Tangalake by Plewek01

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Tangalake by Plewek01

Post autor: Plewek01 » 2011-03-19, 10:53

Witam. Po przygodzie z akwa LT zauroczył mnie biotop Tangi. Po szybkiej akcji likwidacyjnej przyszedł czas na postawienie bańki od nowa. Trochę danych:
Zbiornik - 112l profil(niestety :cry: )
Podłoże - drobniutki piasek ze żwirowni
Grzałka - Hailea z termostatem 100W
Filtracja - Kaskada Aqua clear 300, gąbka jako prefiltr i zasypany żwirkiem koralowym.
Oświetlenie - 2x18 Philips aquarelle i 865, niedługo chcę zrobić oddzielne załączanie i dać aquarelle do normalnego świecenia, a 865 dołączaną tylko do foto.
Tło - czarna folia
Obsada - planuję układ 2+3 Lamprologus Meleagris F1.
Z dodatków: trochę nurzańca, kilka kamulców znad rzeki, jakiś kawałek korzenia zakopany w piasku i ok.60 muszli winniczka (będe miał jeszcze z 50szt. w zapasie)
To pierwszy tego typu aranż jaki wykonałem więc czekam na uwagi i opinie.
Przed zalaniem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po zalaniu:
Obrazek
Obrazek
I po 2 dniach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
123patryk
Akwarysta
Imię: Patryk

Re: Tangalake by Plewek01

Post autor: 123patryk » 2011-03-19, 10:57

narazie prezętuje się świetnie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
suchy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 96
Imię: Rafa³

Post autor: suchy » 2011-03-19, 12:10

Nie moja jazda ;) Ale wyszlo to spoko :P

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2011-03-20, 21:11

może być ciekawie ale co do obsady to proponuje muszlowce wielopręgie napewno ciekawie by się prezentowały w tym zbiorniku
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2011-03-21, 08:23

Jeśli chodzi o muszlowce to zapewne będą szczęśliwe, natomiast Twoje szczęście będzie zależało od tego na ile jesteś gotów zaakceptować demolkę którą zrobią muszlowce po zaaklimatyzowaniu :P

Co bym zmienił. Z całą pewnością wywaliłbym tego korzenia, jest całkowicie zbyteczny a podczas gnicia będzie oddawał zupełnie zbyteczne minerały dla tego biotopu.

Lepiej dać w jego miejsce większego głazika, dla przedzielenia terytorium. Muszlowce potrafią rozbijać się na przedziwne układy partnerskie i możliwość zejścia z oczu rywalowi, będzie bardziej opłacalna niż kawałek drewna.

A, jeszcze jedno, pilnuj grzałki, muszlowce źle znoszą wahnięcia temperatury. O ile mogą się rozmnażać przy 24 stopniach, o tyle skoki temperatury im szkodzą i zakłócają ich cykl rozrodczy. Stają się również bardziej nerwowe i agresywne.

Czekam na fotki z rybkami.

Ps. Jeśli to F1 to pomyśl o odrobaczaniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-03-21, 12:30

kbtor pisze:zaakceptować demolkę którą zrobią muszlowce po zaaklimatyzowaniu
No wlaśnie i tu im więcej czytam obserwacji tym bardziej się okazuje, że meleagrisy owszem kopią ale tylko na początku potem już bardzo mizernie. I tu rodzi się myśl czy by jednak nie wpuścić na to miejsce 2+3 multików??
kbtor pisze:większego głazika, dla przedzielenia
Korzeń póki co zostaje, głazik ewentualnie bliżej pełnej wiosny lub początku lata.

[ Dodano: 2011-03-21, 11:31 ]
kbtor pisze:Jeśli to F1 to pomyśl o odrobaczaniu
Też o tym słyszałem, ale podono zależy jakie źródło...

[ Dodano: 2011-03-25, 14:07 ]
Foty nowych mieszkańców..na szybko :) . Może ktoś rozpozna płeć :hyhy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2011-03-31, 22:16 ]
Mały update.... multi zaczynają kopać ale powoli. Jeden kopie sobie pod korzeniem, drugi zaczął kopać za nim. I musiałem jednak dodać dodatkowy filtr, bo kaskada nie wyrabiała z mechanicznym czyszczeniem i ciągle jakiś syfek pływał w toni...dorzuciłem też trochę muszli i tak to wygląda teraz:
Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-03-31, 22:44

Morze muszli :D Tylko nie pasuje ten korzeń...

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-04-01, 10:23

Dziwnie to wygląda (nie mój klimat) :P
Ale ja zostawiłbym tylko i wyłącznie pistię - nurzańców bym się wyzbył, i tak jak napisała Basia - korzeń nie pasuję, wszystko takie surowe i nagle korzeń wyskakuje jak Filip z konopi :P O wiele korzystniej prezentowałaby się niewielka skałka, ale to tylko moje zdanie :)

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2011-04-01, 11:24

Witam.
Korzen moze wydzielac garbniki, ktore niekorzystnie dla tych ryb wlasnie zmienia parametry wody. Zmiekcza ja i zakwasza.
Co do reszty wystroju jest super :) Brakuje jakiegos kamienia ale mimo to jest tak jak powinno byc :) To rybom ma byc przyjemnie :D

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-04-01, 12:11

Heh dzięki dzięki...wszyscy się uczepili korzenia :) a on...zostanie :P Bardzo się spodobał mieszkańcom i kopią pod nim jak się da :) Co do zmiękczania wody to może i tak, ale w kaskadzie jest koral to zatwardzi i wychodzi na równo :P

[ Dodano: 2011-04-11, 22:26 ]
Kilka fotek z nudów. Już powoli zaczynam się domyślać płci mieszkańców. Wg mnie są 2 samce, 3 samice i jeden nie pewny :) Wygląda mi trochę na młodego samca, bo słabsze pręgi a nie jest już taki mały. Samiczki wyraźnie mniejsze i bardziej pręgowane. Może z fotek ktoś wyłapie co i jak. Samce wybrały już sobie mniej więcej rewiry, choć potrafią czasem pływać razem po kątach zbiornika. Jeden zagarnął 2 samiczki drugiemu została jedna, choć ostatnio zaczął się okopywać koło rewiru "nie pewniaka". Albo zagarnia se więcej terenu albo się mylę co do płci :P Ostatnie wykopki coraz śmielsze ale tylko parki. Harem nie kopie prawie w ogóle, ot tyle co mu tam zasypie piaskiem pod korzeniem. Rybole świetnie wyglądają jak wynoszą z terenu budowy na przemian to helenkę to świderka...widok ekstra. No i kilka fotek nie obrabiane za mocno, bo nie umi ja a Tyle co umi to zrobiłem :P

Obrazek
Obrazek

Na korzonku pojawiły się piękne niteczki...takich jeszcze nigdy nie miałem fikuśnych. Są też jakieś śladowe krasne no i jajeczka helenek oczywiście.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I mały roznosiciel glonów ;P
Obrazek
Obrazek
Tu wyżej samiec z haremu z panią.

Całość - jakoś średnio wyszło
Obrazek

Tu plac budowy parki.
Obrazek

I ostatni mieszkaniec:
Obrazek

Tutaj sypnąłem trochę spiruliny...tylko jakoś jasno nagrane wyszło. :zdegustowany:
http://www.youtube.com/watch?v=DvAWD0oPwe4

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243
Imię: Kamil

Post autor: Gamaran » 2011-04-12, 13:21

Jak patrze na Twoj zbiorniczek to sam (mimo iz nigdy mi sie nie podobala) mysle nad zmiana biotopu na tange ;) ;)
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-04-14, 23:08

Trochę obserwacji własnych :P :
Dobrała się parka i harem 2+1 i jeden niewiadomy wg mnie samiec. Z haremu samiec "poli" to straszny leniwiec. Prawie wcale nie kopie. Coś tam wydziubał tylko po korzeniem, a teraz uprząta to główna samiczka. Druga z jego samiczek jest strasznie mała, widocznie mniejsza od pozostałych rybsk. Nie wiem czy to ma związek z tym, że w haremie jest druga czy po prostu ten typ tak ma. Poli fruwa sobie to do jednej to do drugiej i tak mu dzień mija. Poza tym pilnuje terenu od strony samca z pary bo ten samotny jest mu widocznie obojętny.
Z kolei samiec z parki "mono" kopanie obrał sobie za życiowy cel :P . Już się dobrał prawie do dna i ciągle poszerza. Za to strasznie wredna bestia z niego. Ostatnio widzę sporo małych Helenek i świderków się narobiło z związku z tym rybeńki mają 2x więcej roboty bo oprócz piachu muszą ślimaki przerzucać. I oczywiście Mono wszystko co znajdzie przerzuca na teren Poli :) ot tak dla zasady. A jak brak ślimaków akurat to se chociaż porcją piasku z pyska sypnie... a co ? :)
Z karmienia zauważyłem, że bardzo lubią wodzień. Nie ważne czy mrożony czy żywy. Artemia też jest zjadana ale już nie z taką zażartością. Za to bardzo chętnie rzucają się na spirulinę w płatkach ale również i ichtio-vit. Najmniej zjadliwym a właściwie w ogóle nie jedzonym pokarmem jest dafnia. Tylko łapną do pyska i od razu wypluwają.
Rybska aktywniejsze robią się wieczorem. I co dziwne mi się wydaje są bardziej aktywnie przy jaśniejszym świetle(3x18) niż ciemniejszym(1x18). Może to związane jest z tym że przy jasnym oświetleniu widzą mniej co się dzieje w pokoju niż przy ciemnym...ciężko powiedzieć. Ale jak zostawię światło do 23h to spokojnie cały czas coś robią.
Dalsze obserwacje w dalszych dopiskach... :)

[ Dodano: 2011-05-09, 22:36 ]
Na szybko kilka fot przecinków zauważonych w piątek...naliczyłem ich 7. Zdjęcia słabe ale ciężko coś złapać zwykłym kompaktem :/ a i rybeńki pozować nie chcą za bardzo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek - dumny tatuś
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2011-05-17, 23:27 ]
Mała aktualizacja. Rybeńki rosną, glony też..co prawda sinic nie planowałem ale może nie będzie tak strasznie. Dziś przetarłem szyby i pomyślałem że pstryknę kilka fot...tylko późno już i z ostrością nie za bardzo :P . Małe przecinki śmigają, widzę ciągle z 5szt. Mała samica z haremu jakby bardziej się okopuje, ale czy to coś znaczy...kto ją tam wie? Nurzaniec się rozrósł i niedługo będę musiał przerwać trochę, bo chyba nie chcę żeby tak mi mocno obrastał. A i z nowych mieszkańców przybył malutki zbrojnik niebieski, który chyba czuje się jak w raju bo gęba mu się nie zamyka :P . Co prawda nie był planowany, ale żona je uwielbia a i ja pomyślałem że raczej nie zaszkodzi chyba że za mocno urośnie. Póki co z głównymi mieszkańcami mija się bez przeszkód...może myślą że to ślimak taki mały :D Choć te noszą w pyskach jak za blisko podpełzną :)
No i fotki niestety bez nowego mieszkańca...ciężko uchwycić małą bestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gamaran
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 243
Imię: Kamil

Post autor: Gamaran » 2011-05-18, 07:18

Bardzo fajnie zarasta ;) zostaw nurzanca fajnie na tylnej scianie wyglada ;p Ile potrzebowales docelowo muszli do tego akwa?
Moje szkielko:)-Aktualizacja ;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/17671.htm#144447

Kulturystyka - gdy pasja staje sie zyciem

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2011-05-18, 08:02

Dzięki, z nurzańcem się zobaczy, póki co mam mało wolnych chwil więc pewnie zarośnie i wtedy się zobaczy :) Muszli myślę że jest ponad 100.

[ Dodano: 2011-08-16, 22:47 ]
Kilka fot na szybko...całość będzie na sprzedaż. Więcej info dodam w dziale giełda za jakiś czas. Pierwsze sprzedaje życie czyli kilkanaście multików, w tym harem z młodym, parę z wieloma młodymi i samotnego samca. Jest też od groma helenek ale tych się nie chce z piachu wybierać, mogę sprzedać potem z piachem :) Więcej info na PW
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia jakie są takie są bo na szybko :P Sinic też trochę, bo ostatnio nie miałem czasu z nimi zawalczyć przed foto...

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-08-17, 12:24

Szkoda, że sprzedajesz :( Ale to nie jest równoznaczne z zakończeniem przygody z akwarium?

Ja mam zwidy, czy masz małe problemy z sinicami?

ODPOWIEDZ