Założenie sklepu akwarystycznego
Moderator: ModTeam
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Założenie sklepu akwarystycznego
Moje marzenie che obrócić w rzeczywistość.
Mam pomysł miejsce
Nie mam natomiast wiedzy jakie mogą być tego koszty?
Skąd wziąć towar ?
Jestem z okolic Wawy
Proszę o pomoc i komentarze czy to ma sens itd.
Mam pomysł miejsce
Nie mam natomiast wiedzy jakie mogą być tego koszty?
Skąd wziąć towar ?
Jestem z okolic Wawy
Proszę o pomoc i komentarze czy to ma sens itd.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Założenie sklepu akwarystycznego
Sens takiego przedsięwzięcia zależy tylko od Ciebie. Koszty nie są specjalnie duże, od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych w zależności od wielkości, standardu, lokalizacji itp. Towar? Z giełd zoologicznych (np. łódzkiej), od przedstawicieli handlowych i tak dalej. To jest wbrew pozorom zwykła działalność handlowa, w związku z czym... trzeba się niestety wyrzec sentymentów. Kule z welonami będziesz sprzedawał masowo...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- 123patryk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
Tylko trzeba dobrze się zastanowic czy warto . Czy będzie się opłacało .
Oraz czy dało by się z tego wyżyć.
Oraz czy dało by się z tego wyżyć.

- Silverrro
- Przyjaciel forum
To już przestanie być hobby a praca i zarobek.
Najważniejsze to myśle miejsce i dobry towar no i reklama a reszta poleci.
Znajomi maja taka spółke i nieźle im idzie. Ryby mają z giełdy łódzkiej reszte nie wiem.
Napewno musialby byc sklep internetowy albo od tego zacząć ???
Jakieś rady?
Najważniejsze to myśle miejsce i dobry towar no i reklama a reszta poleci.
Znajomi maja taka spółke i nieźle im idzie. Ryby mają z giełdy łódzkiej reszte nie wiem.
Napewno musialby byc sklep internetowy albo od tego zacząć ???
Jakieś rady?
- 123patryk
- Akwarysta
- Imię: Patryk
http://www.biznesforum.pl/sklep-akwarys ... 44258.html
http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=22648
a zamierzasz ilśc też w karmy dla psów i kotów itd??
- siwus9222
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
sklep z sama akwarystyka dzis nie ma szans moj dobry znajomy ma sklep 70% utargu to karmy dla zwierzat posiada okolo 40 gatunkow karmy dla psa i kota wiec o samej akwa mozesz pomarzyc .sklep internetowy rosliniarz z zabrza moj dostawca zielska podwodnego prowadzil sklep z akwarystyka zaczynajac od krewetek poprzez ryby rosliny filtry swiatlo akwaria zestawy po 4 miesiacach nie mial zyskow wychodzil na duzy minus dlatego tez dolozyl wedkarstwo do oferty teraz sie jakos porusza buznes wklad na e sklep cos kolo 20 tysiecy z grafika i oplatami na pol roku grafik webmaster serwer i inne pierdoly .
Pozdrawiam
dzis to ciezki sklep tez mysle o tym caly czas za rok chcialbym do Holandi wyskoczyc na 2 moze 3 lata nie chcial bym sie wciagac w kredyt a jak juz to nie w taki duzy.
Pozdrawiam
dzis to ciezki sklep tez mysle o tym caly czas za rok chcialbym do Holandi wyskoczyc na 2 moze 3 lata nie chcial bym sie wciagac w kredyt a jak juz to nie w taki duzy.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Hm, patrząc na sklepy internetowe sklep czysto akwarystyczny to wcale nie musi być utopia. W sieci działa kilka sklepów czysto akwarystycznych dobrze prosperujących (jeden jest nawet z moich okolic, trzyma się baardzo długo, sam nie wiem jakim cudem, ceny mają bandyckie), trzeba zrobić dobrą reklamę, mieć w miarę możliwości jak największy wybór, jakieś udogodnienia dla klienta i powinno się udać. Moim zdaniem nie trzeba na wejściu zniechęcać.
Oczywiście lepiej by było, gdyby do oferty było też coś dla innych zwierząt, ale moim zdaniem sklep czysto akwarystyczny z bardzo dobrym asortymentem ma prawo bytu. Jednak specem w tych sprawach nie jestem, jak źle piszę (a pewnie tak jest) to mnie poprawcie i w ogóle kopnijcie.
Oczywiście lepiej by było, gdyby do oferty było też coś dla innych zwierząt, ale moim zdaniem sklep czysto akwarystyczny z bardzo dobrym asortymentem ma prawo bytu. Jednak specem w tych sprawach nie jestem, jak źle piszę (a pewnie tak jest) to mnie poprawcie i w ogóle kopnijcie.
- maol
- Moderator
Uważam, że sklep z samą akwarystyką może nie nie przeżyje, ale na pewno będzie miał problem z utrzymaniem. Gdyż, jak zauważył Siwus, gro klientów jest zainteresowanych karmami dla psów i kotów oraz akcesoriami dla tych właśnie zwierząt. A w takiej skali akwarystyka to tylko drobny dodatek, zresztą... na rynku zoologicznym obecne jest duża tendencja do odejścia w ogóle od akwarystyki w sklepach. To wbrew pozorom duże koszty i wkład pracy (choćby utrzymanie kilkudziesięciu czasem akwariów) a niestety niewielkie marże - SZCZEGÓLNIE na rybach. Sprzedając jeden worek karmy zarabiasz tyle, co sprzedając 100 gupików. Rachunek jest prosty...
A gdzie się akwarystyka sprzedaje? - właśnie w internecie.
A gdzie się akwarystyka sprzedaje? - właśnie w internecie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Gracjan
- Nazwisko: Nykiel
Muszę się niestety zgodzić z Marcinem. Akwarystyka to ciężki biznes. Rozmawiałem swojego czasu z hodowcą ze Sląska na giełdzie w Łodzi. Mówi, że założył w latach 90 sklep akwarystyczny, zaskoczony był dość dużymi zyskami, więc postanowił założyć hodowle. Po kilku latach sklep podupadł, więc stwierdził, że go zamknie i zostawi samą hodowle. Teraz wracając do tematu bo za duży OT się robi. Mówił, że akwarystyczny to ciężka praca od rana do nocy, jak mi mówił ile nocy nie spał bo bał się o ryby sprowadzone z Niemiec i jak się bał, że nie daj Boże zejdzie rano do sklepu, a tu coś nawaliło i rybki brzuchami do góry. Cały czas coś trzeba było robić: czyszczenie, karmienie etc.
Oczywiście nie zniechęcam Cię, ale musisz się nad tym Sylwek zastanowić.
Oczywiście nie zniechęcam Cię, ale musisz się nad tym Sylwek zastanowić.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
tak jasne że tak123patryk pisze:http://www.biznesforum.pl/sklep-akwarys ... 44258.html
[ Dodano: 2011-10-11, 20:30 ]
napewno nie sam akwarystyczny tylko ogólnie zoologiczny. Karmy napewno, gryzonie itd potem może wedkarstwo dołoże. Akwarystyka to będzie dodatek (z samych rybek nie wyżyje) Jestem dobrej myśli. Dziękuje za rady i liczę na więcej porad. :padam:
- siwus9222
- Stały bywalec
Czym jest cos drozsze tym mozesz nalozyc mniejsza marze tzn mozesz nalozyc wieksza ale jak cos ci ma lezec na sklepie 2 lata np jesli cos kosztuje 150 zl nie dasz marzy 160 bo ktos pojdzie obok i kupi taniej a na redschery kupujac w hurcie bnp po 50 gr mozesz nalozyc marzy 150 i tez sie sprzeda .Hurtownie sprzedajacy sprzet w sieci to tez wrog nr 1 na liscie sklepow np porownujac zabwki dla psa jak ogladalm ostatnio katalog dla sklepow od znajomego w sieci na allegro podobne zabwki szly w takiej cenie jak moj znajomy kupowal w hurcie/ na start ciezki kawalek chleba ale za pare lat tez bede chcial sprobowac.
a i jeszcze jedno akwarystyke mozna by uznac za hobby sezonowe wiekszosc artykułow sprzedaje sie zima latem to ciezko jest cos sprzedac wiekszego i drozszego latem to wedkatrstwo zchodzi bardzo dobrze . jakbys mial jakies pytania pisz ostatnio przelecialem dwie tytu;y o biznesie i o e-biznesie.
a i jeszcze jedno akwarystyke mozna by uznac za hobby sezonowe wiekszosc artykułow sprzedaje sie zima latem to ciezko jest cos sprzedac wiekszego i drozszego latem to wedkatrstwo zchodzi bardzo dobrze . jakbys mial jakies pytania pisz ostatnio przelecialem dwie tytu;y o biznesie i o e-biznesie.
- Silverrro
- Przyjaciel forum
podrzuć linki chętnie poczytam
- siwus9222
- Stały bywalec
Nie znalezlaem w pdf wyporzyczylem obydwie pozycje z bibloteki.
- maol
- Moderator
Nie żebym był pesymistą czy zgrzybiałym staruszkiem ale... biznes w postaci sklepu (nie tylko zoo) baaaaaaaaaaaardzo różni się od wizji z książki z internetu. A już na pewno różnią się nasze realia od tych przedstawianych przez popularnych amerykańskich autorów.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- siwus9222
- Stały bywalec
tak tak ale podstawowe ojecia i chwyty marketingowe w biznesie jak i w ebiznesie zawsze warto znac.