Imie moje Adam, jakby co
Postanowiłem założyc pierwsze akwarium w moim życiu(nie licze oczywiscie kuli z bojownikiem, ktorą kupiła mi mamuśka jakieś 10 lat temu. Wtedy niewiedziałem, że to źle(miałem 7 lat), a wiem teraz, że źle było), a co za tym idzie własnie ten oto wątek, w którym będę (foto)relacjował "budowę" mojego zbiornika, a jednocześnie przy okazji zadawał pytania, dzieki którym wyjdę na prostą. W ten sposób pozbede się zakładania nowych wątków z pytaniami. Po zakończeniu budowy akwarium albo założe nowy wątek z galeria mojego akwa, albo nadal w tym temacie beda dalsze losy mojego zbiornika.
Pierwszym etapem była budowa szafki. Wszystko wymierzyłem, kupiłem, i skręciłem, a oto efekt:

Wszystko skręcone na ok 30 konfirmatów. Szafka jest naprawdę solidna. Pozostało mi jeszcze przykręcenie półki, ale się jeszcze z nią wstrzymam, ponieważ jeszcze niewiem co będe tam trzymac, a jak przykrece za nisko czy też za wysoko to bedzie kicha. Całośc kosztowała mnie ok. 70zł.
Kolejnym etapem jest kupienie akwarium. Tak też własnie zrobiłem. Ma on wymiary 80x35x45 jak się nie myle. Zbiornik teraz jest w samochodzie, dlatego też niema go jeszcze na szafce. Jak go wtacham to zrobie zdjęcie i wrzuce je tutaj. Przy okazji kupiłem także mate pod akwa, a także nieduży korzeń i tu się rodzi pierwsze pytanie. Oczywiście wiem, że mam go moczyc, aż zacznie tonąc, ale czy mam go także zagotowac? Jeśli tak to czy w osolonej wodzie czy nie? Na odp. czekam z cierpliwością(nigdzie mi się nie spieszy) .
Co do pozostałych elementów akwarium. Pokrywe zrobie z paneli podłogowych(chyba najlepszy stosunek cena=jakośc). Z chęcią zrobiłbym ją z PVC, ale niestety blokują mnie finanse. Oświetlenie jakie zastosuje to najprawdopodobniej 4x18W T8, narazie beda to zwykłe swietlówki, ale z czasem jak przybędzie finansów kupie jakieś specjalne akwarystyczne.
Filtr-najprawdopodobniej zainwestuje w aquaszut'a TURBO 750 i go rozbuduje. To chyba najlepszy wybór.
Grzałkę-jakąś tanią z racji tego, że umnie w pokoju jest stusunkowo ciepło(pokój na zachodzie).
Napowietrzacz-kupuje go z tego powodu, że na lato jest u mnie w pokoju bardzo ciepło, a z tego co wyczytałem, to przy bardzo ciepłych dniach(i jednoczesnie ciepłej wodzie ) rybą wystarczy dobre natlenienie wody.
Filtr, grzełkę i brzeczyk najprawdopodobniej kupie u trzmiela, bo tanio . Oczywiscie kupie też u niego odrazu jakieś testy itp.
Co do żwirku, zamierzam kupic rzeczny, tylko niewiem, czy granulacje 1-3 czy może 2-5(bo jedni mówia "taki" drudzy "taki"), niewiem który bedzie bardziej odpowiedni dla krewetek lub ryb przydennych(bo bede miec to albo to, ale bardziej krewetki). Pod żwir zamierzam dac ziemie uniwersalna bez żadnych nawozow. Czytałem, że jest dobrym, a co najważniejsze tanim odpowiednikiem (jak dla mnie) drogich substratów.
Narazie chyba starczy w miare postępów bede informowac.
Pozdrawiam i dziękuję za przeczytanie tego długiego, a zarazem krótkiego tekstu .;)