Matthew pisze:marti napisał/a:
Matthew napisał/a:
nawóz w płynie z allegro
Co to za nawóz :?: Podejrzewa, że symfonia złota bądź jej pochodne czyli typowe micro nie najlepiej zbilansowane.
to akurat jest w proszku ale trzeba ją rozpuszczić w wodzie
używam tego:
http://allegro.pl/rewelac...1371144217.html
a do tego to moja kranówka ma dużo Fe
Typowy nawóz micro na bazie symfoni złotej z dodatkiem potasu. Nic nadzwyczajnego. Jak u Ciebie działa to ok ale nie zapominaj o macro. Bardzo ważny składnik pokarmowy dla roślin.
Matthew pisze:pod koniec stycznia zrobię nową pokrywę I biędzie miała 2x 54w i 2x 39w CO2 to raczej nie będzie iż jest trochę kosztowna i wolę ulepszyć oświetlenie najpierw...
A ja bym zainwestował w CO2 niż w pokrywę bo światła na razie masz ok. Nie wierz w te bzdury, że podawanie dwutlenku węgla ma sens tylko od 0,5W/L.
W jakimś temacie podawałem orientacyjne koszty takiego zestawu wysokociśnieniowego i wyszło ok 360 zł. Drogo :?: Wydaje mi się, że do przełknięcia.
Nie kupuj tego typu zestawów. Mnóstwo gatunków roślin ale pojedyncze sztuki każdego rodzaju. Niby tego dużo ale jak posadzisz to jakoś tak mizernie.
Proponuję:
łodygowców na tył co podałeś po ok 40-50 szt z każdego gatunku i to nie będzie przesadna ilość
rośliny drugiego planu jekie podałeś to po kilka szt 2 lub 4 szt. Ehinodorusy to duże rośliny rozetowe więc będą się ładnie rozrastały na boki i nie ma potrzeby kupowania ich aż tak dużo jak łodygowców czy trawnikowych.
Lileopsis i eleocharis - trawnikowe takie chcesz mieć. Kup plechy co najmniej 10x10 cm. Bardzo szybko uzyskasz ładny trawnik i uważaj aby te dwie roślinki nie poprzerastały się na wzajem.
Duża masa roślinna równa się łagodny start i późniejsze zadowolenie z zamierzonego efektu.
Najlepiej jak byś roślinki zakupił w jednym czasie bądź od jednej osoby ( akwarysty), i postaraj się od kogoś o "chwasty" na start takie jak :
Rogatek
Moczarka
Pistia
i inne bardzo szybko rosnące, Rzuć je na powierzchnię wody i niech z miesiąc sobie pływają. a jak Tobie się spodobają to zostaw je i powsadzaj w podłoże bo nie są to aż takie straszne roślinki. ;)