Wybór oświetlenia do zbiornika 240L

Moderator: ModTeam

bl4ck
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Darek

Wybór oświetlenia do zbiornika 240L

Post autor: bl4ck » 2011-06-06, 19:02

Witam stoję przed trudnym wyborem doboru odpowiedniego oświetlenia do mojego akwarium 240L otóż nie wiem co wybrać czy obudowę typu:
Obrazek
czy może:
Obrazek
z założenia akwarium ma być typowo roślinne z dużą ilością roślin czy ktoś mi może podać za i przeciw zastosowania wyżej wybranych oświetleń. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Wybór oświetlenia do zbiornika 240L

Post autor: marthinez » 2011-06-06, 19:45

Pytasz o oświetlenie więc napisz jakie będzie w pokrywie, a jakie w belce?
Bo każde z tych rozwiązań może mieć różne warianty mocy. Od bardzo słabej do bardzo mocnej.

Ja jak zwykle jestem za pokrywami. :D
Ryby mi nie wyskakują na zewnątrz, a do środka nie wskakują koty. :hyhy:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
SooB3k
Stały bywalec
Imię: Krystian

Post autor: SooB3k » 2011-06-06, 19:51

Wady tego 2: mozliwosc zbierania sie na powierzchni wody sporej ilosci kurzu, rybki moga wyskoczyc oraz bedzie szybciej odparowywac woda w pomieszczeniu.

Zaleta: w pomieszczeniu bedzie tzn. mikroklimat dzieki sporej wilgotnosci powietrza.

bl4ck
Nowicjusz
Imię: Darek

Post autor: bl4ck » 2011-06-06, 20:27

Estetycznie wolał bym pokrywę przy zastosowaniu drewniane zachodzi potrzeba przykrycia akwarium szybą, czytałem trochę i zastosował bym oświetlenie T5 2x39W czy to nie za mało? Takie chyba największe mogę zastosować do pułki 120cm.

Roberto
Zainteresowany
Imię: Robert

Post autor: Roberto » 2011-06-07, 10:36

A nie myślałeś o HQI? ja bym ci polecał akwarium otwarte :D według mnie akwarium prezentuje sie atrakcyjniej, czyli jakieś belki oświetleniowe albo lampę podwieszaną

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-06-07, 16:50

bl4ck pisze:Estetycznie wolał bym pokrywę przy zastosowaniu drewniane zachodzi potrzeba przykrycia akwarium szybą
Drewno można zabezpieczyć innymi sposobami.
Szyba to nie najlepsze rozwiązanie.
bl4ck pisze: zastosował bym oświetlenie T5 2x39W czy to nie za mało? Takie chyba największe mogę zastosować do pułki 120cm.
Trochę mało.
Absolutne minimum dla roślinniaka to 2x54W T5 (wejdzie do tej pokrywy).
Takie optimum to 3x54W. Takie sam stosowałem ze znakomitym skutkiem.
SooB3k pisze:Zaleta: w pomieszczeniu bedzie tzn. mikroklimat
Albo grzyb na ścianie. :hyhy:
SooB3k pisze: rybki moga wyskoczyc
No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.

Ja przez otwarte pozbyłem wyselekcjonowanych samców gupika oraz stada Axelrodii reisei. Ryba nie tania i bardzo trudno dostępna.
Koniecznie trzeba brać to pod uwagę.

Na zanieczyszczenia powierzchni dobry jest skimmer.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

tmaciak
Nowicjusz
Imię: Tomasz

Post autor: tmaciak » 2011-06-09, 09:11

marthinez pisze:Albo grzyb na ścianie. :hyhy:
Jak od otwartego akwarium w pomieszczeniu się robi grzyb na ścianie, to znaczy, że nawet ludzie w nim nie powinni przebywać, bo wentylacja nie spełnia norm :hyhy:
SooB3k pisze:No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.
marthinez pisze:Ja przez otwarte pozbyłem wyselekcjonowanych samców gupika oraz stada Axelrodii reisei.
Neonki akurat to idealna ryba do otwartych, nie ma inklinacji do wycieczek. Kardynałków, gupików i większości razbor nie polecam, to ryby które "śpią" bliżej powierzchni i mogą wyskakiwać przestraszone w nocy. Axelerodi to trzeba mieć pecha, ja trzymam w otwartym i nie mam problemów.

Ogólna zasada: nie manewrujemy przy akwarium po zgaszeniu świateł, nawet podchodzimy ostrożnie.

Dodam jeszcze jedną cechę otwartych akwariów: większe straty ciepła. Zimą to może jest wada, ale latem... no cóż akwarium ogrzać jest łatwo, ale schłodzić już trudno... :D

Jeśli ktoś koniecznie chce pokrywę to ze względu na powyższe polecam model w którym można zdjąć górę pozostawiając koronę, zimą zakrywamy, latem odkrywamy.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika
lol2000k
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bartek

Post autor: lol2000k » 2011-06-09, 22:18

Z oświetleniem nie warto oszczędzać. Najlepiej na początku od razu kupić porządne światło niż później kombinować z dokładaniem. Pokrywy dla mnie są złe (chociaż sam mam... jak na razie) pomniejszają optycznie zbiornik i ciężko jest przy nich schłodzić wodę. Jak już ktoś bardzo się boi o swoje ryby, to najlepiej wybrać pokrywę aluminiową albo jakąś samoróbkę. Te pokrywy z ABSu są całkowicie bez sensu, żeby dostać się do akwarium trzeba ją zdejmować całkowicie, co przy małej ilości lub jej braku miejsca na szafce jest uciążliwe. Bardzo dobrze wyglądają akwaria otwarte z belką oświetleniową i szklanymi rurkami od filtra. Teraz to rozwiązanie opłaca się, gdyż rurki szklane dostępne są od innych firm niż ADA czyli 3x tańsze(za 100-150zł można kupić komplet). Oczywiście niektórym bardziej podobają się ładne drewniane pokrywy ale moim zdaniem są mniej praktyczne.

ODPOWIEDZ