bimbrownia
Moderator: ModTeam
- aqwa
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Radek
- Kontakt:
Re: bimbrownia
Jeśli nikomu nie planujesz pokazywać akwarium lub pokoju to tak. Bo zastanów się jak byś zareagował na takie coś w pokoju u kogoś.Ty wiesz co to i do czego. A osoba spoza "branży" skrzywi się na widok. zestawu małego chemika. Postaw gdzie chcesz byle nie była bimbrownia oświetlana promieniami słonecznymi.hidax pisze:A czy bimbrownia może stać na półce nad akwariu.?
witam, chciałbym jutro zacząć bimbrownię w akwarium 25 litrowym w którym są tylko rośliny, filtr kaskadowy i grzałka 25 stopni chodzi. Mam do dyspozycji od brzęczyka taki regulator kolorowy na 3 fronty na pewno wiecie jaki. Brzęczyk raczej nie przyda się . Temperatura z roślinami 25 stopni ma być ? Póki ryb nie ma mógłbym więcej stopni dać żeby szybciej rosły.
i też chciałbym wiedzieć gdzie ten trójnik regulator zamontować ? na wężu idącym z butli wody do akwarium ? czy między butla zacieru a butlą wody ?
i też chciałbym wiedzieć gdzie ten trójnik regulator zamontować ? na wężu idącym z butli wody do akwarium ? czy między butla zacieru a butlą wody ?
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Raczej chyba nie będzie widoczna bo postawię to na półce przy samej ścianie i opre na butelkach taki duży zegar. 

60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
technicspl, odpowiem co do temperatury, każda roślina ma swoje wymagania i podniesienie temperatury może nie korzystnie wpłynąć na rośliny które wolą chłodniejszą wodę, sprawdź wymagania roślin i wtedy kombinuj z temperaturą ;) , aby szybciej rosły dawaj nawóz, CO2 już podajesz a więc powinno się ruszyć ;)
- aqwa
- Zainteresowany
- Imię: Radek
- Kontakt:
technicspl, Pamiętaj o oświetleniu by nie było wysypu glonów. Co do temp to stopniowo podnoś. i jak masz miszmasz z roślinami to pogoogluj i spisz temperatury w jakich w naturze występują i ustal optymalną dla zbiornika. pamiętaj też o zmianie na zimę rośliny też mają swój zegar biologiczny i chcą odpocząć w wodzie chłodniejszej. gdzie tlen się łatwiej rozpuszcza. (Podpowiedziała mi to znajoma ogrodniczka.)
hidax Przedłuż wężyki i schowaj bimbrownię normalnie.
hidax Przedłuż wężyki i schowaj bimbrownię normalnie.
Mam podobne pytanie ale troche inna kwestie bo mam stac nad akwarium bimbrownie ( w 54 litrowym akwarium) i jest dosyc dluga droga do dyfuzora okolo 80 cm, co 3 sekundy mam jeden babelek w butelce wody. Moze te butelki dac na poziomie polki od akwarium wtedy bedzie 40 cm do dyfuzora. I ostanie pytanie. Kolega ma Co2 z butli ale juz od 3 lat nie podaje i ma dyfuzor drabinkowy lezec, czy moglbym podlaczyc go u mnie do bimbrowni?
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A nie lepiej dać niżej niż akwarium lub na tym samym poziomie. Gaz ucieka do góry więc mu łatwiej, krótsza droga oznacza lepsze cisnienie. I nie będzie problemu, że niechcący nam zassie wodę do rurki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Mała dygresja - CO2 to gaz cięższy od powietrza, a więc "do góry" w ziemskiej atmosferze porusza się tylko i wyłącznie dzięki ciśnieniu wytwarzanemu przez bimbrownię/butlę ciśnieniową. Bez tego ciśnienia CO2 nigdzie nie popłynie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A było się uczyć chemiimaol pisze:Mała dygresja - CO2 to gaz cięższy od powietrza, a

- maol
- Moderator
Dokładnie tak. Choć zwykle są to ciśnienia na tyle nieduże, że miejsce postawienia butli jest nieistotne.
P.S. To raczej prosta fizyka, nie chemia
P.S. To raczej prosta fizyka, nie chemia

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Dalo by rade zamontowac ten dyfuzor drabinkowy?
Da to cos ? bo chwilowo mam podlaczony pod kiepski kamien napowietrzajacy
Da to cos ? bo chwilowo mam podlaczony pod kiepski kamien napowietrzajacy
- maol
- Moderator
A dlaczego nie? Dyfuzor zależy tylko od pomysłowości użytkownika, rodzaj źródła CO2 a tym bardziej jego ustawienie nie ma znaczenia.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back