Chora ramirezka Gold - wiciowce - pomocy

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

dario-g
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Darek

Re: Chora ramirezka Gold - wiciowce - pomocy

Post autor: dario-g » 2011-01-14, 16:02

Witam

Niestety obie rybki przegrały z chorobą. Nie wiem w końcu czy zatrucie NO3 czy też wiciowce. Odchody niktowate/silicon wskazywały na wiciowce.

Szkoda...

@Akwarybko - wielkie dzięki za pomoc.

Mam jeszcze pytanie co do identyfikacji brzanek. Coś nie mogłem się dopatrzyć podobieństwa do birmańskiej. Przekopałem internet i na moje oko wychodzi, że jest to brzanka odeska.

Obrazek

Poza tym wszystko wskazuje na to iż w tym akwarium chyba jest dwóch samców, mają podobne ubarwienie, tyle, że jeden jest większy troszkę i bardziej ubarwiony, no i dominuje spychając mniejszego w zarośla (ten na zdjęciu co się chowa).

Samiczka ponoć ma jednolity kolor.

Czy ktoś może to potwierdzić?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Chora ramirezka Gold - wiciowce - pomocy

Post autor: Akwarybka » 2011-01-15, 02:14

dario-g pisze:Mam jeszcze pytanie co do identyfikacji brzanek. Coś nie mogłem się dopatrzyć podobieństwa do birmańskiej. Przekopałem internet i na moje oko wychodzi, że jest to brzanka odeska

Myślę, że to jest dobra odpowiedź na to pytanie:
Jedni hodowcy uważają brzankę odeską za barwniejszą odmianę brzanki birmańskiej lub brzanki stoliczki, natomiast inni twierdzą, że jest krzyżówką gatunków.
Zwróć uwagę na to, że brzanka oseska nie ma nazwy naukowej ;)
dario-g pisze:Poza tym wszystko wskazuje na to iż w tym akwarium chyba jest dwóch samców, mają podobne ubarwienie, tyle, że jeden jest większy troszkę i bardziej ubarwiony, no i dominuje spychając mniejszego w zarośla (ten na zdjęciu co się chowa).
To bardzo prawdopodobne. To akwarium jest dla nich za małe, więc w końcu większy zatłucze mniejszego. Ponadto to ryby stadne...

ODPOWIEDZ