Pomocy z doborem rybek i roslin
Moderator: ModTeam
Pomocy z doborem rybek i roslin
[shadow=red]Witam jestem tu nowy.[/shadow]
Chcialem zadac pare pytan. Mam akwarium 60 litrow od 6 lat rodzice kupili je na urodziny dla mnie, po 4 latach pomyslalem sobie ze znowu zaloze je na nowo ale tym razem zadnych duzych ryb tylko same malutkie, bylem w sklepie kupilem jednego neonka , jedna przezroczke indyjska. jednego kiryska, jednego glonojada, jedna razbore i ta ostatnia rybka to taka sama jak neon tylko czerwony pasek cos chyba JARZENIEC czy jakos tak, wszystkie rybki sie ladnie prezentuja.
Jest to dobry pomysl zeby z kazdej z nich kupic po 4 sztuki jeszcze , pomijajac glonojady i kiryski. biale kamienie na podlozu ktore maja 5 lat wyplukane dobrze, kupilem jedna roslinke w sklepie i tak sobie chwilowo plywaja czekam na wyplate to kupie cos fajnego co polecacie jezeli chodzi o rybki i rosliny, filtr jest bardzo mocny z deszczownia a temperatura 25 stopni, cos powinienem wiedziec jeszcze zebym cos zle nie zrobil, ile takich malych rybek moge miec w akwarium 30 maximum.
[glow=orange]sory ze bez znakow interpunkcyjnych ale jestem w pracy przy kompie a tu jest zablokowany jezyk klawiatury i nie umiem znalezc znaku zapytania i reszty.[/glow][/list]
Chcialem zadac pare pytan. Mam akwarium 60 litrow od 6 lat rodzice kupili je na urodziny dla mnie, po 4 latach pomyslalem sobie ze znowu zaloze je na nowo ale tym razem zadnych duzych ryb tylko same malutkie, bylem w sklepie kupilem jednego neonka , jedna przezroczke indyjska. jednego kiryska, jednego glonojada, jedna razbore i ta ostatnia rybka to taka sama jak neon tylko czerwony pasek cos chyba JARZENIEC czy jakos tak, wszystkie rybki sie ladnie prezentuja.
Jest to dobry pomysl zeby z kazdej z nich kupic po 4 sztuki jeszcze , pomijajac glonojady i kiryski. biale kamienie na podlozu ktore maja 5 lat wyplukane dobrze, kupilem jedna roslinke w sklepie i tak sobie chwilowo plywaja czekam na wyplate to kupie cos fajnego co polecacie jezeli chodzi o rybki i rosliny, filtr jest bardzo mocny z deszczownia a temperatura 25 stopni, cos powinienem wiedziec jeszcze zebym cos zle nie zrobil, ile takich malych rybek moge miec w akwarium 30 maximum.
[glow=orange]sory ze bez znakow interpunkcyjnych ale jestem w pracy przy kompie a tu jest zablokowany jezyk klawiatury i nie umiem znalezc znaku zapytania i reszty.[/glow][/list]
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Pomocy z doborem rybek i roslin
Tak na początek poczytaj temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
A potem wyciągnij wnioski i napraw błędy.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
na dobry początek oddaj glonojada - jest za duży na twój zbiornik
kiryski, neonki, zwinniki jażeńce są stadne co oznacza że powinno być minimum 2 szt
brak roślin w akwarium przyczyni się do ataku glonów
kiryski, neonki, zwinniki jażeńce są stadne co oznacza że powinno być minimum 2 szt
brak roślin w akwarium przyczyni się do ataku glonów
to nie akwarium 500 litrow zebym wnioski wyciagal i myslal nad projektowaniem jego tylko zgrabne 60 litrow ledwo co malutkie akwarium dlatego pytam o grzeczna radePlewek01 pisze:Tak na początek poczytaj temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
ja wiem ze dla was akwarystyka jest czyms bardzo duzym i waznym ale ja tylko pytalem o rybki i rosliny. glonojada mam bardzo malego takiego jak neon wiec raczej go juz nie oddam do sklepu bo sie nie da. czyli rozumiem ze mam z kazdego gatunku 5 rybek miec? i bedzie ich 30 sztuk, a roslin ma byc duzo czy umiarkowanie ? to akwarium robie dla siostrzenicy 4 letniej ktora czesto przyjezdza i cieszy sie na widok rybek, mam zamiar utrzymac to akwarium jak najdluzej wiec prosze o rady dla amatora a nie profesionalisty

czytalem ten poradnik przed chwila .. ja nie chce byc akwarysta i sprzedawca w sklepie akwarystycznym tylko miec 10 neonkow w akwarium takie ciezkie to jest ?[/list]
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Stadne, czyli min. 6 sztuk. 2 sztuki to para...aidi pisze:kiryski, neonki, zwinniki jażeńce są stadne co oznacza że powinno być minimum 2 szt
Poczytaj o karłowaceniu ryb. To bolesny proces podczas którego narządy ryby rośna, a jej ciało nie...technicspl pisze:glonojada mam bardzo malego takiego jak neon
Wybierz 1-2 gatunki. Raszta jeśli w sklepie nie zostanie przyjęta, napisz w dziale targowisko.technicspl pisze:czyli rozumiem ze mam z kazdego gatunku 5 rybek miec? i bedzie ich 30 sztuk
10 neonów mozesz mieć, mozesz nawet dać parkę remirez do nichtechnicspl pisze:ja nie chce byc akwarysta i sprzedawca w sklepie akwarystycznym tylko miec 10 neonkow w akwarium takie ciezkie to jest ?

nie uwierze !!!!!! <szok>
odpisal mi ktos nareszcie,
nie bede o niczym czytac moich 5 kumpli ma akwarium nigdy nic nie czytalo maja 112 litrow akwarium od 5 lat i super zadbane , zostane przy radach akwarysty i kumpli. i nie mowcie ze glonojad potrzebuje 400000 litrow bo kazdy w 20 litrowym akwarium go ma
[/list]
odpisal mi ktos nareszcie,
nie bede o niczym czytac moich 5 kumpli ma akwarium nigdy nic nie czytalo maja 112 litrow akwarium od 5 lat i super zadbane , zostane przy radach akwarysty i kumpli. i nie mowcie ze glonojad potrzebuje 400000 litrow bo kazdy w 20 litrowym akwarium go ma

- maradona
- Rekin forum
To, że ma każdy nie znaczy, że dobrze robi i, że Ty też tak masz robić. Dużo osób bierze narkotyki, znąca się nad zwierzętami, kradnie...technicspl pisze:bo kazdy w 20 litrowym akwarium go ma
Jeśli chcesz mieć ładne akwarium zapewnij rybom warunki. A ryby będą ładne, zdrowe, wyrośnięte.

Ostatnio zmieniony 2011-01-27, 17:17 przez maradona, łącznie zmieniany 1 raz.
kolezanka miala czerwonego glonojada o dlugosci 30 cm w akwarium 54 litry.
po drugie niech sobie rosnie glonojad jak bedzie wiekszy to go wpuszcze przyjacielowi do akwarium 600 litrow z pyszczakami
hodowalem piranie w tym 60 litrowym akwarium PACU" wyrosly w 4 tygodnie karmilem je miesem i wszystkim innym i rosliny jadly woda czerwona brudna itp. dlategodostalem natchnienia na neonki i razbory i glonojada i tak zostanie bo oddawac nie da sie rybek do akwarysty, a kazdy kumpel ma pyszczaki wiec raczej nie wpuszcze neonkow jako pokarm,
a ladne akwarium to bede miec jak kupie sobie 260 litrowe z puleczka od razu
po drugie niech sobie rosnie glonojad jak bedzie wiekszy to go wpuszcze przyjacielowi do akwarium 600 litrow z pyszczakami

a ladne akwarium to bede miec jak kupie sobie 260 litrowe z puleczka od razu
- maradona
- Rekin forum
technicspl pisze:kolezanka miala czerwonego glonojada o dlugosci 30 cm w akwarium 54 litry.
Jeszcze się tym chwalisz?technicspl pisze:hodowalem piranie w tym 60 litrowym akwarium
Narazie jesteś posiadaczem akwarium, a nie akwarystą. Ale mam nadzieję, ze po przeczytaniu kilkunastu wątków na Forum zrozumiesz co robisz źle.
Możesz napisać w Targowisku.technicspl pisze:bo oddawac nie da sie rybek do akwarysty
a ty co tak sie stresujesz, pisalem godzine temu ze nie chce byc akwarysta, a piranie to byl wyjatek bo kolega kupil ale jego stara nie pozwolila mu ich wpuscic do gupikow to do mnie je przyniosl szybko wody napuscilismy i wpuscilismy i malutka myszke wrzucilismy utopila sie a za 1 dzien ja rozszarpaly, ale to byly PACU wyrosniete, nie chwale sie ale pisze prawde a nie kazanie jak wy z waszych formularzach akwarystycznych, po prostu chce miec 20 rybek w akwarium takie trudne to ?|
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Wiesz co kolego, takiemu ignorantowi to bym najchętniej w pysk dał. Chciałeś rad, to je dostałeś, skoro mądrzejszy to wracaj do swoich "kolegów akwarystów" i nie zawracaj czterech liter innym.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
technicspl, mam pytanie, piszesz bo chcesz dobra ryb i coś rozumieć czy aby sprawdzić nerwy i wytrzymałość psychicznąmaradona, Plewek01, moją i kilku innych, bo jak w tym celu to wielu już próbowało...z zerowym skutkiem
masz rację 60l to nie 500, i głównie dla tego nie możesz posiadać ryb które potrzebują 500l, 60 również to nie 100 wobec tego glonojada też mieć nie powinieneś, a cykl azotowy działa nawet w starym garnku z wodą u psa na wsi (łatwo zauważyć), i z tego powodu warto abyś wiedział co to jest
po 3. jeżeli gatunek jest stadny to znaczy że komfort psychiczny zwierząt jest lepszy jak występują w stadzie, w tym przypadku wyżej wymienione gatunki potrzebują do szczęścia znaleźć się w 6 sztukowej rodzinie z jednego gatunku
po 4 z uwagi na to że, większość początkujących popełnia te same błędy powstały kompleksowe artykuły napisane ,,jak krowie na rowie" aby każdy zrozumiał, głównie po ro aby ułatwić ci i innym życie,Plewek01, był uprzejmy i podał ci link, czyli wykonał pracę za Ciebie - wystarczy kliknąć, na normalnym forum by ci powiedzieli ,,na ten temat jest odpowiedź a szukajka nie gryzie +ost"
masz rację 60l to nie 500, i głównie dla tego nie możesz posiadać ryb które potrzebują 500l, 60 również to nie 100 wobec tego glonojada też mieć nie powinieneś, a cykl azotowy działa nawet w starym garnku z wodą u psa na wsi (łatwo zauważyć), i z tego powodu warto abyś wiedział co to jest
po 3. jeżeli gatunek jest stadny to znaczy że komfort psychiczny zwierząt jest lepszy jak występują w stadzie, w tym przypadku wyżej wymienione gatunki potrzebują do szczęścia znaleźć się w 6 sztukowej rodzinie z jednego gatunku
po 4 z uwagi na to że, większość początkujących popełnia te same błędy powstały kompleksowe artykuły napisane ,,jak krowie na rowie" aby każdy zrozumiał, głównie po ro aby ułatwić ci i innym życie,Plewek01, był uprzejmy i podał ci link, czyli wykonał pracę za Ciebie - wystarczy kliknąć, na normalnym forum by ci powiedzieli ,,na ten temat jest odpowiedź a szukajka nie gryzie +ost"
pisalem z samego poczatku ze chce gromadke tych ryb dlatego narazie po jednej mam zeby pokazac siostrze i ona da mi kase powiedzmy 100 zloty i kupie wtedy 6 neonkow 6 razbor i 6 tych podobnych do neonkow tylko czerwony pasek, wiem ze musza zyc w stadzie 6 lat temu mialem ich 20 neonkow. a roslin mniej wiecej ile musi byc ? duzo czy malo. a kiryski mogą być ? bo jednego juz mam
- maradona
- Rekin forum
Na start ok. 50-60% zadaszonego dna. Najlepiej http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#130409technicspl pisze:a roslin mniej wiecej ile musi byc ?
Pomyslimy jak powiesz jaką chcesz mieć konkretnie obsadę. Jeśli innych dennych ryb nie będzie to czemu nie?technicspl pisze:kiryski mogą być ? bo jednego juz mam
PS. 6 tego, 6 tamtego i jeszcze tego to może być przerybienie.
no chciałbym mieć 3 kiryski ogółem bo są pożyteczne
6 neonków max.
6 razbory max.
6 max tych JARZEŃCÓW czy jak to się zwie (takie same jak neony tylko czerwony pasek).\
no i tego glonojada mam maluteńkiego którego nie pozwolicie mi przechować parę tygodni aż dorośnie i go dam jakiemuś kumplowi, dołączę jakieś foty z teraz.

6 neonków max.
6 razbory max.
6 max tych JARZEŃCÓW czy jak to się zwie (takie same jak neony tylko czerwony pasek).\
no i tego glonojada mam maluteńkiego którego nie pozwolicie mi przechować parę tygodni aż dorośnie i go dam jakiemuś kumplowi, dołączę jakieś foty z teraz.