Bimbrownia CO2 nie leci????
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Bimbrownia CO2 nie leci????
Wlej stary zacier.
Cukier drogi jest a zacier się nie zepsuje, no chyba że postawisz na czymś gorącym. :rotfl:

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Co masz na myśli zatkaj wylot i polej płynem do mycia naczyń? Sprawdzic czy nie będzie bąblował tak?
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Załozyłem nowe butelki, uszczelniłem ładnie sylikonem do tego zacieru dolałem ok 1,5 litra wody tak aby było jak najbliżeszj wężyka. Czy dodanie wody nie zmieni wydzielania co2 z zacieru?
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
I po co bliżej wężyka ? Teraz tak rozrzedzone to na pewno nie zadziała. Jeżeli dobrze pamiętam to ja do 1l wody wsypywałem 0,5kg i drożdże miałem w kostkach w takim papierku to ok 1/4 kostki.
Najpierw mieszasz CIEPŁĄ (nie gorącą) wodę z cukrem ,a potem dodajesz jak najdrobniejsze kawałki drożdży, mieszasz aż wszystko będzie jednolitą cieczą. Wlewasz do butelki i powinno działać.
Najpierw mieszasz CIEPŁĄ (nie gorącą) wodę z cukrem ,a potem dodajesz jak najdrobniejsze kawałki drożdży, mieszasz aż wszystko będzie jednolitą cieczą. Wlewasz do butelki i powinno działać.
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Przeczytałem taki przepis na forum: http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/211.htm
Widzę, że butelka z czystą wodą bąbluje tylko nie widze tego CO2 w akwarium? Mam czekać jeszcze, czy nadal może być nie szczelnie (teraz butelka z czystą wodą)?
[ Dodano: 2010-12-14, 18:46 ]
Musi się najpierw nazbierać w butelce wody, aby zaczęło iść do akwa. Czy to nie ma żadnego znaczenia?? :|
[ Dodano: 2010-12-14, 19:00 ]
A i jeszcze jedno. Czy konieczne jest dotykanie wężyka w butelce wody dna czy może być zanurzony np. do połowy?
[ Dodano: 2010-12-14, 19:20 ]
Kiedy delikatnie naciskam butelkę z wodą to dopiero wtedy leci do akwarium, a przed tym wygląda tak jakby nie miało siły wybchnąć gazu.
Widzę, że butelka z czystą wodą bąbluje tylko nie widze tego CO2 w akwarium? Mam czekać jeszcze, czy nadal może być nie szczelnie (teraz butelka z czystą wodą)?
Musi się najpierw nazbierać w butelce wody, aby zaczęło iść do akwa. Czy to nie ma żadnego znaczenia?? :|
A i jeszcze jedno. Czy konieczne jest dotykanie wężyka w butelce wody dna czy może być zanurzony np. do połowy?
Kiedy delikatnie naciskam butelkę z wodą to dopiero wtedy leci do akwarium, a przed tym wygląda tak jakby nie miało siły wybchnąć gazu.
- wojtek229
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: wojtek
A jaki masz dyfuzor w akwarium ? (to coś z czego lecą bąble w akwarium) ? Może wężyki są pozaginane? Może naciśnij lekko <- lekko na butelkę z wodą/roztworem, może pomoże..kubastasiek pisze:Przeczytałem taki przepis na forum: http://www.e-akwarystyka.pl/topics12/211.htm

Tzn chodzi ci o co2, który ma się uzbierać w butelce z woda? Jeśli chodzi ci o to, to to działa tak.. Butelka z roztworem -> gaz leci do butelki z woda -> woda "filtruje" co2 i jak się trochę tego uzbiera .. to leci do akwarium -> leci do akwakubastasiek pisze:
Nie musi dotykać dna, ale żeby było możliwe jak najniżej butelkikubastasiek pisze:

[/quote]kubastasiek pisze:
I tu chyba problem rozwiązany, ponieważ "nie ma siły wypchać gazu" do akwarium bo.. prawdopodobnie temperatura wody z roztworem jest za niska? Hm.. ja zrobiłem tak: włożyłem butelkę z roztworem i zakręciłem zakrętką.. wsadziłem do garnka z wodą tak do połowy garnka wlałem wody, postawiłem na kuchence, podgrzałem do intensywnego bomblowania w butelce.. I bum.. działa

Na noc.. biorę butelkę z roztworem.. zakręcam zakrętka.. i daję obok ciepłego grzejnika.. i tak codziennie

Pozdrawiam