to wazne samiec pilnuje zlozonej ikry wsadza ja do gniazda tak samo jest z narybkiem lapie spadajace jajeczka i narybek i wsadza do gniazda przy okazji czysci je z glonow i plesni widzialem ze malego jak zlapal w pyszczek to go mietolil ponad minute
4. swiatlo 24 h na dobe
5 stala temperatura
hodowla solowca idziesz do sklepu za okolo4 zł kupujesz juz gotowa mieszanke jajeczek z sola Artmeni wsypujesz do 0.5 l sloika napowietrzasz i oswietlasz utrzymujac stala temperatue 26-28 stopni
hodowla pierwotniaka www.google.pl wpisz hodowla pierwotniaka lub pantofelka
uwagi
1. podłoze musi byc bez zwiru spadające jajeczka jak wpadna miedzy zwir to ich samiec nie wyciagnie i nie wsadzi do gniazda z powrotem cały wystruj akwarium to tylko w doniczce roslinka
2. samice odławiasz zaraz po tym jak samiec zacznie ja odganiac po zlozeniu ikry
3 samca odławiasz znacznie pozniej nawet po tygodniu ( na innych stronach znalazlem nawet opis ze w ogole nie wyciagaja samca dopiero jak male zaczynaja byc wieksze i samiec widzi w nich rywali) i jest to wazne samiec pilnuje zlozonej ikry wsadza ja do gniazda tak samo jest z narybkiem lapie spadajace jajeczka i narybek i wsadza do gniazda przy okazji czysci je z glonow i plesni widzialem ze malego jak zlapal w pyszczek to go mietolil ponad minute
4. swiatlo 24 h na dobe
5 stala temperatura
hodowla solowca idziesz do sklepu za okolo4 zł kupujesz juz gotowa mieszanke jajeczek z sola Artmeni wsypujesz do 0.5 l sloika napowietrzasz i oswietlasz utrzymujac stala temperatue 26-28 stopni
hodowla pierwotniaka www.google.pl wpisz hodowla pierwotniaka lub pantofelka
-
- Forumowicz
Samiec zbudował gniazdo i znowu "tańczy" sobie z samiczką I jajeczka składa samiczka. A kiedy zapładniane są jajeczka?? Bo mam wrażenie, że jak one wypadają z samiczki, to są jakieś bezkształtne, wklęsłe :/
Z hodowli pierwotniaka zrezygnuję chyba... A czym mogę karmić narybek o ile będzie poza pierwotniakami, pantofelkami... ????
Z hodowli pierwotniaka zrezygnuję chyba... A czym mogę karmić narybek o ile będzie poza pierwotniakami, pantofelkami... ????
- Doma
- Przyjaciel forum
Larwami solowca. Ale nie wiem czym jeszcze.
[ Dodano: 2007-06-08, 16:03 ]
Jeszcze żółtkiem jajka.
[ Dodano: 2007-06-08, 16:03 ]
Jeszcze żółtkiem jajka.
Pozdrawiam Dominika ;-)
-
- Forumowicz
Hej 
Mam chyba same dobre wiadomości :
- kupiłam moczarkę kanadyjską, żeby rybeńki miały trochę skrytek
- gniazdo jest duże, prawie na pół akwarium (10l)
- dziś w nocy wykluły się rybeńki jest ich dość dużo, tylko teraz pytania odnośnie nich :
1) Rybki wypadają z gniazda i bezwładnie opadają gdzieś na dno, z większością samiec sobie nie radzi i nie łapie wszystkich, one leżą tak na kamieniu, na roślince, po jakimś czasie podrywają się do góry, samiec jak je dojrzy to łapie i wsadza dość nieudolnie do gniazda, a inne pozostają tam gdzie spadły - czy one zdechną poza gniazdem ?? Czemu samiec nie wyłapuje wszystkich ??
2) Kiedy mam zacząć je karmić?? I jak? Gdzie im ten pokarm sypać? Kupiłam specjalny w sklepie, dla narybku... Mięsno wątrobowy.
3) Światło mają 24 h na dobę - to dobrze??
4) Filtr jest wyłączony, bo jeszcze powciąga te małe - kiedy go włączyć??
Proszę o odpowiedzi na moje pytania, bo naprawdę bardzo mi pomożecie, jestem kompletnie zielona i przerażona, że rybkom coś się stanie...
Pozdrawiam

- dziś w nocy wykluły się rybeńki jest ich dość dużo, tylko teraz pytania odnośnie nich :
1) Rybki wypadają z gniazda i bezwładnie opadają gdzieś na dno, z większością samiec sobie nie radzi i nie łapie wszystkich, one leżą tak na kamieniu, na roślince, po jakimś czasie podrywają się do góry, samiec jak je dojrzy to łapie i wsadza dość nieudolnie do gniazda, a inne pozostają tam gdzie spadły - czy one zdechną poza gniazdem ?? Czemu samiec nie wyłapuje wszystkich ??
2) Kiedy mam zacząć je karmić?? I jak? Gdzie im ten pokarm sypać? Kupiłam specjalny w sklepie, dla narybku... Mięsno wątrobowy.
Proszę o odpowiedzi na moje pytania, bo naprawdę bardzo mi pomożecie, jestem kompletnie zielona i przerażona, że rybkom coś się stanie...
Pozdrawiam

- Doma
- Przyjaciel forum
Samiec jest mało doswiadczony i po prostu nie radzi sobie ze wszystkimi. Małym nic się nie stanie. Odłów samca jak zaczną szme pływać. Karm je po ok. 5 dniach od wyklucia. Zwykle one same dadzą znać że masz je nakarmić - zaczną aktywnie pływać w poszukiwaniu jedzenia. Małe powinny mieś średnie albo słabe światło włączone normalnie jak inne ryby - 11h. Niestety nie umie powiedzieć kiedy włączyc filtr.
Powodzenia w wychowaniu małych rybek.
Powodzenia w wychowaniu małych rybek.
Pozdrawiam Dominika ;-)
-
- Forumowicz
11 godzin ??
To znaczy, że w nocy mogę wyłączyć ??
To znaczy, że w nocy mogę wyłączyć ??
- Doma
- Przyjaciel forum
Zdecydowanie tak. Nobo kiedy będą spać? W dzień nie zasną .
Pozdrawiam Dominika ;-)
-
- Forumowicz
Ok, to dobrze... Ale czy te rybki, które leżą gdzieś w kamieniach, albo w roślince będą żyć poza gniazdkiem ??
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Ola
- Kontakt:
A tak wogóle to co mogę zrobić by doszło do tarła?? Bojowniczke i bojownika mam ok 2 mc i nic się niedzieję;( jak mogę im ,,pomóc''??Proszę o odp.
30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
żadnych roslinek chyba ze małe w doniczkach po bokach akwaaneta_klb pisze:Hej
Pozdrawiam
Jesli masz na dnie zwirek to juz zapomnij o nich przezyje co ktorys

kiedy karmic - o suchej karmie zapomnij rybki jej nie zjedza . robiłem tzw zawiesine w strzykawce tzn szczypta pokarmu suchego w strzykawke plus woda jak sie rozpuscilo to podawalem kilka kropel . pokarm spadał na dno i tam zostawal gnijac , jak sypałem ten pokarm suchy to robil paskudna warstwe na powierzchni. suchy pokarm w zawiesinie malenstawa zaczeły mi przyjmowac teraz po miesiacu od wyklucia. alternatywnym rozwiazaniem jest maluteńki cyklop do skarmiania z tym ze karmic mozesz po okolo tygodniu od wyklucia
swiatło 24h na dobe . stała temperatura
obniz poziom wody do 10 cm 12 cm
filtr mozesz wlaczyc po miesiacu i TYLKO gabkowy inny zabije ci malenstwa po prostu je wciagnie
CZYTAŁAS OPIS JAK TO BYŁO U MNIE ? tam mialas odpowiedzi na każde pytanie , zreszta uzupełniłem strone wystarczyło przeczytać.
Aleksandrossa w akwaiurm nie moze byc innych rybek . dokup druga samiczke na podmianke jak nie z jedna to z druga
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Po pierwsze przygotuj specjalny zbiornik tarliskowy, przynajmniej 25l.Aleksandrossa pisze:A tak wogóle to co mogę zrobić by doszło do tarła?? Bojowniczke i bojownika mam ok 2 mc i nic się niedzieję;( jak mogę im ,,pomóc''??Proszę o odp.
Po drugie zamontuj tam filtr gąbkowy, bo wewnętrzny zniszczy gniazdo.
Po trzecie ustaw grzałkę na 30*C.
Po czwarte przygotuj 3-4 kryjówki dla samicy (kokos, korzeń)
Po piąte na powierzchni połóż wgłębkę wodną.
I już. Dodam tutaj, że poziom wody powinien być dosyć niski. Jeśli chcesz ułatwić samcowi budowę gniazda połóż na powierzchni plastikową pokrywkę np. od serka. Pod pokrywką gniazdo samca nie rozpłynie się, co ułatwi zadanie. Do wody możesz też dolać SERA MORENA, podobno zachęca przyszłych rodziców do tarła.