Problem z kolorem korzenia i dna
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Problem z kolorem korzenia i dna
Okrzemki zdecydowanie mają sporo wspólnego z oświetleniem - a niewiele z zawartością krzemu
Główna przyczyna ich występowania to ogólnie złe parametry wody (np. przy starcie zbiornika) oraz... za słabe oświetlenie. Większa ilość światła skutecznie zniechęci je do dalszego życia.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
tu się zgodzę ale światło ma tu tylko znaczenie jeżeli mamy roślinność w akw.maol pisze:Większa ilość światła skutecznie zniechęci je do dalszego życia.
na przykładzie mojego kolegi z pracy który miał okrzemki bardzo długo i zwiększenie oświetlenia z 30 w do 45 w na zbiornik 60l dało efekt ale mały okrzemki w dalszym ciągu się pojawiały dodam że roślinności było bardzo dużo i wykluczyliśmy wszystko i dopiero co pomogło to było użycie wody z RO dodam jeszcze że kolega ma wodę ze studni głębinowej
skopiowane z wikipedji :Ściana komórkowa (zwana skorupką) tych organizmów wysycona jest krzemionką stanowiącą ok. połowy suchej masy komórki
dlatego śmiem twierdzić że krzem ma tu jednak znaczenie
ale mogę się mylić ;)
miłego dnia 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Tak - masz rację co do budowy tych mikroorganizmów. I oczywiście - przy pewnych ekstremalnych własnościach wody walka z nimi może oznaczać konieczność filtracji. Ale w zwykłych warunkach to światło jest decydujące. A krzemu na krzemionkę w błonie komórkowej zawsze znajdzie się dosyć 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Podepnę sie i zapytam czy np. jak sie ma ponad 0,5 W/L to jest możliwość wystąpienia okrzemków ?
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Bardzo możliwe :hyhy:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Między innymi Tomm Barr oraz Dr, Karen Randall dawno udowodnili, zę glon ten nie ma nic wspólnego ze zbyt małą iloscią światła.maol pisze:Okrzemki zdecydowanie mają sporo wspólnego z oświetleniem - a niewiele z zawartością krzemu
Pojawia sie nawet w zbiornikach z 1w/l.
Bywają też zbiorniki z bardzo niskim światłem i bez okrzemków.
Bywają takze zbiorniki z piaskiem jako podłoze i w takim akwarium okrzemki pojawią się zawsze, bez względu na światło.
Utarło się, że okrzemki są od słabego światła, bo zdecydowana większość akwarystów takie ma.
Natomiast nikt nie zauważa, że nawet bez zwiększenia jego ilosci okrzemki z czasem odpuszczą.
W nowo założonym akwarium prawie każde podłoze zawiera sporo krzemu, który wraz z podmianami wylewamy.
Problem okrzemków praktycznie nigdy nie występuje na podłożach jonowymiennych, tzw. granulatach jak amazonia, aqua substrate itp.
Natomiast każdy malawista bedzie borykał sie z okrzemkami z racji piachu, choćby nawet miał silne światło HQI (to było zbadane).
Oczywiscie.Mikos pisze:Podepnę sie i zapytam czy np. jak sie ma ponad 0,5 W/L to jest możliwość wystąpienia okrzemków ?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Zgadzam sięmarthinez pisze:Między innymi Tomm Barr oraz Dr, Karen Randall dawno udowodnili, zę glon ten nie ma nic wspólnego ze zbyt małą iloscią światła.
Pojawia sie nawet w zbiornikach z 1w/l.
Bywają też zbiorniki z bardzo niskim światłem i bez okrzemków.
Bywają takze zbiorniki z piaskiem jako podłoze i w takim akwarium okrzemki pojawią się zawsze, bez względu na światło.
Utarło się, że okrzemki są od słabego światła, bo zdecydowana większość akwarystów takie ma.
Natomiast nikt nie zauważa, że nawet bez zwiększenia jego ilosci okrzemki z czasem odpuszczą.
W nowo założonym akwarium prawie każde podłoze zawiera sporo krzemu, który wraz z podmianami wylewamy.
Problem okrzemków praktycznie nigdy nie występuje na podłożach jonowymiennych, tzw. granulatach jak amazonia, aqua substrate itp.
Natomiast każdy malawista bedzie borykał sie z okrzemkami z racji piachu, choćby nawet miał silne światło HQI (to było zbadane).

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Mateusz
Hmm...czyli reasumujac mam zwiekszyc natezenie swiatla czy odczekac jakis czas i liczyc, ze zwykla podmiana wody pomoze?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
A jakie masz obecnie światło, bo nie doczytałem?
-
- Zainteresowany
Szczerze to nie mam pojecia :/ dostalem od dziewczyny akwarium z pokrywa i na prawde nie wiem
jedna zarowka! 

- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Żarówka czy świetlówka?
-
- Zainteresowany
Świetlówka ;]
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Czyli zapewne standardowa 15 wattówka.
-
- Zainteresowany
Sytuacja wyglada nastepujaco: zdecydowalem sie na zaciemnienie zbiornika!
Po trzech dniach widac znaczna poprawe, ale okrzemki nie znikaja w takim tempie jakbym sobie zyczyl. Pytanie co mam teraz robic. Dalej miec zaciemnione akwarium czy moze ograniczyc swiatlo z swietlowki? Dodam, ze zbiornik jest zaciemniony od 3 dni.
Po trzech dniach widac znaczna poprawe, ale okrzemki nie znikaja w takim tempie jakbym sobie zyczyl. Pytanie co mam teraz robic. Dalej miec zaciemnione akwarium czy moze ograniczyc swiatlo z swietlowki? Dodam, ze zbiornik jest zaciemniony od 3 dni.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Daruj sobie zaciemnienie. Dbaj o rośliny i podmieniaj wodę po jakimś czasie same znikną.