Pęknie, czy nie ?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

tommi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Tomasz

Pęknie, czy nie ?

Post autor: tommi » 2011-04-10, 00:42

Witam,
Jestem początkującym akwarystą. Właśnie kupiłem akwarium 100x50x50 i jestem w trakcie dalszych zakupów (wyborów). Zacząłem czytać dużo nt temat, ale wciąż pojawiają się wątpliwości.
Pierwszy problem to, czy szafka pod akwarium wytrzyma ? Jest to szafka pod telewizor, ale nie typu ikea, tylko jest ona masywna (typu komoda) z jedną pionową wręgą oraz po jednej (po obu stronach wręgi) półkach. Stoi na nóżkach w ksztacie litery L. Najgorsze jest to, że jedna strona szafki stoi na terrakocie, a druga na panelach (jest zachowany poziom). Czy ten miszmasz podlogowy - w przyszłości - może spowodować pękniecia akwarium ? Ma ktoś już jakieś doświadczenia w tym ?
Po drugie, na szafce "porobiły" się dwa bąble (wybrzuszenia). Czy zastosowanie np. dwóch mat, może zniwelować te wybrzuszenia, tj. prawidlowo przenosić naprężenia ? Czy lepiej je usunąć ?
Po trzecie, jeżeli akwarium będzie stało przy ścianie i jeżeli zamierzam kupić filtr zewnętrzny EHEIMA, rozumiem, że będę musiał wiercić otwory w przykrywie (PO BOKACH) ? Czy jednak są przykrywy z otworami po bokach ? Z racji, iż szafka wewnątrz ma wysokość 50 cm, raczej chyba wyklucza wstawienie tam filtra...
Dziekuję za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
SooB3k
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krystian

Re: Pęknie, czy nie ?

Post autor: SooB3k » 2011-04-10, 01:50

Oblicz wage akwarium z woda + piasek i dla porownania posadz ciezar nawet o wiekszej masie czy wytrzyma lub kilka ludzi. Ja tak sprawdzam.
W pokrywie jest 1 wielki otwor. I akwarium zawsze musi stac na czyms amortyzujacym itp. np. karmimata, styropian lub specjalna mata akwarystyczna.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-04-10, 08:43

tommi pisze:Po drugie, na szafce "porobiły" się dwa bąble (wybrzuszenia). Czy zastosowanie np. dwóch mat, może zniwelować te wybrzuszenia, tj. prawidlowo przenosić naprężenia ?
tommi pisze:Z racji, iż szafka wewnątrz ma wysokość 50 cm, raczej chyba wyklucza wstawienie tam filtra...
Te dwa powody wystarczyły by mi żeby rozejrzeć sie za mową szafką.
Najlepiej zrobiona przez stolarza.
Cena porównywalna do ceny filtra kubełkowego, a wygoda uzytkowania.....

Chyba, że sam masz zdolności manualne, bo wszystkie elementy docięte na wymiar można kupić.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Garownik
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: Garownik » 2011-04-10, 17:27

Ja bym nie ryzykoował z tą szafką.Dodatkowo te różne rodzaje pogłogi :kwasny: .Lepiej zainwestować w nową jak mówi Marcin.
Ubezpieczony przez mafię.Ty pukniesz mnie,my pukniemy ciebie.
=> moje 112l
=> 25l rozmnażarka
Obrazek

ODPOWIEDZ