Transport rybek w niskich temperaturach.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
zolwikk
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: adam

Transport rybek w niskich temperaturach.

Post autor: zolwikk » 2010-11-30, 19:00

Witam jak w temacie .

Chiałbym zakupić rybki w najblizszym czasie lecz jak wychodzę za drzwi to mnie cofa(z powodu -5 i niżej), a już nie chce pisać jak się rybki poczują :zdziwko:

Jakieś patenty przerabiał ktoś ?

ps. tylko nie piszcie bym zrobił im czapki i szalika na drutach :wstyd:
Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Transport rybek w niskich temperaturach.

Post autor: Akwarybka » 2010-11-30, 19:05

Włóż worek z rybkami w kilka worków papierowych i pod kurtkę :)

Awatar użytkownika
hidax
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: hidax » 2010-11-30, 19:36

Ja jak kupowałem rybki w zimę były w woreczku wziołem je pod kurtkę i zaniosłem do samochodu, w samochodzie obwinołem worek 2 kocami takimi małymi i zawiozłem do domu. Nic im nie było. :]
60 Główne
30 Narybkowe

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-11-30, 19:39

Profesjonalnie wozi się ryby w typowych foliowych workach, w styropianowych boxach, z wolną przestrzenia wypełniona zmiętymi gazetami i kilkoma woreczkami z ciepłą wodą.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Silverrro
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 126
Imię: Sylwek
Nazwisko: R

Post autor: Silverrro » 2010-11-30, 21:29

w worku foliowym z wodą w czapkę polarową i pod pazuchę tak zawsze robiłem i działało

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-11-30, 22:18

Ja dostałam moje w lodówce turystycznej gdzie były powkładane te styropianowe boxy
Nie tylko chłopaki lubią robaki

bojar
Forumowicz
Imię: Wojtek

Post autor: bojar » 2010-12-01, 01:04

Witam.
Trochę luzu.Boxy,lodówki,a może jeszcze to wszystko w kontener?Wyobraźcie sobie człowieka paradującego po mieście z boxem pod pachą.Oczywiście boxy,pudła itd. mają zastosowanie w przesyłkach ew. przewozach większych ilości ryb czy innych stworzeń.Ktoś kto chce kupić rybkę za 5 czy 10 zł będzie kupował box za 30zł,żeby go użyć raz do roku?Tak więc jeśli ktoś nie zajmuje się tym zawodowo,radzę woreczek z rybką za pazuchę i ciupasem do domu.Temp. ludzkiego ciała jest zdaje się dużo wyższa niż temp. którą potrzebują rybki.Jeśli od zewnątrz damy odpowiednią izolację to dowieziemy rybki całe i zdrowe.
Pzdr

Awatar użytkownika
zolwikk
Akwarysta

Post autor: zolwikk » 2010-12-01, 11:02

bojar pisze:radzę woreczek z rybką za pazuchę i ciupasem do domu.Temp. ludzkiego ciała jest zdaje się dużo wyższa niż temp. którą potrzebują rybki.Jeśli od zewnątrz damy odpowiednią izolację to dowieziemy rybki całe i zdrowe.
Pzdr
Ja tak zawsze robiłem. Lecz by utrzymać temp. ludzkiego ciała to worek musiał by sie znajdować praktycznie przy skórze czlowieka.

Bo tak pod samą kurtką to niezły strzał jak na dworze -10<

No ale zaryzykuje i wezmę worki papierowe w środku worek foliowy z rubka w wodzie i pod pazuche .
Obrazek

stasiek50
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Stanis³aw

Transport.

Post autor: stasiek50 » 2010-12-01, 15:28

Są w makro małe,poręczne,styropianowe skrzyneczki.Od 10cm do 60cm długości.Na kilka rybek to najmniejsze wystarczy za 12zł.Masz na całe życie.

knoppi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250
Imię: Knoppi
Kontakt:

Post autor: knoppi » 2010-12-12, 01:21

bojar pisze:Witam.
Trochę luzu.Boxy,lodówki,a może jeszcze to wszystko w kontener?Wyobraźcie sobie człowieka paradującego po mieście z boxem pod pachą.Oczywiście boxy,pudła itd. mają zastosowanie w przesyłkach ew. przewozach większych ilości ryb czy innych stworzeń.Ktoś kto chce kupić rybkę za 5 czy 10 zł będzie kupował box za 30zł,żeby go użyć raz do roku?Tak więc jeśli ktoś nie zajmuje się tym zawodowo,radzę woreczek z rybką za pazuchę i ciupasem do domu.Temp. ludzkiego ciała jest zdaje się dużo wyższa niż temp. którą potrzebują rybki.Jeśli od zewnątrz damy odpowiednią izolację to dowieziemy rybki całe i zdrowe.
Pzdr

zgadzam sie z kolega...... mieszkam w chojnicach mniej wiecej 100km od bydzi... a wlasnie tam kupilem rybki, wyszlem ze sklepu---->>>dluga na dworzec i po 2 h rybki w domu.
Rybki dostalem w plastykowym woreczku. wsadzilem je po prostu pod kurtke i trzymalem by nie wypadly. nic sie nie stalo.

piotrekxx1
Forumowicz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: piotrekxx1 » 2010-12-12, 09:37

bojar pisze:Witam.
Pzdr
Ja również rybki pod kurtkę, do samochodu i do domu.nigdy mi żadna przez to nie fiknęła.

Awatar użytkownika
zolwikk
Akwarysta

Post autor: zolwikk » 2010-12-12, 09:48

knoppi pisze:zgadzam sie z kolega...... mieszkam w chojnicach mniej wiecej 100km od bydzi... a wlasnie tam kupilem rybki, wyszlem ze sklepu---->>>dluga na dworzec i po 2 h rybki w domu.
Rybki dostalem w plastykowym woreczku. wsadzilem je po prostu pod kurtke i trzymalem by nie wypadly. nic sie nie stalo.
Nasówa sie pytanie w jakich temperaturach ,bo do 0 może -1 daje rade . A w niższych ?
Obrazek

bojar
Forumowicz
Imię: Wojtek

Post autor: bojar » 2010-12-12, 13:51

zolwikk pisze:
knoppi pisze:zgadzam sie z kolega...... mieszkam w chojnicach mniej wiecej 100km od bydzi... a wlasnie tam kupilem rybki, wyszlem ze sklepu---->>>dluga na dworzec i po 2 h rybki w domu.
Nasówa sie pytanie w jakich temperaturach ,bo do 0 może -1 daje rade . A w niższych ?
Witam.
W poprzednim poście napisałem -Temp. ludzkiego ciała jest zdaje się dużo wyższa niż temp. którą potrzebują rybki.Jeśli od zewnątrz damy odpowiednią izolację to dowieziemy rybki całe i zdrowe-i masz odpowiedź.Musi być izolacja z zewnątrz.Przy niskich temp.wsuwasz woreczek pod kurtkę,przy bardzo niskich pod sweter,tj blisko ciała.Ciało grzeje od wewnątrz,sweter i kurtka izoluje od zewnątrz.Wytrzymają każdą temp.
Pzdr

knoppi
Nowicjusz
Imię: Knoppi
Kontakt:

Post autor: knoppi » 2010-12-12, 18:18

Nasówa sie pytanie w jakich temperaturach ,bo do 0 może -1 daje rade . A w niższych ?[/quote]

Zeby nie klamc nadworze bylo jakies +/- minus 10.
A w pociagu nie jest wcale cieplej (kto zna PKP wie o czym mowie).

ODPOWIEDZ