Ambitnie restartowane 40l - kto pomoże?

Moderator: ModTeam

brocom1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Grzegorz

Re: Ambitnie restartowane 40l - kto pomoże?

Post autor: brocom1 » 2011-03-08, 13:04

Umknęło mi to, że jest to małe akwarium, może dlatego że piszę w jednym temacie, a czytam inny, także masz rację w tak małym akwarium nie potrzeba takiej dużej warstwy, Ja osobiście od CO2 w płynie wole bimbrownie, a ziemia pod żwirkiem to przecież bardzo dobra alternatywa dla innego podłoża. Poczytaj, sama ocenisz.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-08, 13:27

brocom1 pisze:Ja osobiście od CO2 w płynie wole bimbrownie,
Tez posiadam bimbrownie ale nie używam już, po przeliczeniu kosztów, przygotowania i całej funkcji bimbrownia nie jest opłacalna.

Drożdże i cukier na tydzień to koszt 2 zł trzeba to przygotować wymieszać, na noc do zimnej wody wkładać zacier. Z rana znowu wyciągać ocierać butelkę z wody. 2 zł na tydzień , 8 zł na miesiąc. Na 3 miesiące zastosowania masz 24 złote. A butelka z profesjonalnym CO2 w płynie kosztuje 12 zloty na 3 miesiące zastosowania :) i lejesz rano 1 ml , codziennie. Dla mnie to jest najlepsze co może być.

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2011-03-08, 13:36

Ja osobiście nie kombinuję z wkładaniem butelki do zimnej wody a jedynie załączam filtry na noc w akwarium ktore oczywiście w dzień mam wyłączone, one redukują ilość CO2 poprzez wytrącanie go. Najbardziej przy takim sposobie idzie mi w górę mech, raz w miesiącu wyrzucam z akwarium pełny litrowy słoik mchu... oczywiście bardzo często są na niego chętni sąsiedzi którzy mają akwaria:), A bimbrownia działa mi około 2 tyg na jednym zacierze (na oko 1 bąbel na 2 sek. oczywiście idą małe bąbelki z korka).

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-08, 13:59

No jeżeli się lubi bimbrownie to tak. Ale jednak dla wygody CO2 w płynie to niezastąpiona rzecz. Do tego nawóz w tabletkach albo kulki JBL i sprawa roślin załatwiona. Autorka tematu potrzebuje pomocy wiec jej pomóżmy a nie offtopujmy :P

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-08, 14:13

technicspl pisze:profesjonalnym CO2 w płynie
Nie istnieje takie coś jak co2 w płynie. CO2 to gaz a nie płyn.
technicspl pisze: przygotowania i całej funkcji bimbrownia nie jest opłacalna.
Ale EasyCarbo nie zawsze wszystkim roślinkom pasuje. A co2 z bimbrowni jak najbardziej. Co do wcześniejszej wypowiedzi na temat nawozów i co2, to spójrz na mój zbiornik nie stosuję ani co2 ani bimbrowni i nie leję żadnych nawozów i jakoś roślinki rosną więc ta ziemia to chyba nie taki zły pomysł :) Co prawda 5cm to może trochę za dużo ale z 2-4 cm jak najbardziej będzie ok.
brocom1 pisze: jedynie załączam filtry na noc w akwarium ktore oczywiście w dzień mam wyłączone, one redukują ilość CO2 poprzez wytrącanie go.
Filtry powinny pracować całą dobę, co2 z wody wytrąca ruch tafli wody a nie filtr więc jeśli ustawisz go tak by jej nie poruszał nie będzie duże utraty co2.

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-08, 17:02

No CO2 to stan gazowy z fizyki to znamy ale taka nazwa potoczna to "CO2 w płynie" a nazwa tego płynu to EASYCARBO, akurat miałem trochę pieniędzy odłożonych i zakupiłem 100 ml za 12 złotych do tego kilka tabletek nawozowych i filtr wewnętrzny jbl crystalprofi i60 i biorę się ostro za zbiornik.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-08, 21:52

technicspl pisze: taka nazwa potoczna to "CO2 w płynie
A nazwa potoczna to węgiel w płynie :P

margot
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kasia

Post autor: margot » 2011-03-08, 22:23

Wystarczyło wyjść do pracy a tu takie ożywienie :)

Wracając do spraw dla mnie ważnych: nie wiem nadal, jakie byłyby skutki braku dozowania CO2 przy oświetleniu, które posiadam. Ktoś odpowie?

I podłoże: jaka warstwa w moim akwarium będzie wystarczająca? Jeśli niewielka, to nie będę jednak bawić się w warstwę ziemi pod żwirem, bo nie utrzymam jej w ryzach. To wtedy co dodać do żwiru, żeby było ekonomicznie i zarazem wystarczająco dla roślin?

Z postępów: kupiłam folię na tylną szybę. Pozostało mi jeszcze sprzedać lub oddać komuś parkę wariatów, które jeszcze mieszkają w moim akwa.

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2011-03-08, 22:29

Ja jak nie podowałem CO2 to rośliny były marne, żółkły itd z braku nawożenia, ale niektórym wychodzi to wszystko bez nawożenia... Możesz przecież sprawdzić na początek z samym światłem i może jakieś kulki nawozowe jeśli chcesz, nie jest to duży koszt nawet w zoologicznych.
Przy warstwie 3cm nie powinnaś mieć problemu z wydobyciem się ziemi ;) ale jeśli nie chcesz to nie jest to przecież konieczne ;)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-08, 22:58

Rośliny będą rosły tak jak im każe światło. Ale nie będą mieć papu...

margot
Nowicjusz

Post autor: margot » 2011-03-08, 23:39

A jakie rośliny byście mi polecili? Nie chciałabym, żeby były zbyt wymagające, nie zamierzam się doktoryzować z botaniki :)
Podobają mi się mchy (czy są trudne w utrzymaniu?) i generalnie rośliny mające drobne listki (np Heteranthera zosterifolia). Większe liście będą nieproporcjonalnie do wielkości zbiornika. Podobają mi się też różne niskie trawki i trawy wysokie (jak tu na tyle: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 9,r:9,s:88). Będę potrzebowała też jakiejś niziutkiej rośliny na pierwszy plan.

Chyba jednak zdecyduję się na jasny żwirek rzeczny, mam obawy, że bazalt w połączeniu z czarnym tłem wprowadzi zbyt mroczny klimat...

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2011-03-08, 23:43

Ja polecam na początek coś szybko rosnącego, rogatek, moczarka, na drugi plan, mech jawajski według mnie nie potrzebuje zbytnio dużo opieki, szybko rosnące po to, aby wygrać na samym początku walkę z glonami, później można zmienić na coś innego.
Miałem do oddania rośliny z przycinki, ale kurcze wczoraj wyrzuciłem... ;/

W podpisie masz link do mojego akwarium, podaje tylko CO2 i naświetlam, a w tym akwarium umieściłem jakieś 4 gałązki mchu w połowie stycznia, a już muszę wyrzucać i go przycinać:)
Mam nadzieję, że troszkę pomogłem.
Pozdrawiam

margot
Nowicjusz

Post autor: margot » 2011-03-09, 00:05

Dzięki za odpowiedź.
Moczarka strasznie mi się nie podoba, rogatek obleci. Mech jawajski akurat jest chyba najbrzydszym mchem z wszystkich, jakie widziałam, wolałabym jakiś inny. Miałam go długi czas i ładnie wyglądał przed dwa dni po przycince, potem jak brudna zielona wata... Może ja nie stworzyłam mu odpowiednich warunków do zaprezentowania swojej urody? :niepewny:
Ostatnio zmieniony 2011-03-09, 01:05 przez margot, łącznie zmieniany 1 raz.

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2011-03-09, 00:12

nie jestem w stanie ci pomóc bo nie wiem jakie miał warunki ja mam u siebie taiwan moss, bardzo szybko rośnie chwilami aż za mocno, co miesiąc litrowy słoik idzie w śmietnik albo po znajomych

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-09, 10:29

spróbuj najpierw bez nawozu i bez CO2, a z ziemia to tak jak mówisz, daj sobie spokój. Kulki nawozowe ci starcza i dużo światła.

ODPOWIEDZ