Czy jeśli jest ikra pompka musi chodzić dzień i noc ?
Moderator: ModTeam
- koko1996
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Marta
- Kontakt:
; )
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Re: Czy jeśli jest ikra pompka musi chodzić dzień i noc ?
Czy z ikrą czy nie, pompka powinna działac 24h
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Wyłączając filtr zabijasz bakterie tam żyjące. Filtra się nie wyłącza.
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
aha, dzięki ; ) nie wiedziałam, zawsze na noc wyłączałam
[ Dodano: 2011-01-27, 18:09 ]
właśnie część ikry mi spleśniała, myślicie że to mógł być powód ?
[ Dodano: 2011-01-27, 18:32 ]
ale na czas karmienia mogę wyłączać pompkę ? bo przecież, inaczej ona wszystko wciągnie
[ Dodano: 2011-01-27, 18:09 ]
właśnie część ikry mi spleśniała, myślicie że to mógł być powód ?
[ Dodano: 2011-01-27, 18:32 ]
ale na czas karmienia mogę wyłączać pompkę ? bo przecież, inaczej ona wszystko wciągnie
; )
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Co ty masz za smoka w akwa skoro całe żarcie wciąga ?koko1996 pisze:ale na czas karmienia mogę wyłączać pompkę ? bo przecież, inaczej ona wszystko wciągnie
Filtr tylko sie wyłącza przy czyszczeniu.
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
aha, ale niestety u mnie chyba musi być wyłączany gdy akwa stoi w pokoju gdzie sie spi, a wiadomo ze pompka wydaje pewne "odgłosy". A czy wyłączaniee pompki powoduje jakies znaczne zmiany w akwa. Tak naparwde to nigdy u mnie w nocu pompka nie działała
; )
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Tak. Niekorzystne. Można powiedzieć, że cykl azotowy szlag trafia. Najgorsze co można zrobić to wyłączyć filtr.koko1996 pisze: A czy wyłączaniee pompki powoduje jakies znaczne zmiany w akwa. Tak naparwde to nigdy u mnie w nocu pompka nie działała
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
Aha, a czy może przez to ikra pleśnieć i narybek ginąć ? czy to akurat na to nie wpływa ?
[ Dodano: 2011-01-27, 21:31 ]
i jescze jedno, do pompki mialam dolaczony taki węgielek, czy wsypac go do pompki czy raczej nie? do czego wgl on służy ?
[ Dodano: 2011-01-27, 21:31 ]
i jescze jedno, do pompki mialam dolaczony taki węgielek, czy wsypac go do pompki czy raczej nie? do czego wgl on służy ?
; )
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Cykl azotowy to najważniejsza ''reakcja'' jaka może zachodzić w zbiorniku. Wygoogluj sobie ;) Zachwiany cykl azotowy = katastrofa biologiczna.
Węgiel aktywny służy do absorbowania z wody np. leków. Jest przydatny po zakończonej kuracji, ale NIE WOLNO stosować go 24/7. W Twoim przypadku wystarczy zwykła gąbka i tzw. wełna mineralna.
Nie wyłączaj filtra na noc bo w ten sposób wyrządzasz krzywdę wszystkim mieszkańcom zbiornika. Zastanów się lepiej, dlaczego Twój filtr głośno chodzi. Czy masz do niego podłączoną rurkę, która wystaje ponad wodę i dzięki temu lecą bąbelki? Kiedy ostatnim razem czyściłaś filtr wraz z wirnikiem? Co to za filtr?
Węgiel aktywny służy do absorbowania z wody np. leków. Jest przydatny po zakończonej kuracji, ale NIE WOLNO stosować go 24/7. W Twoim przypadku wystarczy zwykła gąbka i tzw. wełna mineralna.
Nie wyłączaj filtra na noc bo w ten sposób wyrządzasz krzywdę wszystkim mieszkańcom zbiornika. Zastanów się lepiej, dlaczego Twój filtr głośno chodzi. Czy masz do niego podłączoną rurkę, która wystaje ponad wodę i dzięki temu lecą bąbelki? Kiedy ostatnim razem czyściłaś filtr wraz z wirnikiem? Co to za filtr?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ikra pleśnieje bo najprawdopodobniej jest niezapłodniona. Będzie przysmakiem dla ryb 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
Filtr to Hydor Crystal Duo, nie wiem jaki model. W dzień nie słychać, ale wieczorem jak się zasypia, wiadomo, że najcichsze odgłosy są słyszalne, więc pompka jest poprostu wyłączana.
; )
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
- Kontakt:
kidyś moje skalary slożyły ikre w akwarium ogólnym. przełożyłem ikre na roślince ale w drugim akwarium nie było filtra i odchowały się tylko 4.
[ Dodano: 2011-01-28, 10:56 ]
spróbój zostawić włączony na noc filtr ale bez napowietrzania jeśli nie możesz przy nim spać. Ja sie już przyzwyczaiłem i nie zwracam nawet na odgłosy filtra.
[ Dodano: 2011-01-28, 10:56 ]
spróbój zostawić włączony na noc filtr ale bez napowietrzania jeśli nie możesz przy nim spać. Ja sie już przyzwyczaiłem i nie zwracam nawet na odgłosy filtra.
- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
tylko w tym problem, że w tym pokoju śpią rodzice a nie ja..Maro pisze:[ Dodano: 2011-01-28, 10:56 ]
Maro pisze:[ Dodano: 2011-01-28, 11:15 ]
kidyś moje skalary slożyły ikre w akwarium ogólnym. przełożyłem ikre na roślince ale w drugim akwarium nie było filtra i odchowały się tylko 4.
no tak, ale u mnie w akwa jest filtr i chodzi większość czasu, a u Ciebie wgl go nie było.
; )
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Wyłączając filtr na noc skutecznie mordujesz w nim florę bakteryjną - czyli to co w filtracji najważniejsze. Możesz śmiało założyć, że cykl azotowy w Twoim akwarium przebiega niewłaściwie, co już skutkuje albo będzie niedługo skutkowało tajemniczymi chorobami i plagami. Wtedy OCZYWIŚCIE będziesz nas pytać "co robię źle, bo przecież wszystko robię dobrze, choć inaczej niż wcześniej pisaliście" - a my będziemy w kółko, z uporem maniaka pisać to samo. Ale Ty jesteś mądrzejsza i wiesz lepiej ... w tym i w kilku innych Twoich wątkach.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- koko1996
- Forumowicz
- Kontakt:
spokojnie, od razu na mnie naskakujesz? może poprostu chcę dokładnie wszystko wiedzieć?
[ Dodano: 2011-01-28, 12:44 ]
macie jakieś sposoby na to aby filtr nie wydawał dźwięków przy pracy ?
[ Dodano: 2011-01-28, 12:44 ]
macie jakieś sposoby na to aby filtr nie wydawał dźwięków przy pracy ?
; )