Problem z twardą wodą
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Agnieszka
- Kontakt:
Problem z twardą wodą
Mam 100 litrowe akwarium i właśnie pozbyłam się atakujących krasnorostów. Usuwałam to dziadostwo przez 2 dni około 6 godzin i boje się kolejnego ataku. Podejrzewam, że w moim akwa jest bardzo twarda woda. Moje podejrzenia są na podstawie tego, że z mojego akwarium paruje woda mniej więcej 5 litrów na tydzień, a ja dolewam wodę pochodzącą z kanalizacji - tylko odstaną ok. tygodnia. Moje środki są ograniczone więc czy istnieje jakiś tani i efektywny sposób na zmiękczenie wody?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Problem z twardą wodą
Tzn. ze ścieku?Agniesia pisze:a ja dolewam wodę pochodzącą z kanalizacji
Raczej nie bardzo.Agniesia pisze:i i efektywny sposób na zmiękczenie wody?
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Pewnie woda z kranu.
Poszukaj w internecie na stronie miejskiego przedsiębiorstwa wodno kanalizacyjnego jakie woda z kranu ma parametry.
Taka woda nie musi stać przez tydzień. Na odchlorowanie wystarczy jedna doba.
Ja mam bardzo twardą kranówkę: kh 15, ph 8 i nas ratuje częściowa podmiana z deszczówki przefiltrowanej przez warstwy pieluch tetrowych.
Nie każdy ma możliwość taką deszczówkę nałapać, a i podobno też miejski deszcz nie za bardzo się nadaje (chyba że pada długo, to pierwsze opady zawierają substancje szkodliwe, a potem już nie).
Jeżeli nie masz możliwości finansowych na zakup testów, to może w akwarystycznym Ci pomogą. Zaniesiesz trochę wody i zrobią.
Poszukaj w internecie na stronie miejskiego przedsiębiorstwa wodno kanalizacyjnego jakie woda z kranu ma parametry.
Taka woda nie musi stać przez tydzień. Na odchlorowanie wystarczy jedna doba.
Ja mam bardzo twardą kranówkę: kh 15, ph 8 i nas ratuje częściowa podmiana z deszczówki przefiltrowanej przez warstwy pieluch tetrowych.
Nie każdy ma możliwość taką deszczówkę nałapać, a i podobno też miejski deszcz nie za bardzo się nadaje (chyba że pada długo, to pierwsze opady zawierają substancje szkodliwe, a potem już nie).
Jeżeli nie masz możliwości finansowych na zakup testów, to może w akwarystycznym Ci pomogą. Zaniesiesz trochę wody i zrobią.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Może najpierw to sprawdzić jaka jest twardość wody, a później się martwić?
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- Klara
- Stały bywalec
- Imię: Anna
- Kontakt:
Aha, co do parowania, to nie słyszałam, zeby to był objaw twardej wody. Jeżeli masz odkryte akwarium, to normalne zjawisko. U nas dolewa się po pół wiadra dwa razy w tygodniu.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Co do wody z kanalizacji to faktycznie źle się wyraziłam bo chodziło o kranówę. Poszukam na necie jej parametrów, ale chyba nie znajdę bo akwa mam w Sycowie - małej mieścinie. Sycowska kranówa jest ok. - przynajmniej dla człowieka: nie wysusza tak skóry przy kąpieli jak Wrocławska i herbata nią zaparzona jest smaczniejsza. Z tego co mi wiadomo to pochodzi ona z jakiegoś ujęcia głębinowego.
Co do deszczówki to tutaj brak wielkiego przemysłu, więc zanieczyszczenia są niewielkie. Problem z tym gdzie takiej nałapać i za wiele zachodu. Coś wymyślę.
Jeśli chodzi o twardą wodę to chyba jest tak, że sprzyja ona krasnorostom.
Wiem powiecie żebym kupiła testy w zoologiku, ale u mnie przynajmniej jest to droga zabawka.
Co do deszczówki to tutaj brak wielkiego przemysłu, więc zanieczyszczenia są niewielkie. Problem z tym gdzie takiej nałapać i za wiele zachodu. Coś wymyślę.
Jeśli chodzi o twardą wodę to chyba jest tak, że sprzyja ona krasnorostom.
Wiem powiecie żebym kupiła testy w zoologiku, ale u mnie przynajmniej jest to droga zabawka.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
prawdą jest, ze krasnorosty lubią twardą wodę. Ale to chyba najmniej istotna przyczyna ich występowania, i osobiście najmniej bym się nią przejmował. Inne czynniki są o wiele bardziej "sprawcze".
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Szkoda, że w każdej twardej wodzie nie chcą rosnąć xDmaol pisze:prawdą jest, ze krasnorosty lubią twardą wodę. Ale to chyba najmniej istotna przyczyna ich występowania, i osob
pH 8.0, kH 19, a glony dopiero teraz wyskakują bo leje mikro codziennie do akwarium.
Na szybie bez mojej pomocy wyrosło trochę zieleni i to wszystko ;)
Twarda woda pomaga krasnym rosnąć, ale nie jest ich przyczyną.
Pozdrawiam.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
A chmury nie stoją tylko na Sycowem ;) Te z Wrocka też mogą się przypałętać.Agniesia pisze:to tutaj brak wielkiego przemysłu, więc zanieczyszczenia są niewielkie
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Plewek01 masz rację z tymi chmurami, ale na Mojej Uczelni chyba dobrze wiedzą i ogólnie stwierdzono, że w Polsce powietrze jest ok, ponieważ Polska ma: niewielkie uprzemysłowienie oraz dużą liczbę użytków zielonych i gruntów ornych. My nie zdążyliśmy tak zniszczyć przyrody, a już nałożyli na nas ograniczenia emisji itp., więc z tym to jest dobrze u nas.
Wiadomo powietrze nie zna granic (np. wybuch w Czarnobylu - radioaktywny opad tutaj), ale nie dajmy się zwariować - nie jest toksyczne.
Wiadomo powietrze nie zna granic (np. wybuch w Czarnobylu - radioaktywny opad tutaj), ale nie dajmy się zwariować - nie jest toksyczne.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Ale może zawierać różnego rodzaju związki toksyczne i metale ciężkie.Agniesia pisze:nie jest toksyczne.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A ja wogóle nie rozumiem Waszego problemu
Woda w kranie naprawdę musi spełniać dość wygórowane normy - i jest na pewno lepsza i bezpieczniejsza w zastosowaniu od deszczówki. Po co więc kombinować? Bo kranówka jest trochę twardsza? To po prostu nie ma sensu.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- oldduck
- Nowicjusz
- Imię: Jacek
Napisz coś o innych parametrach.Oświetlenie,podłoże,gdzie stoi akwarium,może przy oknie,skąd są rośliny,dane o wodzie z siedziby wodociągów,o pokarmach,wtedy można coś powiedzieć,inaczej to tylko gdybanie.Ja tu walczę z twardościami powyżej 20 stopni ogólnej,więc coś tam o glonach wiem.Pozdrowienia!
Panta rei ... szczególnie czas
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jêdrek
oldduck, przeczytaj caly ten temat i sa odp na polowe twoich pytan xd via psp ort sucks
- oldduck
- Nowicjusz
- Imię: Jacek
Stary jestem to niedowidzę,przepraszam,zajmuję się akwarystyką dopiero od jakichś 4o lat,to brak mi doświadczenia,sorry Winetoumepirax pisze:oldduck, przeczytaj caly ten temat i sa odp na polowe twoich pytan xd
via psp ort sucks

Pozdrawiam czytających
Panta rei ... szczególnie czas