Mam 60 litrowe akwarium w którym znajdują się 2 welony

I moje pytanie czy one mogą zabić mniejsze rybki takie jak neony, molinezje czy brzanki ?
Moderator: ModTeam
autor tego tekstu wg mnie zapomniał na czym polega karłowacenie, ryba przetrzymywana w 10 l ulegnie temu procesowi i padniedla jednej małej rybki trzeba zapewnić przynajmniej 10 litrów wody. W miarę jak rybka rośnie, rośnie też jej przestrzeń życiowa nawet do 60 litrów wody na jedną dorosłą rybkę.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to w takimi razie nie każdy powinien zabierać się za akwarystykę. NIE MASZ WARUNKÓW= ODPUŚĆPentagram666mar pisze:ale im starsza tym większy zbiornik-60l to mało ale nie każdy potrafi zobie pozwolić na większy.
Zupełnie się z tym nie zgodzę, ryby rozmnażają się tylko w dobrych warunkach! są w prawdzie gatunki, które nawet w gorszych warunkach przystępują do tarła. Ale powiedzienie że ryby w gorszych warunkach się lepiej rozmnażają jest całkowicie błędne. Przykład dyskowce, trzymaj je w gorszych warunkach, a Ci padną nie rozmnożą się, tak samo ze skalarami altum, manacapuru. Inne ryby będą tolerowały gorsze warunki, ale się nie rozmnożą np. neony, sporo pielędnic. Ogółem złe warunki wody i zbiornika nie mają żadnych pozytywnych aspektów w akwarystyce. Dlaczego tarliskowe są mniejsze? proste, bo nie trzeba dużych, gdyż ryby nie będą całe życie w nich pływać, a chodzi w nich o to by odciąć rodziców on innych ryb, które są niebezpieczeństwem dla ich potomstwa.aidi pisze:ernilee, po czym poznasz że nie karłowacieje?
co do udanego tarła, zbiorniki tarliskowe są zawsze mniejsze niż minimalne gdyż ryby najlepiej się rozmnażają na ,, instynkcie przetrwania" zabawa polega na tym że im gorsze warunki u ryb popularnych tym lepiej się rozmnażają
No niestety głupota ludzka. Często spotykam sie z "welon w kuli żył mi 2 lata, więc mu dobrze było..."aidi pisze:karasie żyją do 20 a nawet więcej lat, i są to ryby wytrzymałe wybitnie w 3 lata może je wykończyć jedynie kula o małej pojemności, lub ekstremalna głupota właściciela (spotkałam się z ,, trzeba wyjąć rybę z wody bo musi oddychać " (dziecko))