Rybki uratowane - jak odnowić akwarium ?

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Re: Rybki uratowane - jak odnowić akwarium ?

Post autor: maradona » 2010-10-28, 14:51

Costa pisze:Zastanawiałam się nad prętnikami morelowymi, ale podejrzewam, że są wymagające i trudno dostępne (znając moje szczęście ; ))
Aż tak wymagające to nie są. ;)
Costa pisze:Jeśli chodzi o brzanki sumatrzańskie, mam uraz z dzieciństwa - zjadły całą płetwę mojemu ukochanemu bojownikowi ! (o jak płakałam ! xD)
Brzanek nie trzyma sie z rybami o długich płetwach. Bo to tacy obgryzywacze długich płetw.
Costa pisze:W każdym razie, tata uparł się, żeby kupić takie dwie do 10.
Brzanki są stadne, także minimum 6. A i brzanka i prętnik... no nie wiem.
Costa pisze:A pielęgniczki żółte ? Chyba nie do mojego zbiornika.
Zależy jaka obsada.
Costa pisze:Jeśli chodzi o ramizerki, to nie wiem czy ci chodzi o pielęgnice, czy te drugie (chyba, że w google źle wyświetla)
Możesz rowinąć myśl?

Costa
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 120
Imię: Kalina
Nazwisko: Koriat
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-11-18, 15:42

Witam. Jak na razie akwarium miało się dobrze - rybki zdrowe itd. Jednak ostatnio, jak poprosiłam młodszą siostrę, by nakarmiła rybki. Nie wiedziałam, że nasypie tak makabryczną jego ilość. Woda w ciągu jednego dnia strasznie skisła. Wyjęłam rybki, potem razem z tatą kupiliśmy akwarium "kwarantannę" (no w końcu ; )) W każdym razie, dziś przyjeżdża wujek i będziemy sprzątać. Akwarium pozostawię puste, dopiero za jakiś czas napełnię wodą itd. Muszę najpierw dokładnie wybrać obsadę i roślinki. Niestety w tym małym skwarium pyszczak miał za mało miejsca i niedawno zdechł. Wcześniej miał jakieś dziwnie obszarpane wargi, możliwe, że to z innego powodu. W każdym razie, pytam was... Jakie podłoże wybrać, żeby roślinki dobrze się czuły ? Obsadę chciałabym mieć składającą się z dwóch, trzech prętników, stadka brzanek różowych i kilku kirysków. Oczywiście glonojady też się zaliczają. Proszę o jakieś rady - szczególnie jeśli chodzi o podłoże.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-11-18, 18:23

Ja zawsze polecam drobny rzeczny i bazalt :D

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-11-18, 18:40

Podoba mi się bazalt... widziałam kiedyś na forum temat, gdzie zamieszczone były zdjęcia z układania trzech warstw. Czy lepiej by było, gdybym zrobiła jeszcze pod spodem warstwę ziemi ? Może jakaś siateczka, żeby roślinki się dobrze zakorzeniły ?

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-11-18, 20:14

Czyli LT, to na wejściu zasadzone ponad 60% podłoża. Siatka nie jest potrzebna - wystarczy nasypać żwiru ;)

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-11-18, 21:05

No, ok.

Dobrze - czyli bazalt. Do akwarium z tymi prętnikami jakie najlepiej jest roślinki ? Chciałam wsadzić taki duuuży korzeń, który tworzyłby jakby "chatkę", jednak pod nim byłyby roślinki. Może w środku tych roślinek jakiś niewielki obszar bez roślinek... Chciałabym dość wysokie roślinki dookoła środka a na zewnątrz jakieś nieco mniejsze. Co proponujecie ? Ja się zupełnie na roślinkach nie znam. Kupić jakieś preparaty do nich ? Chciałabym takie, które są bardziej obojętne na twardość wody, bo jeszcze nie czytałam nic na ten temat.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-11-18, 21:33

Limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, nurzaniec, najas, rogatek, etc.

ODPOWIEDZ