[112l] - Pierwsze akwarium
Moderator: ModTeam
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Re: [112l] - Pierwsze akwarium
Czekamy na fotki . Rośliny łodygowe wysokie przesadził bym na tył i boki jak podrosną to zakryją sprzęt.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
14.02.2011 (8 dni)
Tak oto wygląda zbiornik na chwilę obecną.

Jeżeli ktoś zapyta się dlaczego korzeń jest położony tak, a nie inaczej to już wyjaśniam. W sklepie nie było wielkiego wyboru. Wybrałem ten i jest to chyba najładniejszy jaki tam był (chodź wiem, rewelacji nie ma). Jak go postawiłem to był bo był, po położeniu go w takiej pozycji jak na zdjęciu zauważyłem, że po prawej stronie i z tyłu ryby będą miały takie jakby "norki", gdzie będą mogły się schować.
Jeszcze mam pytanie do Was: Czy roślina po lewej stronie z długimi liśćmi może być w takiej formie jak u mnie, czy ją przyciąć do wysokości akwarium?
Czekam na Wasze sugestie dotyczące zmian i mojego pytania.
Pozdrawiam.
Tak oto wygląda zbiornik na chwilę obecną.

Jeżeli ktoś zapyta się dlaczego korzeń jest położony tak, a nie inaczej to już wyjaśniam. W sklepie nie było wielkiego wyboru. Wybrałem ten i jest to chyba najładniejszy jaki tam był (chodź wiem, rewelacji nie ma). Jak go postawiłem to był bo był, po położeniu go w takiej pozycji jak na zdjęciu zauważyłem, że po prawej stronie i z tyłu ryby będą miały takie jakby "norki", gdzie będą mogły się schować.
Jeszcze mam pytanie do Was: Czy roślina po lewej stronie z długimi liśćmi może być w takiej formie jak u mnie, czy ją przyciąć do wysokości akwarium?
Czekam na Wasze sugestie dotyczące zmian i mojego pytania.
Pozdrawiam.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
Baniaczek nabiera efektu ;) Jeżeli chodzi o nurzańca to może tak zostać. U mnie też jest nie przycięty 

-
- Zainteresowany
Jak będą ryby będzie mam nadzieję jeszcze lepiej 

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Na bank będzie lepiej 
Bardzo ładnie się zapowiada, brawo
!

Bardzo ładnie się zapowiada, brawo

-
- Zainteresowany
Zastanawiam się jeszcze nad bimbrownią lub czymś co ją zastąpi (czyli spray albo w płynie).
-
- Moderator
- Kontakt:
Może Easy Carbo, ale jak chciałbyś mieć krewetki to nie polecam tego rozwiązania.
-
- Zainteresowany
A bimbrownia samo robiona? Dwie butelki i do akwarium? Tylko teraz pytanie czy jako końcówka w akwarium może być kamień napowietrzający czy musi być jakiś specjalny dyfuzor żeby nie przesadzić za mocno?
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja miałem najzwyklejszy kamień napowietrzający (chyba atmana, taki maleńki
) i było dobrze. Można jeszcze poszukać za małe pieniądze kostki lipowej. Z 'profesjonalnymi' bajerami ja się nie bawię.

-
- Zainteresowany
Czyli zwykły kamień napowietrzający wystarczy? Bo nie chce przesadzić z nadmiarem CO2:) Jakiś sprawdzony przepis na zacier? (przepraszam, że sam w temacie troszkę może nie na temat, ale też patrząc z drugiej strony wpłynie to na lepsze efekty zbiornika:)
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Tak przepis 1410 w zupełności wystarczy ;)orzolek pisze:Jakiś sprawdzony przepis na zacier?
Korzeń oprzyj o jakiś drugi lub trzeci kokos, który wrzucisz

-
- Zainteresowany
Z tym jeszcze się zastanowię. Dlaczego? A no przemawia za tym fakt iż korzeń nie jest jakoś strasznie pofałdowany. Żebyście mnie dobrze zrozumieli po prostu jest prosty i w formie w której jest teraz z tyłu utworzyły się 2-3 skrytki, które myślę że ryby powinny wykorzystać. Będą musiały najwyżej jeszcze troszkę piasku sobie odgarnąć stamtąd.Plewek01 pisze:Korzeń oprzyj o jakiś drugi lub trzeci kokos, który wrzuciszi będzie ok :d
A co do bimbrowni to już sam nie wiem:) Na pewno jest potrzebna. Tylko teraz co wybrać. Bimbrownię, którą sam sobie zrobię? CO2 w płynie? A może CO2 w formie sprayu (czyt. dezodorant)?
-
- Moderator
- Kontakt:
To jeżeli CO2 jest konieczne i nie chcesz się z nim rozstawać, to może kup całą butlę CO2, coś tego typu -> http://allegro.pl/maxi-kompletny-zestaw ... 34471.html ?
-
- Zainteresowany
A ja mam pytanie jeszcze dotyczące kryptokoryny. Czy nie zahamuje ona rozwoju innych roślin? Słyszałem, że ma coś w korzeniach co sprawia, iż pozostałe rośliny mogą np. robić się żółte itp.
Co to CO2 to zamówiłem w płynie.
Co to CO2 to zamówiłem w płynie.
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja nigdy o czymś takim nie słyszałem. Mam kryptokoryny, nurzańce, microsoria i rogatka w 200l i nic niczemu nie przeszkadza. Kryptokoryny puszczają nowe roślinki, a stan rogatka możesz zobaczyć w linku, w moim podpisie (teraz jest go znacznie więcej) 
"CO2 w płynie" też będzie dobre -> Easy Carbo, prawda?

"CO2 w płynie" też będzie dobre -> Easy Carbo, prawda?