Wlasnie, paletki lepsze niz te inne ryby i oczywiscie 1 gatunkowe : ) Choc ja bym dorzucil sobie jakiegos zbrojnika, bez niego bym w akwarium nie wytrzymal... .maol pisze:Ja bym w ogóle optował za samymi paletkami. Tak być powinno
znikające gupiki
Moderator: ModTeam
- SooB3k
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krystian
Re: znikające gupiki
Zapraszam na ./redir/http://forum.wspolniegramy.pl/index.php
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Tylko że zbrojniki bywają nosicielami chorób śmiertelnych dla paletek. Nie zawsze i nie koniecznie, ale się zdarza.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Marek
- Kontakt:
U mnie paletki są z przymusu. kupiłem je razem z akwarium.Inaczej nie dało rady. NIkt ich nie chciał ( i wcale sie nie dziwie) zalezało mi na duzym akwarium dla małych rybek. miałem kilka slicznych gupików ale gdy robiłem im głodówke to gupiki mi gineły i probuje sie dowiedzieć dlaczego. I prosze nie proponujcie mi dokupienie paletek bo one dla mnie nie są wogole atrakcyjne. W innym akwarium mam 30 malych gupików i chciałbym wpuscic kilka do tego dużego ale najpierw muszę sie dowiedzieć czemu małe rybki mi giną i tu moje pytanie której ryby to wina
[ Dodano: 2011-07-01, 16:43 ]
No właśnie neonki mi nie gina tylko gupiki
[ Dodano: 2011-07-01, 16:43 ]
blue_betta pisze:A welon jest duży?
Jeśli tak to mógł się pokusić o niedużego neonka.
Obsada tragiczna, ale to już inna sprawa.
No właśnie neonki mi nie gina tylko gupiki
Obsada 250l:
3 neony innesa
6 kirysków
1 prętnik
1 dorosły i 4 młode gupiki ( pawie oczko)
1 welon
3 neony innesa
6 kirysków
1 prętnik
1 welon
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Kurczę, chodziło mi o gupiki 
A palety jakiej wielkości? Jeżeli 14+ to... najlepiej by było, gdybyś uważnie obserwował ryby, bo inaczej można tylko strzelać.
Ale ja już się przestaje odzywać

A palety jakiej wielkości? Jeżeli 14+ to... najlepiej by było, gdybyś uważnie obserwował ryby, bo inaczej można tylko strzelać.
Ale ja już się przestaje odzywać

- SooB3k
- Stały bywalec
- Imię: Krystian
Wieksze ryby zawsze moga zjesc te mniejsze moga wziasc je za pokarm to proste...
Przypuszczen jest wiele. Albo po prostu ryby zdechly i zostaly zjedzone przez inne.
Przypuszczen jest wiele. Albo po prostu ryby zdechly i zostaly zjedzone przez inne.
Zapraszam na ./redir/http://forum.wspolniegramy.pl/index.php
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Ty już znasz ten problem, sklepy niechcą brać ryb, bo praktycznie ich nie sprzedadzą, a ryby przecież trzeba utrzymać przy życiu, a to są koszty. Szkoda że wiele osób tego nie potrafi zrozumieć i upiera się przy rozmnażaniu wszystkiego co się da.
A wracając do tematu. Gupiki to są trochę problematyczne ryby. Cały problem z nimi polega na zbyt łatwym ich rozmnażaniu. Całe mnóstwo ryb tego gatunku pochodzi z chowu wsobnego i są to osobniki słabe, bardzo narażone na choroby. Mają źle rozwinięte narządy wewnętrzne i często zdychają bez widocznych przyczyn. W Twoim akwarium może i nie masz klasycznych drapieżników, ale masz ryby które z upodobaniem zjedzą martwe ryby.
A jak wygląda zachowanie paletek? Bo to niby spokojne ryby, ale w pielęgnicach zawsze tkwi diabeł.
A wracając do tematu. Gupiki to są trochę problematyczne ryby. Cały problem z nimi polega na zbyt łatwym ich rozmnażaniu. Całe mnóstwo ryb tego gatunku pochodzi z chowu wsobnego i są to osobniki słabe, bardzo narażone na choroby. Mają źle rozwinięte narządy wewnętrzne i często zdychają bez widocznych przyczyn. W Twoim akwarium może i nie masz klasycznych drapieżników, ale masz ryby które z upodobaniem zjedzą martwe ryby.
A jak wygląda zachowanie paletek? Bo to niby spokojne ryby, ale w pielęgnicach zawsze tkwi diabeł.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Marek
- Kontakt:
Paletki są raczej "oswojone" jesli juz ganiają to tylko za jedzeniem. Jesli dam im grube płatki jedzenia i jedna dorwie wiekszy od innych to tamte je gonią mimo ze maja poddostatkiem jedzenia:P czasem interesują sie tylko nowymi przybyszami
. dałem tego "glonojada" do innego akwarium gdzie siedzi sam i chwilowo mój problem sie skonczył.
Strasznie demolował mi akwarium."ustawiał" wszystko po swojemu;/ a teraz mam swięty spokój. Jesli sie okaże ze to on jest winny to chetnie go oddam w dobre ręce. Przepraszaszam za ortografie lecz moja klawiatura dawno powinna wylecieć przez okno ale mam do niej sentyment:P

Strasznie demolował mi akwarium."ustawiał" wszystko po swojemu;/ a teraz mam swięty spokój. Jesli sie okaże ze to on jest winny to chetnie go oddam w dobre ręce. Przepraszaszam za ortografie lecz moja klawiatura dawno powinna wylecieć przez okno ale mam do niej sentyment:P
Obsada 250l:
3 neony innesa
6 kirysków
1 prętnik
1 welon
3 neony innesa
6 kirysków
1 prętnik
1 welon