Dzwon do odsysania mułu
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Dzwon do odsysania mułu
Pielegniczki pierwsze - bo są najbardziej terytorialne. Kolejne ryby wpuszczasz wtedy, kiedy pielęgniczki maja już swój rewir i "zarządzą" innym odpowiedni porządek.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
A ja myślałam, że własnie dlatego że terytorialne trzeba je wpuścić ostatnie, żeby za bardzo się nie rządziły i mi innych ryb mi nie ganiałymaol pisze:Pielegniczki pierwsze - bo są najbardziej terytorialne. Kolejne ryby wpuszczasz wtedy, kiedy pielęgniczki maja już swój rewir i "zarządzą" innym odpowiedni porządek.

Jak poznam, że pielęgniczki mają już swój rewir?
- maol
- Moderator
Problem z rybami terytorialnymi jest taki, że ich terytoria są ściśle wyznaczane. Inne ryby będą odganiane, i jedyna metoda obejścia tego to albo większy zbiornik, albo mniej konkurencji. Pielęgniczki wpuszczone pierwsze zajmą sobie rewir i od pierwszego momentu nie pozwolą sobie wchodzić w drogę - a wpuszczone jako ostatnie po prostu zrobią raban i siłą przepędzą inne ryby.
Rewiru nie musisz poznawać - starczy pielęgniczkom dać np. 2 tygodnie. Potem same sobie go już wywalczą.
Rewiru nie musisz poznawać - starczy pielęgniczkom dać np. 2 tygodnie. Potem same sobie go już wywalczą.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Aneta_M
- Stały bywalec
2 tygodnie, strasznie długo. Może zrezygnuję z pielęgniczek wogóle, tak na wszelki wypadek, żeby kłótni w akwa nie było. Zamiast nich może kupię otoski, przynajmniej pożytek z nich będzie;Pmaol pisze:Problem z rybami terytorialnymi jest taki, że ich terytoria są ściśle wyznaczane. Inne ryby będą odganiane, i jedyna metoda obejścia tego to albo większy zbiornik, albo mniej konkurencji. Pielęgniczki wpuszczone pierwsze zajmą sobie rewir i od pierwszego momentu nie pozwolą sobie wchodzić w drogę - a wpuszczone jako ostatnie po prostu zrobią raban i siłą przepędzą inne ryby.
- maol
- Moderator
Długo? 2 tygodnie? A planujesz np. dojrzewanie zbiornika?
Poza tym widzę, że Twoim planem jest "jak najwięcej kolorowych rybek". To nie działa.
Poza tym widzę, że Twoim planem jest "jak najwięcej kolorowych rybek". To nie działa.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Aneta_M
- Stały bywalec
Zbiornik właśnie dojrzewa, dziś jest 8 dzień.maol pisze:Długo? 2 tygodnie? A planujesz np. dojrzewanie zbiornika?
Moim planem jest kupno rybek, które mi się podobają. A nie ukrywam, że podobają mi się ze względu na swoje kolory. Co w tym złego?maol pisze:Poza tym widzę, że Twoim planem jest "jak najwięcej kolorowych rybek". To nie działa.
- maol
- Moderator
Aneta_M pisze: Moim planem jest kupno rybek, które mi się podobają. A nie ukrywam, że podobają mi się ze względu na swoje kolory. Co w tym złego?
Bo to nie działa. Nie da się mieć mnóstwa kolorowych rybek, najlepiej z jak największej ilości gatunków w stosunkowo niewielkim akwarium (zresztą w dużym też nie!). Ryby mają swoje wymogi - co do minimalnego litrażu, ilości sztuk w stadzie czy chcianego bądź nie towarzystwa. To, że chcielibyśmy inaczej, nic nie zmieni. Natura zrobi swoje - źle dobrane ryby są zestresowane, słabsze -a w konsekwencji chore i nawet martwe. A 2 tygodnie oczekiwania na zasiedlenie akwarium to naprawdę niedługo - zresztą akwarystyka to sztuka cierpliwości, i powolność tu zdecydowanie popłaca.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Aneta_Mmaol pisze:Aneta_M pisze: Moim planem jest kupno rybek, które mi się podobają. A nie ukrywam, że podobają mi się ze względu na swoje kolory. Co w tym złego?
Bo to nie działa. Nie da się mieć mnóstwa kolorowych rybek, najlepiej z jak największej ilości gatunków w stosunkowo niewielkim akwarium (zresztą w dużym też nie!). Ryby mają swoje wymogi - co do minimalnego litrażu, ilości sztuk w stadzie czy chcianego bądź nie towarzystwa. To, że chcielibyśmy inaczej, nic nie zmieni. Natura zrobi swoje - źle dobrane ryby są zestresowane, słabsze -a w konsekwencji chore i nawet martwe. A 2 tygodnie oczekiwania na zasiedlenie akwarium to naprawdę niedługo - zresztą akwarystyka to sztuka cierpliwości, i powolność tu zdecydowanie popłaca.
Też tak myślałem i tak robiłem tak jak ty chcesz to zrobić, lecz tak jak pisze Maol ma racje . U mnie na razie to nie ma jakiś wielkich szkód jedna rybkę mi wykończyły inne (nie wiedziałem dlaczego no ale poszukałem trochę w google). Dodatkowo mam plan by cieszyć się podobającymi mi się gatunkami i jedyne rozwiązanie to drugie kawa.
ps. sorki za OT
- Aneta_M
- Stały bywalec
Wiem, i dlatego pytam, ile których ryb mogę kupić, żeby wszystko było ok, ale jakoś nikt nie jest chętny odpisac na moje pytania ...maol pisze:Aneta_M pisze: Moim planem jest kupno rybek, które mi się podobają. A nie ukrywam, że podobają mi się ze względu na swoje kolory. Co w tym złego?
Bo to nie działa. Nie da się mieć mnóstwa kolorowych rybek, najlepiej z jak największej ilości gatunków w stosunkowo niewielkim akwarium (zresztą w dużym też nie!). Ryby mają swoje wymogi - co do minimalnego litrażu, ilości sztuk w stadzie czy chcianego bądź nie towarzystwa.
- maol
- Moderator
Bo pytasz nie w tym miejscu. Jest dział i specjalny watek związany z poszukiwaniem obsad. A ten wątek jest o ... odmulaniu.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back