czy może:

z założenia akwarium ma być typowo roślinne z dużą ilością roślin czy ktoś mi może podać za i przeciw zastosowania wyżej wybranych oświetleń. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Moderator: ModTeam
Drewno można zabezpieczyć innymi sposobami.bl4ck pisze:Estetycznie wolał bym pokrywę przy zastosowaniu drewniane zachodzi potrzeba przykrycia akwarium szybą
Trochę mało.bl4ck pisze: zastosował bym oświetlenie T5 2x39W czy to nie za mało? Takie chyba największe mogę zastosować do pułki 120cm.
Albo grzyb na ścianie. :hyhy:SooB3k pisze:Zaleta: w pomieszczeniu bedzie tzn. mikroklimat
No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.SooB3k pisze: rybki moga wyskoczyc
Jak od otwartego akwarium w pomieszczeniu się robi grzyb na ścianie, to znaczy, że nawet ludzie w nim nie powinni przebywać, bo wentylacja nie spełnia norm :hyhy:marthinez pisze:Albo grzyb na ścianie. :hyhy:
SooB3k pisze:No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.
Neonki akurat to idealna ryba do otwartych, nie ma inklinacji do wycieczek. Kardynałków, gupików i większości razbor nie polecam, to ryby które "śpią" bliżej powierzchni i mogą wyskakiwać przestraszone w nocy. Axelerodi to trzeba mieć pecha, ja trzymam w otwartym i nie mam problemów.marthinez pisze:Ja przez otwarte pozbyłem wyselekcjonowanych samców gupika oraz stada Axelrodii reisei.