Zwróć uwagę że węże z filtra wychodzą do góry i łatwiej jest je podłączyć tak jak ja zrobiłem.
Zapomniał bym, potrzebujesz jeszcze trójnik na wąż aby podpiąć do całego układu wężyk PU z CO2

Moderator: ModTeam
Chyba nie jest potrzebny ,wierci się dziurę w miejscu tego czerwonego guzika i tam się wprowadza i uszczelnia wężyk.marti pisze:Zapomniał bym, potrzebujesz jeszcze trójnik na wąż aby podpiąć do całego układu wężyk PU z CO2
Teoretycznie tak w praktyce rzadko, natomiast ja używam prawie zawsze po czyszczeniu filtra i czasami wieczorem jak za bardzo chlupie ;)matrix82 pisze:PS. Czy odpowietrznik jest przydatny?
wiem, że tak się robi, ja tak nie zrobiłem i jestem zadowolony. Odpowietrznik mi się czasami przydaję więc go nie usuwałemmatrix82 pisze:marti napisał/a:
Zapomniał bym, potrzebujesz jeszcze trójnik na wąż aby podpiąć do całego układu wężyk PU z CO2
Chyba nie jest potrzebny ,wierci się dziurę w miejscu tego czerwonego guzika i tam się wprowadza i uszczelnia wężyk.
Tak.Matrix82 pisze:marthinez W tak poprowadzonym obiegu ( myslałem że odwrotnie podłączyć) jak Ty masz ,to on Ci się nigdy przecież nie zapowietrzy, tz wszystkie nie rozpuszczone bąbelki lecą odrazu do akwa tak?
Szkoda mi było odpowietrznika, poza tym ja nie stosuje grzałki.matrix82 pisze:Widzę że Ty też popierasz rozwiązanie z trójnikiem ,no cóż jakoś to pokombinuje.
Jak Ty sobie wyobrażasz grzałkę wystającą z tego filtra?pkamil1 pisze: tylko musze sprawdzić czy wejdzie moja grzałka do środka Eihem 150W (raczej wejdzie ma 34cm wys. przecież i tak musi trochę wystawać aby wyrególować temperature).
Grzałka Skalar nadaje się idealnie do tego projektu z kilku powodów:
1. Posiada zewnętrzny termostat elektroniczny - temperaturę regulujemy wygodnie przy wtyczce.
2. Posiada zintegrowany czujnik temperatury - nie potrzeba sondy, jak przy zastosowaniu grzałki i termostatu RT2
3. Kabel jest idealnie okrągły w przekroju - łatwo uszczelnić otwór (ja użyłem najpierw Cyjanopanu, a potem Poxyliny)
4. Konstrukcja kołnierza gumowego i zastosowanie oringu na grzałce (w standardzie) powoduje, że nie dotyka ona ścian reaktora.
5. Wielkość grzałek Skalar sprawia, że do korpusu 10" zmieści się nawet grzałka o mocy 200W (22cm długości)
Normalnie spróbuje zrobić od góry dziurę wielkości grzałki, wstawić, uszczelnić. Grzałka może wystawać kawałek u mnie to kilka cm.marthinez pisze:Jak Ty sobie wyobrażasz grzałkę wystającą z tego filtra?
Taka grzałka się nagrzewa i praktycznie każdy klej puści.pkamil1 pisze:Normalnie spróbuje zrobić od góry dziurę wielkości grzałki, wstawić, uszczelnić.