bimbrownia
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: bimbrownia
Bimbrownia w nocy + zgaszone światło - CO2 idzie, a w nocy rośliny zabierają tlen, a wytwarzają CO2 do wody. W efekcie, na rano może być różnie.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
aaaa to o to chodzi:)to juz rozumiem:)dzieki
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Filip
- Kontakt:
Witam!!
Czytałem Wasze posty i żeby zredukować ilość CO2 w akwarium w nocy, to wymyśliłem, że można zrobić w 2 butelce odmę- "lewe" wyjście dwutlenku (czyli były by 3 przewody w butelce z samą wodą: 1 doprowadzający co2, a pozostałe nad wodą, wychodzące)
Działało by to tak, ze jeżeli zakręcimy tą odmę, to cały co2 idzie do akwarium, a jeżeli chcemy zredukować ta ilość to upuszczamy ciśnienie poprzez to "lewe" wyjście do atmosfery (na pokój).
Czy takie zastosowanie ma prawo działać - gaz wybierze łatwiejszą drogę wyjścia
Czy jako zawór można zastosować regulator przepływu stosowany przy kroplówkach szpitalnych.
Czytałem Wasze posty i żeby zredukować ilość CO2 w akwarium w nocy, to wymyśliłem, że można zrobić w 2 butelce odmę- "lewe" wyjście dwutlenku (czyli były by 3 przewody w butelce z samą wodą: 1 doprowadzający co2, a pozostałe nad wodą, wychodzące)
Działało by to tak, ze jeżeli zakręcimy tą odmę, to cały co2 idzie do akwarium, a jeżeli chcemy zredukować ta ilość to upuszczamy ciśnienie poprzez to "lewe" wyjście do atmosfery (na pokój).
Czy takie zastosowanie ma prawo działać - gaz wybierze łatwiejszą drogę wyjścia
Czy jako zawór można zastosować regulator przepływu stosowany przy kroplówkach szpitalnych.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Oczywiście będzie to działać ;) Ale nie widzę dorabiania takiego zaworka. Na noc wystarczy włożyć butelkę z zacierem do zimnej wody, a fermentacja zostanie znaacznie spowolniona. I CO2 się nie zmarnuje ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Piotr
- Kontakt:
zgadzam się z Akwarybką
Nie ma sensu zabawy z jakimiś cudami 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Najprościej kupić sobie takie coś i na noc wypuszczać nadmiar co2: http://www.sklepmalawi.pl/AquaNurt_Troj ... p3220.html
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam pytanie- jak zwiększyć sobie ilość bąbli na sekundę??
Mam bimbrownie postawioną na akwarium- temperatura około 25 stopni
wszystko uszczelnione, zaczyn pracuje, a podaje mi bąbel na 4-5s
Czy zwiększyć ilość drożdży w roztworze??, czy ilość całego roztworu - aha mam to w butelce 2l, więc zmienić na 1,5l??
I jeszcze jedno pytanie - Moja instalacja nie umie przepchnąć CO2 do końca przewodu, jeżeli jest na dnie, więc czym zwiększyć sobie ciśnienie w instalacji??
proszę o pomoc!!
Mam bimbrownie postawioną na akwarium- temperatura około 25 stopni
wszystko uszczelnione, zaczyn pracuje, a podaje mi bąbel na 4-5s
Czy zwiększyć ilość drożdży w roztworze??, czy ilość całego roztworu - aha mam to w butelce 2l, więc zmienić na 1,5l??
I jeszcze jedno pytanie - Moja instalacja nie umie przepchnąć CO2 do końca przewodu, jeżeli jest na dnie, więc czym zwiększyć sobie ciśnienie w instalacji??
proszę o pomoc!!

-
- Forumowicz
- Kontakt:
podaj proporcję składników jakie dałeś. Kiedy zrobiłeś tą bimbrownie (od ilu pracuje)
owszem można zwiekszyć ilość drożdży, lecz nie dużo (grozi podduszniem ryb)
Możesz mieć też mniejszą ilość bąbli z powodu drożdży, niektóre firmy robią drożdże ale chyba tak naprawdę to koło drożdży nawet nie stało...
Ale tak na powaznie podaj co i ile użyłeś.
[ Dodano: 2011-01-16, 21:51 ]
ciśnienie po jakimś czasie wytworzy się takie że spokojnie przepchnie, zalezy tylko od tego czy układ masz szczelny...
owszem można zwiekszyć ilość drożdży, lecz nie dużo (grozi podduszniem ryb)
Możesz mieć też mniejszą ilość bąbli z powodu drożdży, niektóre firmy robią drożdże ale chyba tak naprawdę to koło drożdży nawet nie stało...
Ale tak na powaznie podaj co i ile użyłeś.
[ Dodano: 2011-01-16, 21:51 ]
ciśnienie po jakimś czasie wytworzy się takie że spokojnie przepchnie, zalezy tylko od tego czy układ masz szczelny...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
a więc
flacha 2 l - czy lepiej dać 1,5l??
2 szklanki cukru
kostkę drożdży podzieliłem na 10 części i 1/10 dałem
2 garnuszek 1/2 l wody takiej, ze w rękę nie parzyła, ale grzała;] - tak mi mama powiedziała żeby wyczuć;p
wszystko wlałem do zbiornika- na pewno wszystko mam szczelne!!
lecą bąbel na 2 sek.
bimbrownia pracuje 3 dzień
Gdy potrząsnę bańką z roztworem to ilość CO2 w akwarium się zwiększa - zachodzi szybsza reakcja chemiczna??
Z góry dziękuję za odpowiedź
flacha 2 l - czy lepiej dać 1,5l??
2 szklanki cukru
kostkę drożdży podzieliłem na 10 części i 1/10 dałem
2 garnuszek 1/2 l wody takiej, ze w rękę nie parzyła, ale grzała;] - tak mi mama powiedziała żeby wyczuć;p
wszystko wlałem do zbiornika- na pewno wszystko mam szczelne!!
lecą bąbel na 2 sek.
bimbrownia pracuje 3 dzień
Gdy potrząsnę bańką z roztworem to ilość CO2 w akwarium się zwiększa - zachodzi szybsza reakcja chemiczna??
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Możesz dać do 1,5 litrowej butli.
To Bąbluje Ci dobrze jak 2 na sek. Masz jakiś zaworek zwrotny ? jeśli potrząsniesz butlą to tak ma być że zwiększa się cisnienie (tak szybsze fermentowanie). Jeśli leci choć niewielka ilość do akwa to nie jest źle. Jeśli nie leci w ogóle to jeśli masz zaworek to go wyrzuć i sprawdź bez niego (może być uszkodzony) Wężyk idący od akwa do butelki z wodą utnij pod korkiem( wew. butelki) żeby wystawał tylko ok 1 cm.
i powinno chulać, jak nie to pisz na PW to pomogę
To Bąbluje Ci dobrze jak 2 na sek. Masz jakiś zaworek zwrotny ? jeśli potrząsniesz butlą to tak ma być że zwiększa się cisnienie (tak szybsze fermentowanie). Jeśli leci choć niewielka ilość do akwa to nie jest źle. Jeśli nie leci w ogóle to jeśli masz zaworek to go wyrzuć i sprawdź bez niego (może być uszkodzony) Wężyk idący od akwa do butelki z wodą utnij pod korkiem( wew. butelki) żeby wystawał tylko ok 1 cm.
i powinno chulać, jak nie to pisz na PW to pomogę
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
czy przy zmianie zacieru na nowy także trzeba zmienić całą instalacje i butelki czy nie???czy wystarczy wymienić zacier i wodę???
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
zmieniasz zacier i myjesz jego butelkę, raz na jakiś czas zmieniasz również wodę i wtedy czyścisz butelkę ;)
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
a wężyki??czyści sie je??czy plukać je jakoś??
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
ja osobiście nie czyszcze
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A jak długo będzie chodzić bimbrownia drożdżowa? Która jest lepsza ta z drożdży czy octowa?
Może wyczytaj sobie do czego służy pytajnik? Wygląda na to, ze nie masz pojęcia jak go używać i w jakiej ilości :zdegustowany: Akwarybka
Może wyczytaj sobie do czego służy pytajnik? Wygląda na to, ze nie masz pojęcia jak go używać i w jakiej ilości :zdegustowany: Akwarybka
Ostatnio zmieniony 2011-01-30, 12:06 przez matek313, łącznie zmieniany 2 razy.