Roślińce w 120

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Re: Roślińce w 120

Post autor: Lermi » 2010-10-01, 20:10

No to może od początku, bo trochę namieszałam. Pierwsze zdjęcia obrazują stan początkowy.
Później była walka z nitkami i podcięcie roślin.
Po remoncie związanym z przycinką dodałam:
Blyxa Japonica
Ludwigia Glandulosa
Neasea Pedicellata
Podmiana 60% wody, przykrycie ADA kilogramem żwirku (po części ze względów estetycznych, a po części dlatego, żeby nie prowokować glonów). Zmiana wkładu we filtrze z gąbki na watę.
Po zbadaniu wody okazało się że mam wysoki poziom fosforanów (nie pamiędam dokładnej ilości, ale pamiętam kolor :rotfl:) .
Amoniak 5 mg/l
Azotyny dochodziły do 5 mg/l
Azotany 15 mg/l
No generalnie nie miałam tam ryb ani krewetek, ale są pewne granice :zdziwko:
No i zaczęły się codzienne podmiany. Dodawałam też codziennie rano K2SO4.
Teraz po 5 dniach parametry (rano) były bardziej optymistyczne.
Amoniak 1mg/l
Azotyny 2 mg/l
Azotany 25 mg/l
Fosfor jaki był, taki jest.
Żelaza mam stały poziom 0,25 mg/l
To nie tak więc, że na ślepo działam patrząc tylko przez pryzmat likwidacji glona. Ale kupiłam sobie przez te podmiany czas. Dzisiaj pierwszy dzień bez podmiany, bo na szybie ani śladu zielonego.
Bardzo dziękuję za słuszne uwagi i także sądzę, że najważniejsza jest stabilizacja NPK.
prezes_spik pisze:Napisz jakie HQI jest zamontowane ile W i jaki rodzaj światła
HQI 70W taka mała lampka, a nie pokrywa. Nie wiem o co chodzi z rodzajem światła.
Oświetlenie jest zamontowane na razie 64 cm nad taflą wody. W miarę możliwości będę obniżać.
Rośliny szybkorosnące to hygrofila polysperma i glabra (nigdy nie zglonieją :D).
prezes_spik pisze:dolewanie jakieś chemii do wody
Aktualnie do wody dodaję tylko K2SO4.
Na wzrost roślin absolutnie nie narzekam. Z trupów na pierwszym zdjęciu powstały:
Obrazek
Ja nie widzę niedoborów czegoś, ale raczej jestem w tym cienka, więc jak jakieś są, to pisać :D
Przyznaję, że nie ogarnęłam dawkowania soli. Jeszcze stężenie w roztworze to jako tako, ale przy stężeniu w zbiorniku już ginę. Jak możecie mi pomóc, to proszę o rady.
Na razie boję się robić zmiany, żeby nie zepsuć tego co jest. Widzę, że decyzja testowania soli przy ADA to jakieś nieporozumienie, bo ona sama w sobie wiele dostarcza roślinom. Jednak dobrze, że mogę wybierać co podać, a nie stosować "wszystko w jednym".
Jak ktoś to doczytał do końca to szacunek :rotfl:
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2010-10-01, 20:44

Lermi pisze:64 cm nad taflą wody
Chyba troszeczkę za wysoko to HQI. Optymalna wysokość waha się od 40 do 30 cm. Przy zbiornik 120 litrowym dużo światła ucieka poza zbiornik.

Bardzo ciekaw jestem tego jak zapanujesz nad glonami przy lampie HQI. Jest to na prawdę sztukę jeśli Ci się uda. Proporcje nawozów muszą być zachowane prawie że idealnie. Przetestowałem ten rodzaj oświetlenia na swojej skórze i ... nie ma to jak świetlóweczki. Fakt - rośliny rosły jak na drożdżach, ale rosły same (glony). Jak u Ciebie przedstawia się zabawa z nimi?
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-01, 21:57

Właśnie balansuję na cienkiej linii. Wiem, że wiele światła ucieka poza zbiornik, ale to jedyny sposób, żeby na razie nie zajechać tych biednych roślin dawką 0,7 W/l. Wolę wolniejszy wzrost ale bezglonowy. Sama nie wiem jak to wyjdzie. Zobaczę, czy dam sobie radę. W drugim akwarium są świetlówki i naprawdę nie ma co na nie narzekać (chociażby barwa), ale to spory koszt, żeby osiągnąć takie natężenie światła jakie ja mam. Delektuję się chwilą bez glonków mówiąc krótko :D

prezes_spik
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Post autor: prezes_spik » 2010-10-02, 19:00

Lermi pisze:Właśnie balansuję na cienkiej linii. Wiem, że wiele światła ucieka poza zbiornik, ale to jedyny sposób, żeby na razie nie zajechać tych biednych roślin dawką 0,7 W/l. Wolę wolniejszy wzrost ale bezglonowy. Sama nie wiem jak to wyjdzie. Zobaczę, czy dam sobie radę. W drugim akwarium są świetlówki i naprawdę nie ma co na nie narzekać (chociażby barwa), ale to spory koszt, żeby osiągnąć takie natężenie światła jakie ja mam. Delektuję się chwilą bez glonków mówiąc krótko :D
Lerni nie ma co się bać HQI to najlepsze rozwiązanie - śmiało obniżaj HQI do 30 cm, daj odpowiednią ilość CO2, świeć 10h, zbadaj od czasu do czasu poziom PO4, NO3 lej regularnie co dziennie po ok 5 ml/l (4 cm), potas podawaj raz w tygodniu małą łyżeczkę w suchej formie i glonów w twoim zbiorniku nikt się nie dopatrzy.

Lerni zbiornik który wystawiłem na forum "200 l Roślinne" był cały w glonach - przyznasz mi rację że oczywiście aranżacja może się nie podobać - ale glonów tam nie znajdziesz

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-02, 22:06

Dobra, zdaję się na Ciebie, jak mój zbiornik chociaż w połowie będzie wyglądał jak Twój, to ja jestem za :D Dziękuję za radę.

Tylko nie rozumiem o co chodzi z tym 4cm :zalamany:

prezes_spik
Nowicjusz

Post autor: prezes_spik » 2010-10-03, 08:54

Lermi pisze:Dobra, zdaję się na Ciebie, jak mój zbiornik chociaż w połowie będzie wyglądał jak Twój, to ja jestem za :D Dziękuję za radę.

Tylko nie rozumiem o co chodzi z tym 4cm :zalamany:
Pomyliłem się chodziło mi o 5 ml na strzykawce :)

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-03, 10:48

Mam KNO3 w proszku - gdzie ilość NO3 to 61%, więc jakie stężenie ma być takiego roztworu?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-10-03, 18:59

prezes_spik pisze:NO3 lej regularnie co dziennie po ok 5 ml/l (4 cm),
Żartujesz prawda?
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale karzesz lać 5ml suchego kon3 (uprzednio rozrobionego w wodzie) do baniaka?
Dawka, którą zaproponowałeś w zbiorniku Kingi podniesie poziom no3 o około 28ppm.
To ma lać codziennie?

Druga rzecz.
Nawożąc regularnie kno3 nie potrzeba sypać k2so4.
Ilość potasu zawarta w kno3 wystarcza w zupełności.
Lermi pisze:Mam KNO3 w proszku - gdzie ilość NO3 to 61%, więc jakie stężenie ma być takiego roztworu?
Daj sobie spokój z obliczaniem procentów.

Przejrzyj ten temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics36/13334.htm
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-03, 21:52

Kiedy zaczęłam czytać o solach to wszystko było jasne, a jak skończyłam to już nic nie wiem.
Np dawkowanie KNO3 zależy od ilości NO3 będącej w zbiorniku? Czy w ogóle jest sens mierzyć poszczególne parametry - ilość żelaza, fosforu i takie tam. Z jednej strony testy są beznadziejne, a z drugiej widzę, że ci co nawożą solami często się odnoszą do ich wyników.
Nie wiem już jak dawkować, bo wyniki są widoczne dopiero po jakimś czasie. Mogę więc sobie uszykować niemiłą niespodziankę.
A co z fosforem? Dodawać, czy nie?
Widzę, że rośliny wyglądają dobrze, ale wszystkie są zielone. Czy mocne światło przez krótki czas może być powodem, czy brak żelaza? Na razie daję kropelkę tak co 3 dzień. Nie wiem czy nie zwiększyć. Podawać już komplet mikro, czy na razie się wstrzymać?
Przyznam się otwarcie, że dawkuję po prostu na oko - co drugi dzień stałe dawki makro. 2x w tygodniu kapnę żelazem. Na razie rośnie i nie glonieje, ale wolałabym mieć nad tym większą kontrolę.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-10-03, 23:07

Lermi pisze:Np dawkowanie KNO3 zależy od ilości NO3 będącej w zbiorniku?
Nie, zależy od tego ile chcemy, zeby było.
Określone proporcje nie istnieją.
Ważne by nie brakło, czyli nie może być zero.
Przestań trzymać sie proporcji i szukać złotego środka. Po prostu lej zrobiony nawóz i tyle.
Lermi pisze:Czy w ogóle jest sens mierzyć poszczególne parametry - ilość żelaza, fosforu i takie tam.
Jest, ale wyniki należy traktować z dystansem.
Testy, nawet najlepszych firm pokazują wynik tylko w przyblizeniu.
Przykładowo źle odczytać fosfor, bo wynik 0,2mg/l wskazywany przez test moze oznaczać, że tak naprawdę jest go 0,5 lub zero i co wtedy?
Ano nic, rozrabiamy sól i wlewamy sobie fosfor do baniaka.
Lermi pisze:Nie wiem już jak dawkować, bo wyniki są widoczne dopiero po jakimś czasie. Mogę więc sobie uszykować niemiłą niespodziankę.
Zacznijmy od korekcji Twojego błędnego myślenia jakoby wyzsze poziomy makroelementów powodowały glony.
To błąd.
Glony wyrastają, gdy czegos zabraknie.
Przykładowo poziom no3 20ppm nie powoduje glonów, ale wystarczy, że zabraknie pozostałych makro, a glon sie pojawi.
Czy winny będzie taki poziom no3?
A kłopoty narobić sobie można wysokim mikro.
Lermi pisze:Widzę, że rośliny wyglądają dobrze, ale wszystkie są zielone.
To bardzo dobrze.
Lermi pisze:Czy mocne światło przez krótki czas może być powodem, czy brak żelaza?
Zagadnienie wybarwienia roslin sobie daruj. Nie zaczynaj "od tyłka strony".
Szukając przyczyny narobisz sobie kłopotów.
Przyznam się otwarcie, że dawkuję po prostu na oko - co drugi dzień stałe dawki makro.
Jakie makro, bo raz piszesz o stepach i brighty k, a innym razem o k2so4?
Brighty k to potas, k2so4 to też potas.
Po co stosujesz oba?
Stepy też chyba nie mają makro, zreszta cholera wie co mają.
Dlatego ja tego nie stosuję- drogi nawóz o niewiadomym składzie zawierajacy te same sole, które kupujemy za grosze.

Sole dają nam przewagę, bo kontrolujemy ile czego wlewamy do baniaka i nie ważne co pokaże test.
Ile razy to już pisałem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-04, 08:22

Nawozy ADA sobie podarowałam w tym zbiorniku, bo dokładnie tak jak piszesz - i tak nie wiem co wlewam.
Teraz tylko sole. Nareszcie mam łopatologiczne streszczenie problemu!
Po prostu dalszych pytań brak :D Nie wiem który raz z rzędu dzięki Marthinez.
Mam nadzieję, że będą aktualizacje jak pięknie wszystko rośnie i nie zląduję w dziale glony.

prezes_spik
Nowicjusz

Post autor: prezes_spik » 2010-10-04, 08:38

marthinez pisze:
Lermi pisze:Np dawkowanie KNO3 zależy od ilości NO3 będącej w zbiorniku?
Nie, zależy od tego ile chcemy, zeby było.
Określone proporcje nie istnieją.
Ważne by nie brakło, czyli nie może być zero.
Przestań trzymać sie proporcji i szukać złotego środka. Po prostu lej zrobiony nawóz i tyle.
Lermi pisze:Czy w ogóle jest sens mierzyć poszczególne parametry - ilość żelaza, fosforu i takie tam.
Jest, ale wyniki należy traktować z dystansem.
Testy, nawet najlepszych firm pokazują wynik tylko w przyblizeniu.
Przykładowo źle odczytać fosfor, bo wynik 0,2mg/l wskazywany przez test moze oznaczać, że tak naprawdę jest go 0,5 lub zero i co wtedy?
Ano nic, rozrabiamy sól i wlewamy sobie fosfor do baniaka.
Lermi pisze:Nie wiem już jak dawkować, bo wyniki są widoczne dopiero po jakimś czasie. Mogę więc sobie uszykować niemiłą niespodziankę.
Zacznijmy od korekcji Twojego błędnego myślenia jakoby wyzsze poziomy makroelementów powodowały glony.
To błąd.
Glony wyrastają, gdy czegos zabraknie.
Przykładowo poziom no3 20ppm nie powoduje glonów, ale wystarczy, że zabraknie pozostałych makro, a glon sie pojawi.
Czy winny będzie taki poziom no3?
A kłopoty narobić sobie można wysokim mikro.
Lermi pisze:Widzę, że rośliny wyglądają dobrze, ale wszystkie są zielone.
To bardzo dobrze.
Lermi pisze:Czy mocne światło przez krótki czas może być powodem, czy brak żelaza?
Zagadnienie wybarwienia roslin sobie daruj. Nie zaczynaj "od tyłka strony".
Szukając przyczyny narobisz sobie kłopotów.
Przyznam się otwarcie, że dawkuję po prostu na oko - co drugi dzień stałe dawki makro.
Jakie makro, bo raz piszesz o stepach i brighty k, a innym razem o k2so4?
Brighty k to potas, k2so4 to też potas.
Po co stosujesz oba?
Stepy też chyba nie mają makro, zreszta cholera wie co mają.
Dlatego ja tego nie stosuję- drogi nawóz o niewiadomym składzie zawierajacy te same sole, które kupujemy za grosze.

Sole dają nam przewagę, bo kontrolujemy ile czego wlewamy do baniaka i nie ważne co pokaże test.
Ile razy to już pisałem.
Nie nie żartuję - wszystko uzależnione jest od szybkości pobierania NO3 przez rośliny.
W moim przypadku PO4 utrzymuje się na odpowiednim poziomie natomiast No3 pobierane jest w dość szybkim tempie.

Przy oświetleniu ok 0,8 W/L (HQI) dodaję co drugi dzień 10 ml/L czystego NO3 (rozrobionego w wodzie RO), fosforu na dzień dzisiejszy nie podaję w ogóle natomiast Fe podaję minimum raz w tygodniu ok 3 ml (Fe jest zrobiony w czystej formie przez laboranta, oczywiście połączony w odpowiednie wiązania)

Proponując Lerni aby nie bała się HQI oraz czystych soli mówię to z własnego doświadczenia dzięki nim można w prosty sposób kontrolować poziom danego składnika.
Oczywiście bardzo ważne jest odpowiednie rozprowadzenie CO2.

Kolejnym ważnym elementem jest regularne podmienianie wody, przymierzałem się do metody EI natomiast przeraża mnie fakt lania czasmi czterokrotnej ilości nawozu mimo tego że tesy wykazują i tak wysokie stężenia. Znam natomiast osoby które dzięki tej metodzie zapomnieli co znaczy glon.
Masz rację że na pojawienie się glonów wpływa nie stężenie danego składnika lecz zachwianie równowagi między nimi i to jest włanie podstawa metody EI.

Lerni podaj jakie masz obecnie parametry NO3, Po4, Fe

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2010-10-04, 09:10

Lermi, witam po przeczytaniu tematu mam pytanie czy używasz wody z RO ??
miłego dnia :)

prezes_spik
Nowicjusz

Post autor: prezes_spik » 2010-10-04, 10:26

szalinski_2005 pisze:Lermi, witam po przeczytaniu tematu mam pytanie czy używasz wody z RO ??
Nie tylko rozrobienia soli :)
W akwarium nie stosuję RO

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-10-04, 19:15

prezes_spik, rozumiem, ale nawet metoda EI nie zaleca podawania codziennie 28mg/l no3.
W/g tej metody maksymalny pobór no3 na dobę to około 3 do 4mg/l.

Chciałbym wiedzieć ile mg/l podajesz no3, a nie ile suchej soli rozrobionej w wodzie.
Ja ta samą ilość mogę rozrobić w 200 ml wody i dodawać tyle co TY, czyli 5ml tego roztworu, ale stężenie będzie wielokrotnie niższe.

Czy na pewno rozumiesz kalkulator stężenia nawozów?
prezes_spik pisze:Znam natomiast osoby które dzięki tej metodzie zapomnieli co znaczy glon.
Zapomnieli także co to znaczy zdrowy wzrost bardziej wymagających roślin oraz odpowiednie ich wybarwienie.

Nie jestem zwolennikiem EI, bo to marnotrawienie nawozu. Nie jestem takze zwolennikiem głodzenia roślin.
Powiedzmy, że jestem w połowie za EI, bo połowa proponowanych przez tą metodę dawek nawozów w zupełności wystarczy.

A pytanie o RO było chyba do Lermi.
Obrazek

ODPOWIEDZ