uciążliwe okrzemki

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: uciążliwe okrzemki

Post autor: Mikos » 2010-11-18, 20:52

marthinez pisze:Z tym bywa różnie, ale o to będziesz się martwił kiedyś jak przejdziesz na trudniejsze chwasty.
Jak bozia da i wiedza z praktyką zaczną się pokrywać to na pewno coś pomyśle w tym kierunku lecz nie omieszkam skorzystać również w tedy z twoich rad :padam:
marthinez pisze:Staraj się lać mikro po zgaszeniu światła.
Z reguły każdy nawóz staram sie tak lać, chodź sam nie bardzo rozumiem czemu to służy i jakie niesie zalety.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-11-18, 22:52

Mikos pisze:Z reguły każdy nawóz staram sie tak lać, chodź sam nie bardzo rozumiem czemu to służy i jakie niesie zalety.
Chelaty użyte w nawozach mikro ulegają degradacji pod wpływem światła uv.
Co prawda świetlówki emituja bardzo niewiele uv, ale......

No i podobno fe jest lepiej wchłaniane przez rośliny w czasie ciemnej fotosyntezy.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-12-06, 15:52

Trzy tyg. jeszcze nie mineło ale zaobserwowałem że po zaczęciu podawania mikro roślinki znacznie zmniejszyły bąbelkowanie oraz ich wzrost staną, a jeśli chodzi o ten brązowy nalot "okrzemki" to znacznie wolniej sie rozwija (powstaje)

Mikro przygotowałem według zaleceń na nawozie czyli buteleczkę nawozu 100ml wlałem do 600ml wody destylowanej i dozuje puki co po 3ml co drugi dzień, ale od dziś zacznę podawać po 4ml co drugi dzień (mogę też podawać co dzień po 2ml jeśli tak by było odpowiedniej dla roślinek)
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-12-07, 09:06

Zaczekaj zanim zwiększysz dawkę mikro. Mniej może kieruj się bąbelkowaniem a bardziej kolorem roślin. Na efekt działania nawozu trzeba poczekać. Tydzień minimum.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Awatar użytkownika
wojtek229
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: wojtek

Post autor: wojtek229 » 2010-12-08, 21:52

Mikos pisze:Jeśli chodzi o ten brązowy nalot "okrzemki" to znacznie wolniej sie rozwija (powstaje)
Jeśli zauważysz brązowy nalot na roślinach tj. okrzemka to staraj się to zebrać z liścia rośliny oczywiście jak się da.. ja tak robiłem codziennie wszystko co się dało to palcem zebrałem, później troszkę wody zasysałem na potrzebę odmulania dna.. i teraz jest wszystko ok :) Tylko czekać aż będzie jungle w akwarium :hyhy:

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-12-30, 16:39

Niestety nie mam możliwości co dzień głaskać każdego listka w akwa tym bardziej że to nie jest mały zbiornik i listków mam w nim dość sporo ale staram sie to robić w miarę możliwości lecz niestety nie przynosi to praktycznie żadnego efektu zatem wpuściłem 15 ślimaków takich żółtych i co zauważyłem pierwsze 2/3 dni przesiadywały na liściach a teraz tylko leża i sie nie ruszają nawet nie wychodzą ze skorupek, jednego znalazłem bez skorupki samo to mięsko białe ze środka a przy innych widzę że im sie skorupki rozpadają co to może oznaczać i czy to może mieć coś wspólnego z okrzemkami?

Tak się prezentują parametry wody w akwa.
PH - 7
Gh - 12
Kh - 8
NO3 -20
PO4 - 2,0 (według mnie to dużo za dużo)

a tak ma sie woda z kranu (studni)
Ph - 6,5
Gh - 7
Kh - 4
NO3 - 40
PO4 - <0,02

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-12-31, 15:06

Jak widzisz coś podnosi Ci twardości. To Twoje podłoze nie wyglada mi dobrze.
A po pH widać, ze masz a mało co2.
Doprowadź co2 do porządku. To podstawa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-12-31, 16:45

Według tego kalkulatora CO2 wychodzi mi 24ppm czyli teoretycznie górna granica zawartości co2, po obserwacji rybek też to tak wygląda bo jak podkręcę odrobinę to rybki zaczynają pływać jak spławiki, czyli mają przyduch. Co do podłoża to kupowałem je w akwarystycznym jako żwirek do akwarium (ewentualna wymiana wiązała by się z restartem?) i nie posiadam w akwa żadnych skałek jedynie dwa korzenie i łupki kokosa ale te z kolei raczej obniżają Ph. Doczytałem sie że Ph może rosnąć podczas intensywnej fotosyntezy roślin, ale nie liczył bym na to w moim zbiorniku bo roślin bardziej obumierają niż się rozwijają.

Co do ślimaków to z 15 zostało 3 reszta porzuciła skorupki i one się powoli rozpadają morze ktoś wie dlaczego się tak dzieje?

PS. Co zrobić z wysokim PO4=2 nie przejmować się czy zastosować częstsze podmiany wody?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-12-31, 18:12

Mikos pisze:jak podkręcę odrobinę to rybki zaczynają pływać jak spławiki, czyli mają przyduch.
Ok.
Mikos pisze:Doczytałem sie że Ph może rosnąć podczas intensywnej fotosyntezy roślin, ale nie liczył bym na to w moim zbiorniku bo roślin bardziej obumierają niż się rozwijają.
Tu nie chodzi o pH tylko GH. W akwarium masz prawie dwukrotnie wyższe.

Naprawdę brak mi pomysłów jak Ci pomóc.
Osobiście zrestartował bym zbiornik wywalając w diabły to dziwne podłoże.
Pamiętam, że kiedyś w Szczecinie handlowali pokruszoną lawą, która wyglądała zupełnie jak Twoje podłoże.
Rosliny na tym nie rosły.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-12-31, 18:33

Odnoszę nie odparte wrażenie ze to jest pokruszona lawa chyba tak nawet w sklepie gość to nazwał. Twoja odpowiedz zmusiła mnie do działania i przyglądnąłem się dokładniej workowi z tym żwirkiem i z tylu jest taka nalepka z niewyraźnymi napisami "PODŁOŻE KRZEMOWE BRĄZOWE 6/B 5-3mm" po tym wnioskuje ze trafiłeś z diagnozą w sedno. W takim razie pozostaje mi restart wiec spotkamy się w nowym roku w odpowiednich działach odnośnie dobrania odpowiedniego podłoża i przeprowadzenia bezbłędnego restartu.

Na chwile obecna życzę wszystkim szczęśliwego hoop w nowy rok.

ODPOWIEDZ