Wstępny aranż

W przyszłym tygodniu przychodzi szklarz i jeżeli wszystko pójdzie OK. to do przyszłej soboty zaleję zbiornik.
Moderator: ModTeam

używasz jakiegoś proxy czy coś w tym stylu?jag1974 pisze:Joba już dostaje z tymi fotami.U mnie są widoczne,tylko muszę odczekać parę sekund aż się strona do końca załaduje.
 akwa ogromne i moje pytanie brzmi czy miałeś już doświadczenie z tym hobby wcześniej?
 akwa ogromne i moje pytanie brzmi czy miałeś już doświadczenie z tym hobby wcześniej?
 )... sump nie jest aż taki prosty. Po pierwsze, to naprawdę duży zbiornik - trzeba na niego znaleźć miejsce. Po drugie, wymaga odpowiedniej hydrauliki i przewiertu w dnie zbiornika. Po trzecie - hydroponika wymaga sporo światła. To wszystko to cechy sumpa, które często utrudniają wdrożenie takiego rozwiązania. Dlatego rozumiem akwarystów, którzy się na niego NIE zdecydowali, pomimo oczywistych zalet tego rozwiązania.
 )... sump nie jest aż taki prosty. Po pierwsze, to naprawdę duży zbiornik - trzeba na niego znaleźć miejsce. Po drugie, wymaga odpowiedniej hydrauliki i przewiertu w dnie zbiornika. Po trzecie - hydroponika wymaga sporo światła. To wszystko to cechy sumpa, które często utrudniają wdrożenie takiego rozwiązania. Dlatego rozumiem akwarystów, którzy się na niego NIE zdecydowali, pomimo oczywistych zalet tego rozwiązania.

Chodziło mi o to że sump będzie tańszy i o wiele wydajniejszy w porównaniu do tych trzech filtrów albo jednego, no a co do tej dostępności do tego filtra i innych gratów, rozumiem ze akwarium jest od sciany do ściany? jak będziesz się dostawał za akwarium?maol pisze:Co do czyszczenia filtra w porównaniu z sumpem - nie bardzo widzę tu jakiś zysk. Mając odpowiednio duży filtr i wydajna pompę, może okazać się, że będzie trzeba do niego zajrzeć raz na pół roku - albo i rzadziej. Jeżeli zapewnimy sobie do niego dobry dostęp już na etapie projektowania zbiornika, to ja nie widzę najmniejszego problemu z tak rzadką obsługa filtra.
A w jakim celu miałbym się tam dostawać?Roberto pisze: jak będziesz się dostawał za akwarium?