Korzeń do akwa.
Moderator: ModTeam
- 123patryk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
Korzeń do akwa.
Witam
Interesuje mnie z jakich drzew korzenie nadają się do akwa oczywiście po spreparowaniu ?
Pozdrawiam
Interesuje mnie z jakich drzew korzenie nadają się do akwa oczywiście po spreparowaniu ?
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Grzegorz
Re: Korzeń do akwa.
Liściastych, takich które są mało żywiczne. Według mnie i zapewne większości najlepsze korzenie dębowe, odpowiednio spreparowane. Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
Może ktoś inny miał z nimi do czynienia, ja osobiście polecam dąb, sam mam w akwarium już długo i zero problemu z nim;)
-
- Stały bywalec
w lesie dębowym, można znaleźć przy przewróconych przez wiatr drzewach, mały spacerek a na pewno coś w tym lesie Cie oczaruje;)
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Buk tez się nadaje .
ps. Drzewo musi co najmniej pół roku być martwe .
Również nad morzem można coś ciekawego znaleźć.
ps. Drzewo musi co najmniej pół roku być martwe .
Również nad morzem można coś ciekawego znaleźć.
-
- Stały bywalec
My z wybrzeża nad morze możemy szybko śmignąć;) Ale czy korzeń z nad morza nie zmieni nam parametrów wody? (zasolenie)
- zolwikk
- Akwarysta
Jak go wygotujesz to będzie cacy , a spreparowany solanką już jest :hyhy:brocom1 pisze:My z wybrzeża nad morze możemy szybko śmignąć;) Ale czy korzeń z nad morza nie zmieni nam parametrów wody? (zasolenie)
- 123patryk
- Akwarysta
- Imię: Patryk
witam mam korzenie akacji i brzozy które były wycięte jesienią interesuje mnie czy mogę je spreparować i dać do akwarium
- zolwikk
- Akwarysta
Tak możesz tylko, usuń korę i spreparuj .123patryk pisze:witam mam korzenie akacji i brzozy które były wycięte jesienią interesuje mnie czy mogę je spreparować i dać do akwarium
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Damian
Akacja ok, ale brzoza jest niezbyt trwała będzie po pewnym czasie ci się rozkładać w akwarium. Najlepszą porą na zbieranie korzeni jest taka pogoda jak teraz czyli wczesne przedwiośnie, albo koniec zimy. Śniegu już niema, a mroź przez całą zimę wytępił robactwo i inne bakcyle z drewna. Na wiosnę jak to wszystko odżyje to będzie trudniej się preparowało
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Zapraszam do tematu: http://www.e-akwarystyka.pl/topics54/10583.htmdugi.1985 pisze:oza jest niezbyt trwała będzie po pewnym czasie ci się rozkładać w akwarium. Najlepszą porą na zbieranie korzeni jest taka
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Sebastian
Znalazłem korzeń nad morzem ale nie wiem skąd on dokładnie jest
nad morzem jest odrazu las (Podejrzewam , że jest z morza , leżał w piachu i był w połowie mokry , lecz mogę się mylić). Wziąłem go do domu unosił się w wodzie , 2 dni moczyłem zatonął , wody już nie barwi... Tylko mam jedno pytanko , czy muszę go gotować te 3 godziny z solą? , bo podczas moczenia fundowałem mu 3 kompiele z bardzooo gorącą wodą + sól (dla wszelkiego wypadku)
i czy to zastąpi te gotowanie?

i czy to zastąpi te gotowanie?
- zolwikk
- Akwarysta
Gotowanie nie jest przymusowe ale zalecane, wszystko zależy jak mocno jest zabrudzony ,nasiąknięty nie pożądanymi środkami (np. nasiąknięty soloną wodą ). Jeśli go nie przygotujesz może wyjść pleśń , ciężko określić w jakim stanie on jest .
Jest jeszcze metoda wyparzyć w piekarniku , oczywiście luźne kawałki trzeba odrzucić .
Jest jeszcze metoda wyparzyć w piekarniku , oczywiście luźne kawałki trzeba odrzucić .