Kilka pytań dot. zbiornika 240l

Moderator: ModTeam

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Kilka pytań dot. zbiornika 240l

Post autor: blue_betta » 2011-01-06, 13:48

Połączenie roślinne z BW? Hmm, z początku przyszło mi do głowy coś takiego: co pewien czas będziesz mógł robić wywar z szyszek olchy czarnej i ociupinkę dolewał do wody, żeby miała lekko bursztynowy kolorek :D
Ale w sumie to nie wiem...

Wavito
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Wojtek

Post autor: Wavito » 2011-01-07, 01:17

pojezdzilem troche po miescie i szczerze mowiac to troche rece mi opadly, ogolnie nic nie ma. Moze to tez przez to ze dopiero poczatek roku. w Sumie to znalazlem Tetra Plant CompleteSubstrate. i kilka fajnych roslin w tym sklepie co pisalem ze jest w okolicy Edynburga.

co do wyboru rodzaju akwarium to od czego glownie zalezy roznica pomiedzy roslinnym a BW? czy mozna dobrac odpowiednio dobre rosliny do mojego pomyslu? wydaje mi sie ze jednak bedzie roslinne.

[ Dodano: 2011-01-06, 23:24 ]
z roslinami chodzilo mi zeby dopasowac rosliny do BW ?
"W zyciu piekne sa tylko chwile"

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-01-07, 01:41

Rośliny do BW to praktycznie tylko pływające ;) Chyba jednak nie da się teoretycznie połączyć tych typów zbiornika razem. W jednym prawie brak roślin, w ma ich być od groma... z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że będzie to po prostu mocno zarośnięty, miejscami ''mroczny'', dżunglowy baniak ;)

Wavito
Nowicjusz

Post autor: Wavito » 2011-01-07, 10:33

nie wydaje mi sie ze bedzie tam jak w dzunglii :) ale napewno bedzie kilka rodzajow roslin:) no to typ akwarium mamy ustalony:) Czy ten Tetra plant complete substrate jest tak samo dobry jak Tropica plant substrate? jezeli tak to chyba pojade i go kupie. zostanie mi tylko dobor roslinnosci :)

[ Dodano: 2011-01-07, 16:39 ]
A wiec to jest moj plan :) Opisze go pozniej bo jestem w pracy i nie moge sie za bardzo skupic :) Gorny szkic pokazuje widok z gory (dno) a dolny, widok z przodu. na drugim rysunku nie rysowalem wszystkich roslin bo rysunek bybly nieczytelny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-01-07, 23:16

Tetra jest w porządku, ale gdybym miała wybierać, to chyba stawiałabym na Tropicę...

Rysunek bardzo fajny. Jedyny problem moim skromnym zdaniem to ustawienie korzenia. Kompozycje środkowe są bardzo trudne i często nie wypalają. Może ustawisz go w złotej proporcji z lewej lub prawej zależnie gdzie będzie lepiej wyglądał?

Wavito
Nowicjusz

Post autor: Wavito » 2011-01-08, 02:37

Dlaczego sa trudne? gdy woda bedzie miala odpowiednie parametry to co za roznica gdzie stoi korzen?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-01-08, 02:52

Nie chodzi mi o parametry wody czy dbanie o zbiornik, ale o jego kompozycję ;)

To tak jak na przykład na zdjęciach krajobrazów. Horyzont rzadko zdarza się być umieszczany na środku. Właśnie z powodu kompozycji.

Oczywiście to tylko moja opinia; to przecież Tobie ma się podobać, nie mnie ;)

Wavito
Nowicjusz

Post autor: Wavito » 2011-01-08, 11:00

Chodzi Ci o to ze kompozycja o ktorej piszesz bedzie bardziej atrakcyjna od proponowanej przeze mnie? powiem szczerze ze przymierzalem sobie wczoraj korzen w akwarium i bardzo fajnie wyglada wlasnie w zlotej proporcjii od prawego, tylnego naroznika ;) obliczylem proporcje i wyszlo mi okolo 77cm. jezeli z doswiadczenia wiesz ze takie bedzie sie ladniej prezentowac to trzeba to przemyslec. Ale jesli chodzi o trudnosc w prowadzeniu zbiornika to bez roznicy?

Chce sie Was tez zapytac jak sadzic rosliny i ukladac np korzen czy skalki. Chodzi mi o to jak to zrobic zeby pozniej nie bylo problemu z dojsciem we wszystkie miejsca (czyszczenie)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-01-09, 00:38

Przydatne artykuły o aranżacji akwarium znajdują się TU i TU.
Oczywiście aranżacja nie oddziałuje na trudność prowadzenia akwarium, a jedynie na jego wygląd. ;)

Przy roślinach nie czyścisz w ogóle (odmulanie), bo można przy tym uszkodzić korzenie, a także odbiera się im wówczas naturalny nawóz. Odmulaj tylko tam, gdzie Ci wygodnie, o okolice kamieni/korzeni się nie martw. Akwarium to w końcu nie sterylne pudło, ale ekosystem :)

Wavito
Nowicjusz

Post autor: Wavito » 2011-01-09, 17:58

No to zaczynam wszystko od nowa :) Aranzacja :) poczytalem sobie o roslinkach i mam juz mniej wiecej wybrane co bym chcial ale teraz musze wymyslic nowa aranzacje i wtedy bede wybieral roslinki z mojej wybranej grupy. Oczywiscie bede Was prosil o pomoc w dobraniu odpowiedniego skladu :)

[ Dodano: 2011-01-12, 12:33 ]
co myslicie o tym substracie?
http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/ ... -1729.html

Pojezdzilem troche wczoraj po sklepach i najwiekszy problem mam z kupieniem roslin bo straszna lipa w okolicznych sklepach. Mysle zeby zamowic z neta bo ciagle mi mowia ze jutro albo pojutrze bedzie dostawa. Szkoda tylko ze mowia tak za kazdym razem jak jestem w sklepie:) Glownie mam problem z mchem bo mysle o mcharium z dodatkiem kilku innych roslin. Wydaje mi sie ze to bedzie najlepsza opcja do osprzetu jaki posiadam.

Wczoraj nazbieralem skalek, wyczyscilem je i zrobilem test octowy ktory wyszedl pomyslnie. Dzisiaj mam zamiar je wygotowac w solance. Jak dlugo powinny sie gotowac? az nie zmiekna? tak jak ziemniaki? :) zartuje :)

Mysle tez o zmianie zarowek albo o przerobieniu pokrywy bo mam fajne zarowki, specjalne do hodowli roslin. kompaktowe zarowki o mocy 125W kazda o barwie 6400k mam tez 2700k ale wydaje mi sie ze te pierwsze beda lepsze. gdybym je zamontowal mialbym ponad 1W/L co o tym myslicie?

ODPOWIEDZ