Pomoc w identyfikacji i pozbyciu się wysypu glonów

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

diquan
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Piotrek
Kontakt:

Pomoc w identyfikacji i pozbyciu się wysypu glonów

Post autor: diquan » 2011-08-22, 20:10

Witam,
niestety moje akwarium nawiedziły glony. Na pewno pojawiły się krasnorosty pędzelkowate, compsopogon i chyba zielenice choć nie jestem pewien czy to nie sinice - część piasku również robi się powoli zielonkawa. Tutaj prosiłbym o potwierdzenie moich domysłów. Szyby średnio raz na tydzień trzeba przetrzeć z zielonych nitek. Stan ten utrzymuje się od około dwóch miesięcy i prawdę mówiąc powoli mnie już irytuje. Tym bardziej, że rośliny codziennie bomblują aż miło - tydzień, góra półtora tygodnia przycinka roślin. Niestety wraz z ich wzrostem rosną glony :(

Proszę o rady jak sobie z nimi poradzić.

Parę informacji o zbiorniku:

Baniak - 200l (założony 5 miesięcy temu)
Oświetlenie 0,6W/L (obecnie 0,45W/L) - czas oświetlenia 10h główne światło (+1h wschód/zachód)
Filtracja biologiczna - filtr przelewowy 20L (włóknina, kermazyt, zeolit, bio ceramika)
Filtracja mechaniczna - Aquael FAT4 - wkład sama włóknina/wata perlonowa
Nawożenie CO2 - butla wysokociśnieniowa (rozprowadzane przy pomocy mixera) - 2b/s
Obecnie podaję tylko potas
Raz w tygodniu podmiana wody - 25% wraz z odmulaniem dna.
Parametry wody

NO2 - 0
NO3 - 5
PH - 7.1
GH - 13
KH - 12
Nistety brakuje mi testu na PO4.

Dodam jeszcze, że trzymając wcześniej NO3 na poziomie 25-30ppm problem był ten sam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-08-22, 21:26 przez diquan, łącznie zmieniany 1 raz.

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Re: Pomoc w identyfikacji i pozbyciu się wysypu glonów

Post autor: Linf » 2011-08-22, 21:02

Wygląda mi to na zielenice.Szkoda,że nie masz testu na PO4 ponieważ jak dobrze pamiętam stosunek azotu do fosforu jest dość istotny i powinien chyba wynosić (azot-fosfor) 20:2 . Może ktoś z roślinniarzy lepiej Tobie podpowie odnośnie tych proporcji.
Loża Szyderców

diquan
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Piotrek
Kontakt:

Re: Pomoc w identyfikacji i pozbyciu się wysypu glonów

Post autor: diquan » 2011-08-22, 21:25

Tak stosunek N do P powinien wyglądać 10:1. Jedyne co mi przychodzi do głowy teraz to nadmiar P w stosunku do N. Niedoborów raczej nie stwierdzam, bo jak już wspomniałem wcześniej rośliny bomblują pomimo słabszego światła niż zazwyczaj.

A jednak dzisiaj kupiłem testy na fosforany i wynik wyszedł 0. Być może tu leży przyczyna.

ODPOWIEDZ