Dostałam od ciebie niezłą burę prawdę mówiąc zmobilizowałaś mnie i robię dokładne sprzątanie w moim akwarium bo mam kapuśniak żeby nie oddawać moich ulubienic bocji wytwornych i dokupić bojka i 2 dziewczyny kupiłam nowy baniak 112l nowy filter cristal- flo 60 kurtyne pompkę oświetlenie roślinki i dekoracje wszystko co potrzeba.Proszę doradz jak mam rozdzielić rybki żeby było im dobrze.
obecnie w zbiorniku mam:
4 molinezje
4 żałobniczki
5 neon czerwony
1 zbrojnik niebieski
2 szczelinowce
2 sumik szklisty
2 bocje wytworne moje ukochane
Może ktoś ma pomysł jak to wszystko połączyć aby nie oddawać rybek nikt ich nie chce : które mogą być razem? trzeciego baniaka już nie stać mnie kupić.
[ Dodano: 2011-01-13, 19:00 ]
Nie napisałam że obecny baniak ma 100li pełne wyposażenie
2*24w t5
filter
grzałka bardzo dużo roślin
dekoracje kokos
skałki
korzeń
zalany 8 miesięcy,bez większych problemów funkcjonuje no coś tam zawsze jest nie tak ale to brak wiedzy z mojej strony.
Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: teresa
Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria
Ostatnio zmieniony 2011-01-14, 02:37 przez maruda, łącznie zmieniany 1 raz.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria
Witaj Tereso 
Niestety, kolejny zbiornik 112l niewiele pomoże. To dlatego, że Twoje ryby nie potrzebują separacji od pozostałych, ale większej przestrzeni życiowej. Owszem pomoże to w powolniejszym składowaniu się odpadów, ale karłowacenie pozostanie karłowaceniem
Na Twoim miejscu zainwestowałabym w jedno akwarium 240l niż dwie 100... Wtedy mogłabyś zachować swoje ukochane bocje
Dla 240l mogłabyś mieć:
- 6 molinezji (bo stadne)
- 10 neonów czerwonych (bo stadne)
- 10 żałobniczek (bo stadne)
- zbrojnika niebieskiego
- 6 bocji wytwornych (bo stadne)
Do tego myślę coś jeszcze by się dało dokupić, ale raczej chodziło by o ewentualne powiększenie liczby neonów lub żałobniczek.
Szczelinowców i sumów szklistych nie da się połączyć z powyższymi rybami. Szczelinowce to kompletnie inny biotop (wymagają zupełnie innych warunków), sumiki potrzebują bardzo spokojnych towarzyszy, do których np. żałobniczki nie należą.

Niestety, kolejny zbiornik 112l niewiele pomoże. To dlatego, że Twoje ryby nie potrzebują separacji od pozostałych, ale większej przestrzeni życiowej. Owszem pomoże to w powolniejszym składowaniu się odpadów, ale karłowacenie pozostanie karłowaceniem

Dla 240l mogłabyś mieć:
- 6 molinezji (bo stadne)
- 10 neonów czerwonych (bo stadne)
- 10 żałobniczek (bo stadne)
- zbrojnika niebieskiego
- 6 bocji wytwornych (bo stadne)
Do tego myślę coś jeszcze by się dało dokupić, ale raczej chodziło by o ewentualne powiększenie liczby neonów lub żałobniczek.
Szczelinowców i sumów szklistych nie da się połączyć z powyższymi rybami. Szczelinowce to kompletnie inny biotop (wymagają zupełnie innych warunków), sumiki potrzebują bardzo spokojnych towarzyszy, do których np. żałobniczki nie należą.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: teresa
Re: Rozdzielenie starej obsady na dwa akwaria
Dzięki jestem niepocieszona jeżeli znajdę nowy dom dla bocji oddam je na pewno dziś zalewam nowy zbiornik i czekam rybek nie dokupuje dopiero jak re rozdzielę dokupię neonków i żałobniczek poczytam jeszcze trochę na temat bojownika bo choć jest piękny ale bywają z nim kłopoty,a tych już nie chcę.