sklep ezoteryczny Warszawa | Palety nietypowe

Problemy z rybkami.

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Re: Problemy z rybkami.

Post autor: Lermi » 2010-10-12, 08:19

Spokojnie, kto jest dobrym ichtiopatologiem, ten niech pierwszy rzuci kamień ;)
Tamcia pisze:U Ciebie w ogólniaku za chwilę możesz mieć epidemie i akwarium do restartu,
Skalara mogą męczyć robale, które i tak mają wszystkie ryby. Co do neonka, trudno zgadywać, on się dopiero ostatnio taki garbaty zrobił? Wszystko wskazuje na robale, a martwica płetw jest skutkiem silnego osłabienia.
Chorób które wywołają epidemię to wielu naprawdę na oczy nie widziało. Pytanie tylko w jakiej kondycji są rybki, do których zostały wrzucone te chore.
No to może coś co Ci pomoże ;)
Nie będę się mądrować co do leczenia robali, bo ja stosuję jedną metodę wymagającą antybiotyku, więc trudno mi się wypowiedzieć o innych.
Może jednak nie jest tak źle.
Kup w sklepie żywą ochotkę. Weź ją na pincetę i machaj przed paszczunią skalara (tak żeby go nie przestraszyć ma się rozumieć). Powinien się zainteresować czymś żywotnym. Jak się nie uda to spróbuj z płatkami pokarmu na pincecie. Jeśli się na 3 czy 4 dzień nie zainteresuje to bieda z nędzą. Napisz, czy je, tak na początek.
Otwarcie przyznam, że do neona nie miałabym skrupułów, bo deformacji przy rdzeniu kręgowym już nic nie zmieni. Jak koniecznie chcesz go ratować, to osobny zbiornik i kąpiel w MFC. Jak rozumiem kawrantanny nie masz to wystarczy słoik, tak na pół godziny. Dolej może jedną kropelkę więcej niż zaleca producent.
Reszcie ryb podawaj fishtamin. Polecił mi go Maol i jest doskonały na wzmocnienie.
Napisz później co ze skalarem, bo od tego wiele zależy. Powodzenia.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-10-12, 14:01

U skalara nie widzę żadnych innych objawów wygląda tak jak przedtem tylko ten brak apetytu przeniosłem go do 60 bo w 300l mojej cioci żyją nie moje rybki tylko jej i ma je już dosyć odchowane i jest ich tam też trochę i bałem się o rybki cioci...
A neonka spróbuję podleczyć a skalarowi pomacham żarciem ;)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2010-10-12, 15:05

hidax pisze:przeniosłem go do 60 bo w 300l mojej cioci żyją nie moje rybki tylko jej i ma je już dosyć odchowane i jest ich tam też trochę i bałem się o rybki cioci...
Tylko, że w ten sposób naraziłeś swoje rybki. I skalara na stres. Ale rozumiem.
hidax pisze:A neonka spróbuję podleczyć a skalarowi pomacham żarciem
Jakieś robale może go skuszą?
Ostatnio zmieniony 2010-10-13, 00:18 przez maradona, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-10-12, 15:07

Skalar z robakami w początkowej fazie jest trudny do zdiagnozowania. Najczęściej występuje brak apetytu i osowiałość. Z czasem płetwy zaczynają się składać, ale nie strzępić. W końcu następuje powolne wychudzenie i zapadanie się podbrzusza, lub delikatne napuchnięcie. W końcowej fazie łuski na podbrzuszu zaczynają się lekko stroszyć.

Jeśli masz czas na obserwację, to postaraj się zobaczyć jak wygląda wydalany kał. Przy robakach jest biały, śluzowaty i wygląda to tak, jakby się za rybą ciągnął.
Patrz również na oczy. Jeśli są zamglone to znak, że ryba jest osłabiona. Przy ciężkim zainfekowaniu i osłabieniu ryby może wystąpić wytrzeszcz.

W skrajnych przypadkach, robak zaczyna wyłazić z ciała ryby a tego to już trudno nie zauważyć.

Na robaki są konkretne antybiotyki, które się podaje do pokarmu i do wody.

Skalary są dość mocno narażone na atak pasożytów i często jest ich nosicielem. Przenoszenie takiej ryby może spowodować rozsianie robactwa w zdrowym zbiorniku, dlatego zgadzam się z przedmówcami, że przeniesienie tego skalara do Twojego akwarium było błędem.

Metody z podtykaniem jedzenia często się sprawdzają, ale jak już jest ryba mocno zarobaczona to jej to raczej na dłuższą metę już nic nie pomoże.

Robaki trzeba leczyć antybiotykiem bo same nie znikną.

Niestety na pomoc weterynarii raczej nie ma co liczyć. Ta dziedzina jest praktycznie nieznana weterynarzom i ja straciłem moje skalary, mimo pomocy weterynarza.
Obrazek

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-10-12, 18:03

teraz ryba nie wydala pokarmu od jakiegoś tygodnia nie widziałem kupy u niego przedtem jakieś 2-3tyg temu zaniepokoiło mnie ten przezroczysty kał ale nie wiedziałem o co chodzi a widziałem to raz bo do cioci jeździłem na jakieś 30min i wracałem do domu.
Ale jakim antybiotykiem mogę to leczyć.?

[ Dodano: 2010-10-12, 18:06 ]
Aha i dodam że podpływał do żarcia ale nic nie zjadł :kwasny: tak jakby był cały czas wystraszony i czasami dostawał drgawek i się zrywał a inne rybki jakoś dziwnie się na niego patrzą podpływają i się wpatrują w niego :zdziwko:

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-10-12, 21:20

Białe/przezroczyste, ciągnące się odchody, brak apetytu, drgawki to nie wróży nic dobrego.
Jeśli jest to podobne jak w przypadku palet to może to być tak:
odchody=nicienie brak apetytu=wiciowce. W sumie o skalarach mówi się, że są pływającymi nosicielami wszelakiego zła i raczej nie poleca się połączenia palety(wrażliwsze)+skalary(nosiciele, ale zazwyczaj nie widać wyraźnych objawów, dopiero przy totalnym zaniedbaniu[?]).

Najlepiej by było gdybyś zobaczył odchody pod mikroskopem. Ano i parametry warto zrobić.

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-12, 21:26

kbtor pisze: Przenoszenie takiej ryby może spowodować rozsianie robactwa w zdrowym zbiorniku
Stawiam królestwo i pół ksieżniczki, że ten zbiornik jest daleki od zdrowego. Pod względem robali oczywiście. To że ich nie widać, nie oznacza, że ich nie ma ;) W moim są permanentnie. Na razie od pół roku mam 6 śnięć z dość licznej obsady.
Mówimy tu o przypadku znacznego nagromadzenia się pasożytów X (bo tego nie stwierdzimy jakich) w przewodzie pokarmowym ryby. Zgadzam się z absolutnie z faktem, że nie wolno przenosić chorych ryb do zdrowej obsady! Ryzyko polega tu na zawleczeniu nowego rodzaju pasożyta do zbiornika lub ewentualnie nagromadzenia cyst wydzielanych z kałem. Może to spowodować ogólne narażenie zbiornika na chorobę, ale jej nie gwarantuje.
kbtor pisze:Ta dziedzina jest praktycznie nieznana weterynarzom

Nie ma co się dziwić. Na tym kierunku w ogóle nie ma zajęć leczenia ryb ozdobnych.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-10-13, 00:23

hidax pisze:teraz ryba nie wydala pokarmu od jakiegoś tygodnia nie widziałem kupy u niego przedtem jakieś 2-3tyg temu zaniepokoiło mnie ten przezroczysty kał
hidax pisze:[ Dodano: 2010-10-12, 18:06 ]
Aha i dodam że podpływał do żarcia ale nic nie zjadł tak jakby był cały czas wystraszony i czasami dostawał drgawek
To zdecydowanie robale. Ostrzegam, że rybce nie zostało wiele czasu.
hidax pisze:Ale jakim antybiotykiem mogę to leczyć.?
Flagellol firmy Sera. W zbiorniku kwarantannowym. I to jak najszybciej, póki nie jest za późno.

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-13, 07:57

Nicienie, skrzelowce, wiciowce, tasiemce. Rodzajów poszczególnych robali są ilości niezliczone. Akurat Spironucleus i Hexamita? Może... ale skąd nam to wiedzieć?

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-10-13, 18:57

A mogę to zastosować w ogólnym bo nie mam 2 akwarium na kwarantanne :kwasny:

[ Dodano: 2010-10-14, 18:10 ]
A CMF by coś tutaj pomógł.?