Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

maruda
Forumowicz
Pojemność akwarium: 100
Imię: teresa

Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria

Post autor: maruda » 2011-01-13, 19:52

Dostałam od ciebie niezłą burę prawdę mówiąc zmobilizowałaś mnie i robię dokładne sprzątanie w moim akwarium bo mam kapuśniak żeby nie oddawać moich ulubienic bocji wytwornych i dokupić bojka i 2 dziewczyny kupiłam nowy baniak 112l nowy filter cristal- flo 60 kurtyne pompkę oświetlenie roślinki i dekoracje wszystko co potrzeba.Proszę doradz jak mam rozdzielić rybki żeby było im dobrze.
obecnie w zbiorniku mam:
4 molinezje
4 żałobniczki
5 neon czerwony
1 zbrojnik niebieski
2 szczelinowce
2 sumik szklisty
2 bocje wytworne moje ukochane
Może ktoś ma pomysł jak to wszystko połączyć aby nie oddawać rybek nikt ich nie chce : które mogą być razem? trzeciego baniaka już nie stać mnie kupić.

[ Dodano: 2011-01-13, 19:00 ]
Nie napisałam że obecny baniak ma 100li pełne wyposażenie
2*24w t5
filter
grzałka bardzo dużo roślin
dekoracje kokos
skałki
korzeń
zalany 8 miesięcy,bez większych problemów funkcjonuje no coś tam zawsze jest nie tak ale to brak wiedzy z mojej strony.
Ostatnio zmieniony 2011-01-14, 02:37 przez maruda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria

Post autor: Akwarybka » 2011-01-14, 02:36

Witaj Tereso :)

Niestety, kolejny zbiornik 112l niewiele pomoże. To dlatego, że Twoje ryby nie potrzebują separacji od pozostałych, ale większej przestrzeni życiowej. Owszem pomoże to w powolniejszym składowaniu się odpadów, ale karłowacenie pozostanie karłowaceniem :( Na Twoim miejscu zainwestowałabym w jedno akwarium 240l niż dwie 100... Wtedy mogłabyś zachować swoje ukochane bocje :)

Dla 240l mogłabyś mieć:

- 6 molinezji (bo stadne)
- 10 neonów czerwonych (bo stadne)
- 10 żałobniczek (bo stadne)
- zbrojnika niebieskiego
- 6 bocji wytwornych (bo stadne)

Do tego myślę coś jeszcze by się dało dokupić, ale raczej chodziło by o ewentualne powiększenie liczby neonów lub żałobniczek.

Szczelinowców i sumów szklistych nie da się połączyć z powyższymi rybami. Szczelinowce to kompletnie inny biotop (wymagają zupełnie innych warunków), sumiki potrzebują bardzo spokojnych towarzyszy, do których np. żałobniczki nie należą.

maruda
Forumowicz
Pojemność akwarium: 100
Imię: teresa

Post autor: maruda » 2011-01-14, 09:47

Dzięki jestem niepocieszona jeżeli znajdę nowy dom dla bocji oddam je na pewno dziś zalewam nowy zbiornik i czekam rybek nie dokupuje dopiero jak re rozdzielę dokupię neonków i żałobniczek poczytam jeszcze trochę na temat bojownika bo choć jest piękny ale bywają z nim kłopoty,a tych już nie chcę.

ar2r
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: ar2r » 2011-01-14, 11:29

zamień węgiel aktywny ze swojego filtra na ceramikę:

http://www.e-akwarystyka.pl/topics39/15588.htm

ODPOWIEDZ