Kolejny temat o krasnorostach

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Kolejny temat o krasnorostach

Post autor: marthinez » 2010-07-15, 07:22

Lermi pisze:A pisałeś, że wahania CO2 są niedobre, a u mnie jest elektrozawór, który odłącza butlę po wyłączeniu światła (bo teoretycznie rośliny nie pobierają wtedy CO2).
Nie napisałem, że chodzi o cykl świetlny, wtedy, kiedy przebiega jasna fotosynteza.
A to, że elektrozawór odłącza co2 na noc to dobrze.
Przynajmniej nie trujesz zwierząt w nocy i oszczędzasz na częstszym nabijaniu butli.
PH jest na stałym poziomie rano i wieczorem. To jest dobrze, tak?
PH dla roślin nie ma znaczenia jakie jest i jak się zmienia. To bardziej zwierzętom mogą zaszkodzić jego większe wahania.
Wiadomo, że od pH po części zależy poziom dwutlenku węgla w wodzie, ale na to mają wpływ także inne czynniki.

Jeśli w akwarium mamy organiczne podłoże lub np. korzenie to pomiar pH w wyliczeniach co2 będzie błędny bo rzeczy te także zmieniają pH.
Nie tylko kwas węglowy dostarczany z co2.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-07-15, 09:00

Chociaż jedno, co robiłam dobrze :) A na to że podłoże będzie zmieniało stosunek w zależności CO2 - PH to bym nie wpadła. Muszę to zabrać pod uwagę. Dzięki.

[ Dodano: 2010-07-17, 23:21 ]
Nadal powstają paskudne kłaki na wolnorosnących roślinach i tych, które są najbliżej tafli wody. Najgorsze, że zaatakowały dolne części roślin na Hygrophilii Wielonasiennej :( Zostawiłam górne części roślin i posadziłam w podłoże, mam tylko nadzieję, że się przyjmą... A jak niewiele rosło tak niewiele rośnie, nie widzę żadnej poprawy, ale do 2 tygodni jeszcze daleko... :(

[ Dodano: 2010-07-21, 20:41 ]
Trawnik wycięty w pień. Nie dało się wytrzebić tego paskudztwa z drobnych trawek. Roślinki zaczynają rosnąć i intensywniej bąbelkują. Kolejne przetrzebienie roślin. Wycięte 50% mchów. Dołożona kabomba i bakopa (otrzymana od Bartka).W teorii powinny utrudnić życie krasnorostom, ale zobaczymy jak w praktyce. Po wycince kolejna 5 dniowa codzienna seria podmian wody. Zanikają znamiona niedoborów na roślinach. Nowe listki są już ok. Martwi mnie to, że niektóre rośliny mają tylko na kawłku krawędzi drobny szary meszek. To chyba jest początek "gałązek" krasnorosta. To się jednak nie rozwija, a meszku nie przybywa. Mimo wszystko, nawet jak na liściu jest drobina takiego czegoś to go obciąć? To by oznaczało znaczne ubytki w roślinach (ogromne liście żabienicy). Jak rozrost krasnorostów jest zahamowany to może taka drobinka przejść na inne rośliny?

[ Dodano: 2010-07-21, 20:55 ]
A i jeszcze nawóz makro zmieniłam na Planta Gainer Pro Macro. PH utrzymuję na poziomie 6,8. Pojawiły się zielenice, więc ograniczyłam nawożenie makro (2/3 dawki z instrukcji użytkowania).

[ Dodano: 2010-07-22, 22:42 ]
Nawet podejrzani o krasnorosty zostali usunięci. Teraz musi być tylko lepiej, bo jak nie to zostaje malawi...
Obrazek

[ Dodano: 2010-08-04, 08:03 ]
No to relacja z frontu. Walka była zacięta, ale efektem jest ZERO krasnorosta. Trzeba jednak pilnie uważać na te zalążki krasnorostowe i usuwać do upadłego (dzięki Maol). Codzienne bezlitosne obcinanie krzaków dało super efekty. Z zerowego nawożenia przeszłam do codziennego!! 20ml Easy Carbo, 15ml Florin Multi, 15ml PG Macro. Ilość CO2 zwiększona potrójnie! Nawet nie podeszłam do testów. Już od tygodnia utrzymuję takie nawożenie i rośliny wróciły do normy (dzięki Marthinez).
Obrazek
(Przepraszam za jakość, ale tylko takie zdążyłam pstryknąć)
Wszystkim, którzy walczą z tym badziewiem życzę wygranej :)
Nie tylko chłopaki lubią robaki

lepster
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 180
Imię: Krzysiek

Post autor: lepster » 2010-11-11, 01:23

Proszę niech mi ktoś powie jak pozbyć się tych paskudnych krasnorostów... Nie mam już siły z nimi walczyć bo to skutkuje tylko wycinką roślin bądź ich części a one po kilku dniach znów wracają...
Mam akwa 180l.
temp. 26-27 stopni
PH = 6,4 - 6,5 (mieszkam w UK i zwykła kranówka jest miękka i kwaśna)
No3 = 20
No2 = 0
KH = 4
GH = 3 - 4
te wyniki są z testu paskowego do tego No3 test kropelkowy
nie znam innych parametrów ale jeśli pomijam coś ważnego to jestem w stanie zaopatrzyć się w testy

obsada to:
4 skalary
1 bojownik syjamski
17 neonek
3 otoski
3 mieczyki

oświetlenie 2 x 32W (światło dzienne + światło ciepłe) ok 10 godzin na dobę

filtr Eheim Ecco 300 z deszczownią na tylnej ściance skierowaną na przednią szybę lekko w górę

rośliny to głównie
moczarka
kabomba
nurzaniec
+ pozostałości innych ocalałych wolno rosnących

Krasnorosty najpierw zaatakowały wolno rosnące rośliny ale ich nie zostało już wiele i dziś dopatrzyłem się już ich na nurzańcu którego już przerzedzić

Nie posiadam butli Co2 ani nie używam żadnych nawozów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-11-11, 01:27

Nie mam zbyt wiele doświadczenia z krasnorostami, ale z wielu wypowiedzi wynika, że nie cierpią one preparatu Easy Carbo (choć podobno nurzaniec czasami z nim nie współpracuje). Może spróbujesz i zobaczysz jak to będzie wyglądało.
Krasne lepiej rosną przy mocnym prądzie wody.
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 16:45 przez Akwarybka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-11-15, 16:23

lepster, i do tego co napisała Akwarybka, zmienjsz świecenie do 6h i podmieniaj wode ze 3/tydzień po 20%.

ODPOWIEDZ