Glonojady - ile?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Glonojady - ile?

Post autor: Plewek01 » 2011-03-10, 10:35

technicspl pisze:zestawach stosuje się 15 wat z tego co widziałem. Jest wystarczające
Nie koniecznie...

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-10, 13:11

Jak na razie nikt z was nie potrafi pomoc tylko krytykować, co ja mogę za to ze AQUAEL dal oryginalnie 15 watowa do zestawu ? Zamykam temat nie ma sensu. Bo ja pisze o soli a ktoś inny o zbrojniku. Zapomnijcie o tej soli.. Lepiej przejdźcie do działu identyfikacja roślin i pomóżcie mi tam w jednym pytaniu. :cwaniak:

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-10, 14:24

technicspl pisze:na razie nikt z was nie potrafi pomoc tylko krytykować,
Wyraźnie zostało napisane, że glonojady to za mały zbiornik...
technicspl pisze: to ze AQUAEL dal oryginalnie 15 watowa do zestawu
Można przerobić jak większość osób lub dopasować typ zbiornika do oświetlenia.
technicspl pisze:temat nie ma sensu
Nie ma sensu bo jest "Glonojady - ile?" a Ty
technicspl pisze:Bo ja pisze o soli a ktoś inny o zbrojniku
technicspl pisze:Lepiej przejdźcie do działu identyfikacja roślin i pomóżcie mi tam w jednym pytaniu
Bardzo chętnie :)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-10, 15:02

KAŻDY wie ze glonojady muszą mieć duże zbiorniki z czego ja takiego nie mam wiec każdy się domyśla ze chodzi o hodowle przez miesiąc albo 2 a później wymianę na małe w sklepie... Bo taki układ jest możliwy ze sprzedawca. Z czego by tez glony były jedzone oczywiste.

Napisałeś żeby dopasować typ zbiornika do oświetlenia. Wiec jedynie LOW TECH, jak już było pisane LT to dla zaawansowanych akwarystów, ja nie jestem na tyle zaawansowany żeby bawić się ziemia z ogrodu, zbiornik już jest gotowy nie będę nic zmieniać.
Jest chwilowy problem z glonami dlatego ten temat myślę ze sytuacja się unormuje jak rośliny się rozrosną, na tyle co potrafię czyszczę glony czyścikiem magnetycznym.

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2011-03-10, 18:07

KAŻDY wie ze glonojady muszą mieć duże zbiorniki z czego ja takiego nie mam wiec każdy się domyśla ze chodzi o hodowle przez miesiąc albo 2 a później wymianę na małe w sklepie... Bo taki układ jest możliwy ze sprzedawca. Z czego by tez glony były jedzone oczywiste.
Nadal uważam, że lepiej kupić neritiny :)
technicspl pisze:Napisałeś żeby dopasować typ zbiornika do oświetlenia. Wiec jedynie LOW TECH, jak już było pisane LT to dla zaawansowanych akwarystów, ja nie jestem na tyle zaawansowany żeby bawić się ziemia z ogrodu, zbiornik już jest gotowy nie będę nic zmieniać.
Tu nie ma nic skomplikowanego. Ziemia po prostu nie powinna mieć kontaktu z światłem. Siatka (żeby przy przesadzaniu nie klnąć) i odpowiednia warstwa żwirku naprawdę wystarczy. A jak nie to kulki gliniano torfowe. Moim zdaniem HT jest trudniejsze niz LT.
Jest chwilowy problem z glonami dlatego ten temat myślę ze sytuacja się unormuje jak rośliny się rozrosną, na tyle co potrafię czyszczę glony czyścikiem magnetycznym.
A jakie to glony?

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-10, 21:13

technicspl pisze:t możliwy ze sprzedawca. Z czego by tez glony były jedzone oczywiste.
Przynoszenie co miesiąc nowych ryb jest bardzo ryzykowne. A czy glony były by jedzone to też nie takie oczywiste.
technicspl pisze:Wiec jedynie LOW TECH, ja
A tanganika, malawi?
technicspl pisze:ne LT to dla zaawansowanych akwarystów, ja nie jestem na tyle zaaw
Może nie tyle zaawansowanych co mniej bogatych. To wg mnie takie same podłoże jak każdy inny substrat z zoologa.
technicspl pisze:y problem z glonami dlatego ten temat myślę ze sytuacja się unormuje jak rośliny się rozrosną, na tyle co potrafię czyszczę glony czyścikiem magnetycznym.
Rośliny pomogą jak najbardziej, a czyszczenie jak najbardziej :ok:

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-11, 11:09

Mam czyścik magnetyczny i szoruje cały czas nie przeszkadza mi to, przecież to hobby a nie kara. Wczoraj poprzesadzałem rośliny i poprzycinałem za miesiąc wystawie kilka zdjęć jak się rozrośnie wszystko. Malawi na 54 litry to za mało i za późno już. Może kiedyś jak będzie większe akwarium.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-11, 13:28

technicspl pisze:ałem za miesiąc wystawie kilka zdjęć jak się rozrośnie
Czekam :)
technicspl pisze:awi na 54 litry to za mało i za
Może tanga ;)

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-11, 20:38

aidi pisze:brak roślin=glony nic dziwnego
Nie po to wydałem kilka stów żeby ktoś tak pisał.

(sorry za jakość, z telefonu)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Post autor: Kaef » 2011-03-11, 21:31

No kolego, skoro na to wydałeś kilka stów to ładnie przepłaciłeś :)

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-11, 21:54

Trochę jakby niedoświetlone boki...

technicspl

Post autor: technicspl » 2011-03-11, 23:24

Kaef pisze:No kolego, skoro na to wydałeś kilka stów to ładnie przepłaciłeś :)
nie wiem czy wiesz ale na korzeniu jest 10 anubiasów. :) to ci chyba wszystko tłumaczy :P
apropo znam się na cenach i zanim coś kupię to oglądam to we własnych rekach w sklepie zoologicznym. :)
Obrazek

ODPOWIEDZ