Moje pytanie brzmi:
Czy wyławianie neonków i kirysków nie mogło wpłynąc negatywnie na rodziców????
widze ze samiec czasami wypływa z groty i nie wachluje nad ikra ale chyba to nie wpłynie negatywnie na rozwój???
Gania również troszkę samice i ta siedzi w drugim koncu akwarium
Czy te zachowania to normalne objawy. Bo wróciłem do akwarystyki po 15 latach przerwy i taka niespodzianka na początek.
W dalszej kolejności bede zamieszczał kolejne opisy jak sie sytuacja rozwija i bede zamieszczał fotografie.
Ramirez złożył ikrę w skałce z piaskowca i pytanie...
Moderator: ModTeam
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Re: Ramirez złożył ikrę w skałce z piaskowca i pytanie...
Jeżeli martwisz się o pleśnienie ikry to dodaj trochę tryplaflawiny. Jak będą pleśnieć pojedyncze ziarna ikry to wyciągaj je delikatnie. A tak poza tym to 25L trochę mało na ramirezy.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Karol
Witam troszkę to trwało wiecie praca a co do ikry przykro mi powiedziec iz zniknel mimo ze wszystkie ryby odłowilem. Podejrzewam ze rodzice chyba sobie skonsumowali. No coz hodujemy dalej i czekamy na nastepny czas tarła.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
hudini23, zapewnij odpowiednie warunki a unikniesz problemu, te 50l to minimum na ramirezy ty masz 25 (które tak naprawdę starcza na 1 samca bojownika czy 5 samych samców gupika)
Ostatnio zmieniony 2011-05-10, 12:23 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
hudini23, usuń przede wszystkim piaskowca bo zatwardza wodę i połóż płaski kamień gdzieś na dnie (Piaskowiec raczej zatwardza wodę).Ramirezy lubią wodę miękką.Strata ikry może być spowodowania kiepską jakością wody,niezapłodniona a zjedzenie jej napewno było spowodowane stresem jakim było wyławianie innych ryb.
Loża Szyderców