Torby klockowe

[126l][Ogólne] od podstaw-mini fotorelacja by Adradas

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Adradas
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Adam

[126l][Ogólne] od podstaw-mini fotorelacja by Adradas

Post autor: Adradas » 2011-03-12, 14:09

Witam...
Imie moje Adam, jakby co
Postanowiłem założyc pierwsze akwarium w moim życiu(nie licze oczywiscie kuli z bojownikiem, ktorą kupiła mi mamuśka jakieś 10 lat temu. Wtedy niewiedziałem, że to źle(miałem 7 lat), a wiem teraz, że źle było), a co za tym idzie własnie ten oto wątek, w którym będę (foto)relacjował "budowę" mojego zbiornika, a jednocześnie przy okazji zadawał pytania, dzieki którym wyjdę na prostą. W ten sposób pozbede się zakładania nowych wątków z pytaniami. Po zakończeniu budowy akwarium albo założe nowy wątek z galeria mojego akwa, albo nadal w tym temacie beda dalsze losy mojego zbiornika.

Pierwszym etapem była budowa szafki. Wszystko wymierzyłem, kupiłem, i skręciłem, a oto efekt:

Obrazek

Obrazek

Wszystko skręcone na ok 30 konfirmatów. Szafka jest naprawdę solidna. Pozostało mi jeszcze przykręcenie półki, ale się jeszcze z nią wstrzymam, ponieważ jeszcze niewiem co będe tam trzymac, a jak przykrece za nisko czy też za wysoko to bedzie kicha. Całośc kosztowała mnie ok. 70zł.

Kolejnym etapem jest kupienie akwarium. Tak też własnie zrobiłem. Ma on wymiary 80x35x45 jak się nie myle. Zbiornik teraz jest w samochodzie, dlatego też niema go jeszcze na szafce. Jak go wtacham to zrobie zdjęcie i wrzuce je tutaj. Przy okazji kupiłem także mate pod akwa, a także nieduży korzeń i tu się rodzi pierwsze pytanie. Oczywiście wiem, że mam go moczyc, aż zacznie tonąc, ale czy mam go także zagotowac? Jeśli tak to czy w osolonej wodzie czy nie? Na odp. czekam z cierpliwością(nigdzie mi się nie spieszy) .

Co do pozostałych elementów akwarium. Pokrywe zrobie z paneli podłogowych(chyba najlepszy stosunek cena=jakośc). Z chęcią zrobiłbym ją z PVC, ale niestety blokują mnie finanse. Oświetlenie jakie zastosuje to najprawdopodobniej 4x18W T8, narazie beda to zwykłe swietlówki, ale z czasem jak przybędzie finansów kupie jakieś specjalne akwarystyczne.
Filtr-najprawdopodobniej zainwestuje w aquaszut'a TURBO 750 i go rozbuduje. To chyba najlepszy wybór.
Grzałkę-jakąś tanią z racji tego, że umnie w pokoju jest stusunkowo ciepło(pokój na zachodzie).
Napowietrzacz-kupuje go z tego powodu, że na lato jest u mnie w pokoju bardzo ciepło, a z tego co wyczytałem, to przy bardzo ciepłych dniach(i jednoczesnie ciepłej wodzie ) rybą wystarczy dobre natlenienie wody.

Filtr, grzełkę i brzeczyk najprawdopodobniej kupie u trzmiela, bo tanio . Oczywiscie kupie też u niego odrazu jakieś testy itp.

Co do żwirku, zamierzam kupic rzeczny, tylko niewiem, czy granulacje 1-3 czy może 2-5(bo jedni mówia "taki" drudzy "taki"), niewiem który bedzie bardziej odpowiedni dla krewetek lub ryb przydennych(bo bede miec to albo to, ale bardziej krewetki). Pod żwir zamierzam dac ziemie uniwersalna bez żadnych nawozow. Czytałem, że jest dobrym, a co najważniejsze tanim odpowiednikiem (jak dla mnie) drogich substratów.

Narazie chyba starczy w miare postępów bede informowac.
Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie tego długiego, a zarazem krótkiego tekstu .;)
-Słaba ortografia,
-Jestem początkującym,
-Moje motto brzmi: Nie chcę miec drugiej Bogatyni w domu.

Awatar użytkownika
zolwikk
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: adam

Re: [126l][Ogólne] od podstaw-mini fotorelacja by Adradas

Post autor: zolwikk » 2011-03-12, 14:21

Witaj imienniku ;)

Korzeń zakupiony w sklepie wystarczy tylko sparzyć wrzątkiem i powinien tonąć .
Obrazek

Awatar użytkownika
Garownik
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: Garownik » 2011-03-12, 15:55

Oj, Ja właśnie tak zrobiłem z tym korzeniem.Facet zapewniał mnie ,że już jest ''przyrządzony'' a wcale nie był.I prze miesiące miałem wodę jak herbata ,bo garbniki w korzeniu puszczały.
Ubezpieczony przez mafię.Ty pukniesz mnie,my pukniemy ciebie.
=> moje 112l
=> 25l rozmnażarka
Obrazek

Adradas
Nowicjusz

Post autor: Adradas » 2011-03-12, 17:31

heh...chyba zrobie tak, że potrzymam go w wodzie dopóki nie zatonie, a potem go zagotuję. Może tak byc? ;)

Właśnie wtachałem akwarium na 4 piętro, tak sie prezentuje na "sucho":
Obrazek

Korzonek narazie taki jak na foto, ale na pewno z czasem kupie drugi.
Aaaa...jedni na innych (zapewne)przyjaznych forach piszą aby wybrac żwirek 1-3 a inni 2-5. Moglibyście mi pokrótce tak uzasadnic, dlaczego lepiej wybrac 1-3, a dlaczego 2-5? Ja osobiście jestem za 2-5, ale niewiem czy krewecie poradza sobie z poruszaniem się po takiej granulacji żwirku(tylko się nie śmiejcie, ale ja tego niestety (z doświadczenia)niewiem).

Pozdrawiam ;)
-Słaba ortografia,
-Jestem początkującym,

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-12, 17:39

Dla krewetek to chyba lepsze drobniejsze podłoże...

raftaj
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 120
Imię: Rados³aw
Kontakt:

Post autor: raftaj » 2011-03-12, 18:11

Też miałem problem z korzeniem unosił się we wodzie nałożyłem na niego statek ceramiczny i go przydusiłem 2 tyg trzymałem wyjąłem statek i korzeń się trzymanie nie wypływa.

A dlaczego rzeczny żwir ?? On jest taki brzydki ostry czasami kiryski czy krewetki będą się ocierać - odłóż sobie pieniążki i kup coś z ada lub JBL MANADO Opakowanie 10l wystarcza na 45-96 litrów 36,50 trochę mało 10 litrów a 25 l to za dużo wiec 10l i 5 l by pasowało wiecej dajesz podłoża na tył oraz JBL AquaBasis plus 200 5l ci starczy Opakowanie 5 l wystarcza do akwarium 100 -200 l i długości 80 - 100 cm. Wpierw aqua na to manado :) Co do tła kup jakiś brystol lub tło strukturalne :) - Napisałeś Ci tak byś przemyślał na moim przykładzie. Pozdrawiam

Adradas
Nowicjusz

Post autor: Adradas » 2011-03-13, 14:15

Bardzo doceniam jak się o mnie troszczycie w sprawie podłoża, ale niestety finansowo się o mnie nie zatroszczycie? ;P Bardzo chciałbym miec "profesjonalne" podłoże, ale niestety finanse mi na to nie pozwalaja. :(
-Słaba ortografia,
-Jestem początkującym,

raftaj
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 120
Imię: Rados³aw
Kontakt:

Post autor: raftaj » 2011-03-13, 16:51

Adradas pisze:Bardzo doceniam jak się o mnie troszczycie w sprawie podłoża, ale niestety finansowo się o mnie nie zatroszczycie? :(
Zatroszczymy :) weź ukradnij dzieciom piasek z piaskownicy :P a najlepiej kup ziemię ogrodową - obróbki ci nie napiszę bo nie miałem z tym styczności - poczytaj na forum 10 zł ci powinno wystarczyć.

A co do tła to worek na śmieci czarny pewnie masz to przyklej :)

PS: proponowałem Ci byś mi szafkę załatwił i nic nie napisałeś :P

Pozdrawiam

Adradas
Nowicjusz

Post autor: Adradas » 2011-03-13, 19:22

Yyy...a no... ;) już odpisałem ;).

Ziemie ogrodową już kupiłem, pisze, że uniwersalna, z dodatkiem torfu. Na opakowaniu pisze, że ta ziemia w H2O kształtuje pH miedzy 5,5 a 6,5 czyli chyba w miarę dobrze.

[ Dodano: 2011-03-15, 21:47 ]
Wczoraj wieczorem zrobiłem duże zakupy przez allegro. Kupiłem niektóre sprzęty do akwa, sprzęt oświetleniowy, a także rośliny.
Ze sprzętu, a może raczej przedmioty od trzmiel'a to:
-Tropical test NO3-18,20zł
-Tropical test pH-17zl
-niby niezawodna grzałke z termostatem 100W-23,50zł
-napowietrzacz-16,50zł
-włóknine filtracyjna-3,40zł
-termometr cienki-3zł
-zeolit mineralny(na przyszłośc )-5,80zł
+15zł kurier

Nie wyrabiając się z gotówka, moja kochana mamuśka skoczyła mi na ratunek kupując mi na urodziny filtr wody ^-^ stąd też nie kupiłem go na allegro. W środe jedziemy po niego do sklepu zoologicznego.

Ze oświetlenia:
-statecznik 4x18W T8(35zł z przes.)
-oprawki bryzgoszczelne 8 sztuk(58zł z przesyłką)

No i rośliny, tu pewnie bedziecie na mnie klnąc, bo pewnie wybrałem złe. Sugerowałem, się ilościa sztuk jaką kupują inni(ale i nie tylko) i wybrałem ten oto zestaw roślin: KLIK
-Słaba ortografia,
-Jestem początkującym,

ODPOWIEDZ