Pomocy z doborem rybek i roslin

Moderator: ModTeam

technicspl

Pomocy z doborem rybek i roslin

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 13:32

[shadow=red]Witam jestem tu nowy.[/shadow]
Chcialem zadac pare pytan. Mam akwarium 60 litrow od 6 lat rodzice kupili je na urodziny dla mnie, po 4 latach pomyslalem sobie ze znowu zaloze je na nowo ale tym razem zadnych duzych ryb tylko same malutkie, bylem w sklepie kupilem jednego neonka , jedna przezroczke indyjska. jednego kiryska, jednego glonojada, jedna razbore i ta ostatnia rybka to taka sama jak neon tylko czerwony pasek cos chyba JARZENIEC czy jakos tak, wszystkie rybki sie ladnie prezentuja.
Jest to dobry pomysl zeby z kazdej z nich kupic po 4 sztuki jeszcze , pomijajac glonojady i kiryski. biale kamienie na podlozu ktore maja 5 lat wyplukane dobrze, kupilem jedna roslinke w sklepie i tak sobie chwilowo plywaja czekam na wyplate to kupie cos fajnego co polecacie jezeli chodzi o rybki i rosliny, filtr jest bardzo mocny z deszczownia a temperatura 25 stopni, cos powinienem wiedziec jeszcze zebym cos zle nie zrobil, ile takich malych rybek moge miec w akwarium 30 maximum.
[glow=orange]sory ze bez znakow interpunkcyjnych ale jestem w pracy przy kompie a tu jest zablokowany jezyk klawiatury i nie umiem znalezc znaku zapytania i reszty.[/glow][/list]

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Pomocy z doborem rybek i roslin

Post autor: Plewek01 » 2011-01-27, 14:14

Tak na początek poczytaj temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
A potem wyciągnij wnioski i napraw błędy.

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-01-27, 14:40

na dobry początek oddaj glonojada - jest za duży na twój zbiornik

kiryski, neonki, zwinniki jażeńce są stadne co oznacza że powinno być minimum 2 szt

brak roślin w akwarium przyczyni się do ataku glonów

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 16:11

Plewek01 pisze:Tak na początek poczytaj temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
A potem wyciągnij wnioski i napraw błędy.
to nie akwarium 500 litrow zebym wnioski wyciagal i myslal nad projektowaniem jego tylko zgrabne 60 litrow ledwo co malutkie akwarium dlatego pytam o grzeczna rade

ja wiem ze dla was akwarystyka jest czyms bardzo duzym i waznym ale ja tylko pytalem o rybki i rosliny. glonojada mam bardzo malego takiego jak neon wiec raczej go juz nie oddam do sklepu bo sie nie da. czyli rozumiem ze mam z kazdego gatunku 5 rybek miec? i bedzie ich 30 sztuk, a roslin ma byc duzo czy umiarkowanie ? to akwarium robie dla siostrzenicy 4 letniej ktora czesto przyjezdza i cieszy sie na widok rybek, mam zamiar utrzymac to akwarium jak najdluzej wiec prosze o rady dla amatora a nie profesionalisty :)

czytalem ten poradnik przed chwila .. ja nie chce byc akwarysta i sprzedawca w sklepie akwarystycznym tylko miec 10 neonkow w akwarium takie ciezkie to jest ?[/list]

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-01-27, 16:32

aidi pisze:kiryski, neonki, zwinniki jażeńce są stadne co oznacza że powinno być minimum 2 szt
Stadne, czyli min. 6 sztuk. 2 sztuki to para...
technicspl pisze:glonojada mam bardzo malego takiego jak neon
Poczytaj o karłowaceniu ryb. To bolesny proces podczas którego narządy ryby rośna, a jej ciało nie...
technicspl pisze:czyli rozumiem ze mam z kazdego gatunku 5 rybek miec? i bedzie ich 30 sztuk
Wybierz 1-2 gatunki. Raszta jeśli w sklepie nie zostanie przyjęta, napisz w dziale targowisko.
technicspl pisze:ja nie chce byc akwarysta i sprzedawca w sklepie akwarystycznym tylko miec 10 neonkow w akwarium takie ciezkie to jest ?
10 neonów mozesz mieć, mozesz nawet dać parkę remirez do nich :)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 16:37

nie uwierze !!!!!! <szok>
odpisal mi ktos nareszcie,
nie bede o niczym czytac moich 5 kumpli ma akwarium nigdy nic nie czytalo maja 112 litrow akwarium od 5 lat i super zadbane , zostane przy radach akwarysty i kumpli. i nie mowcie ze glonojad potrzebuje 400000 litrow bo kazdy w 20 litrowym akwarium go ma :) [/list]

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2011-01-27, 16:43

technicspl pisze:bo kazdy w 20 litrowym akwarium go ma
To, że ma każdy nie znaczy, że dobrze robi i, że Ty też tak masz robić. Dużo osób bierze narkotyki, znąca się nad zwierzętami, kradnie...
Jeśli chcesz mieć ładne akwarium zapewnij rybom warunki. A ryby będą ładne, zdrowe, wyrośnięte. :)
Ostatnio zmieniony 2011-01-27, 17:17 przez maradona, łącznie zmieniany 1 raz.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 16:59

kolezanka miala czerwonego glonojada o dlugosci 30 cm w akwarium 54 litry.
po drugie niech sobie rosnie glonojad jak bedzie wiekszy to go wpuszcze przyjacielowi do akwarium 600 litrow z pyszczakami :) hodowalem piranie w tym 60 litrowym akwarium PACU" wyrosly w 4 tygodnie karmilem je miesem i wszystkim innym i rosliny jadly woda czerwona brudna itp. dlategodostalem natchnienia na neonki i razbory i glonojada i tak zostanie bo oddawac nie da sie rybek do akwarysty, a kazdy kumpel ma pyszczaki wiec raczej nie wpuszcze neonkow jako pokarm,

a ladne akwarium to bede miec jak kupie sobie 260 litrowe z puleczka od razu

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2011-01-27, 17:12

technicspl pisze:kolezanka miala czerwonego glonojada o dlugosci 30 cm w akwarium 54 litry.
technicspl pisze:hodowalem piranie w tym 60 litrowym akwarium
Jeszcze się tym chwalisz?
Narazie jesteś posiadaczem akwarium, a nie akwarystą. Ale mam nadzieję, ze po przeczytaniu kilkunastu wątków na Forum zrozumiesz co robisz źle.
technicspl pisze:bo oddawac nie da sie rybek do akwarysty
Możesz napisać w Targowisku.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 17:37

a ty co tak sie stresujesz, pisalem godzine temu ze nie chce byc akwarysta, a piranie to byl wyjatek bo kolega kupil ale jego stara nie pozwolila mu ich wpuscic do gupikow to do mnie je przyniosl szybko wody napuscilismy i wpuscilismy i malutka myszke wrzucilismy utopila sie a za 1 dzien ja rozszarpaly, ale to byly PACU wyrosniete, nie chwale sie ale pisze prawde a nie kazanie jak wy z waszych formularzach akwarystycznych, po prostu chce miec 20 rybek w akwarium takie trudne to ?|

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2011-01-27, 17:47

Wiesz co kolego, takiemu ignorantowi to bym najchętniej w pysk dał. Chciałeś rad, to je dostałeś, skoro mądrzejszy to wracaj do swoich "kolegów akwarystów" i nie zawracaj czterech liter innym.

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2011-01-27, 17:55

technicspl, mam pytanie, piszesz bo chcesz dobra ryb i coś rozumieć czy aby sprawdzić nerwy i wytrzymałość psychicznąmaradona, Plewek01, moją i kilku innych, bo jak w tym celu to wielu już próbowało...z zerowym skutkiem

masz rację 60l to nie 500, i głównie dla tego nie możesz posiadać ryb które potrzebują 500l, 60 również to nie 100 wobec tego glonojada też mieć nie powinieneś, a cykl azotowy działa nawet w starym garnku z wodą u psa na wsi (łatwo zauważyć), i z tego powodu warto abyś wiedział co to jest

po 3. jeżeli gatunek jest stadny to znaczy że komfort psychiczny zwierząt jest lepszy jak występują w stadzie, w tym przypadku wyżej wymienione gatunki potrzebują do szczęścia znaleźć się w 6 sztukowej rodzinie z jednego gatunku

po 4 z uwagi na to że, większość początkujących popełnia te same błędy powstały kompleksowe artykuły napisane ,,jak krowie na rowie" aby każdy zrozumiał, głównie po ro aby ułatwić ci i innym życie,Plewek01, był uprzejmy i podał ci link, czyli wykonał pracę za Ciebie - wystarczy kliknąć, na normalnym forum by ci powiedzieli ,,na ten temat jest odpowiedź a szukajka nie gryzie +ost"

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 21:26

pisalem z samego poczatku ze chce gromadke tych ryb dlatego narazie po jednej mam zeby pokazac siostrze i ona da mi kase powiedzmy 100 zloty i kupie wtedy 6 neonkow 6 razbor i 6 tych podobnych do neonkow tylko czerwony pasek, wiem ze musza zyc w stadzie 6 lat temu mialem ich 20 neonkow. a roslin mniej wiecej ile musi byc ? duzo czy malo. a kiryski mogą być ? bo jednego juz mam

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2011-01-27, 21:35

technicspl pisze:a roslin mniej wiecej ile musi byc ?
Na start ok. 50-60% zadaszonego dna. Najlepiej http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#130409
technicspl pisze:kiryski mogą być ? bo jednego juz mam
Pomyslimy jak powiesz jaką chcesz mieć konkretnie obsadę. Jeśli innych dennych ryb nie będzie to czemu nie?
PS. 6 tego, 6 tamtego i jeszcze tego to może być przerybienie.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-01-27, 21:53

no chciałbym mieć 3 kiryski ogółem bo są pożyteczne
6 neonków max.
6 razbory max.
6 max tych JARZEŃCÓW czy jak to się zwie (takie same jak neony tylko czerwony pasek).\
no i tego glonojada mam maluteńkiego którego nie pozwolicie mi przechować parę tygodni aż dorośnie i go dam jakiemuś kumplowi, dołączę jakieś foty z teraz.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ