No to kilka słów w ramach wyjaśnienia. Miałem wcześniej akwarium, ale bardziej nazwałbym to baniakiem z wodą. Dostałem go w spadku, po osobach, którym znudziło sie w pracy dbanie o niego. I tak sobie żył.
Ostatnio postanowiłem cos z tym fantem zrobić i zabrałem sie za kopanie po necie.
Wysprzatałem stary baniak, zalałem i okazało sie nastepnego dnia, ze cieknie.
Tak wiec pojechałem do sklepu wymieniłem na wiekszy, z prosta szyba i wogóle o 30 lat nowszy baniak.
Tak wiec, mysle ze moge nazwac to pierwszym świadomym baniakiem. Zdaje sobie sprawe, ze wiele rzeczy zrobie nie tak jak trzeba, ale gdzies musze sie tego nauczyć. A u siebie najprosciej
Co do korzenia - to jedzie do mnie phoenix moss i postaram sie go umocować na korzeniu.
Jestem raczej minimalista, wiec mysle ze nie bedzie zbyt "bogato" w baniaku. prosto skromnie ale mam nadzieje ładnie i co najwazniejsze przytulnie dla mieszkańców. ;]
[ Dodano: 2011-06-30, 06:57 ]
Phoenix Moss ciągle w drodze, był jakis klopotz przesyłka i została cofnieta do nadawcy.
Jakiś czas temu wylądowała w akwarium Eleochoris vivipara,a wczoraj znikoma ilość wgłębki nabytej przypadkowo z Razborami Galaxy (7 szt).
Zmieniłem oświetlenie na Flora-Glo (20W) + Aqua-Glo (20W). Zobaczymy jak zmiany w porównaniu ze standarowymi swietlówkami 2x18W
Akwarium od dobrych 3 tygodni jedzie na bimbrowni w czasie świecenia (12 godzin dziennie).
Roslinki na których najmniej mi zależało rosną najlepiej, wiec przycinam i rozsadzam. Jak sie zagęści to zastanwie sie co z tym fantem dalej zrobić.
Wpadły tez dwa malutkie glonojady a z poprzedniego baniaka zostały mi 4 molinezje (czarno-złote).
Wycofałem sie z pomysłu z neonkami.
Sprzedawca w skelpie mocno namawiał mnie na razbory galaxy (zależało mi na czyms raczej drobnym), ale nie jestem przekonany czy isc w tym kierunku... troche słabo je widac na czarnym podłozu.
Zastanawiam sie czy nie dodać razbor klinowych lub brzanek sumatrzańskich, ale te potrafia podobno ganiać ryby z wiekszymi płetwami .
[ Dodano: 2011-07-01, 08:57 ]
Wczoraj dotarł do mnie mech i został zamontowany na korzeniu. Zakupiłem tez 10 szt bystrzyka amandy i musze przyznac ze bardzo mi wpadło w oko to stadko. Nie pasują mi tylko te molinezje teraz ;]
[ Dodano: 2011-07-04, 23:08 ]
Dzisiaj ze zbiornika wyprowadziły sie molinezje. W ich miejsce pojawiło sie 15 dodatkowych bystrzyków amandy. calkiem ładnie to stadko teraz wygląda. Nie widze od kilu dni jednego z glonojadów. Obawiam sie ze juz go nie ma ;/
Przy okazji wleciał Hemianthus "Cuba". Zmieniła sie nieco aranżacja, korzeń został przesuniety nieco w prawo, na skraj urwiska. No i były sianokosy, to trawsko zostało skrócone do połowy, normalnie unosi sie na tafli.
Przy okazji porobiłem sobie sadzonki i rozsadzam.
Zdjecie jak zawsze robione w biegu, dopiero traz skapnąłem sie ze korzeń dziwnie był na zdeciu ułozony, poprawiłem go i nie lezy tak przy ziemi.
Martwi mnie mech, dziwnie wygląda, ale poczekam jeszcze , moze sie odbije od dna.
[ Dodano: 2011-07-07, 16:41 ]
Dziś wykonałem pierwsze pomiary wody (Tropical 5w1).
Wyniki następujące :
NO3 ~ 7 ppm
NO2 ~ 0,7 ppm
GH 150-300 ;]
KH ~ 8 ppm
pH ~ 7,8
[ Dodano: 2011-07-16, 19:20 ]
U mnie kolejne zmiany. Zakupiłem TetraTec EX700. Fajnie pozamiatał w akwarium. ;)
Pracuje bardzo cicho, woda wydaje sie być bardziej czysta.
[ Dodano: 2011-07-21, 07:26 ]
Doszły do baniaka kolejne rosliny. Poprzednie rosną, ale doszedłem dow niosku ze jest ich zbyt mało. Pojawiły sie
- Pogostemon Helferi
- Glossostigma Elatinoides
- Eleocharis Parvula
- Lileopsis brasiliensis
- Echinodorus Tenellus
- Sagittaria Subulata
Rośliny zostały ze sobą wymieszane na pierwszym planie. Chciałbym aby wzajemnie sie przenikały i uzupełniały. Co z tego wyjdzie czas pokaże. Kolejną rzeczą jaka chciałbym zrobic to dolożyc światła. Jak sie przyjmą roslinki zaprosze krewetki do zbiornika.
[ Dodano: 2011-08-04, 06:56 ]
U mnie kolejne zmiany. Doszło oświetlenie T5, chwilowo działaja w nich 2x13W. Zmiana ilości swiatła spowodowała, ze w zbiorniku sie zakotłowało. Rosliny w koncu zaczely bąblować, ale tez mam pełen przekrój glonów.

Z technicznych rzeczy zakupiłem szklany dyfuzor o srednicy 35mm.
Korci mnie aby zrobic zmiane aranzacji, wywalić ten korzeń, lub przynajmniej inaczej go ustawić. Chciałbymb takze zobaczyć u siebie rotale green ale nijak nie bedzie sie ona komponowac z eleochoris, której mi szkoda. Wiec chyba zostanie tak jak jest.
[ Dodano: 2011-08-09, 13:47 ]
Wczoraj do zbiornika trafiło kilka redcherry. Obecnie walcze z brunatnymi glonami zalegającymi na dnie. Mam wrazenie ze filtr stracił na wydajności i ze nei ma odpowiedniej cyrkulacji wody w baniaku. W miejscach, gdzie woda przepływa dosyc swobodnie jest zdecydowanie mniej tego paskudztwa ;)
[ Dodano: 2011-09-20, 13:58 ]
No to mały update.
Po powrocie z urlopu miałem niezła dzicz w zbiorniku. Rosliny powyrastały i zrobiło sie calkiem fajnie. Teraz wiem, ze kamloty jakie użyłem do aranżacji sa troche małe, nastepne na 100% beda większe.
Nastapiła spora przycinka i chyba zacznę rozrzedzać rosliny, bo sie kompletnie poplatały

i zrobi sie przyjemny dla oka nieład artystyczny, co czesciowo było zamierzone, teraz pozostaje to utrzymac w jakimś ładzie.
Zrezygnowałem z ciemnego tła. Chwilowo mam biały brystol, ale bede przyklejał folię mleczną. Zobaczymy jak długo bedzie wisiała na szybie.
[ Dodano: 2011-09-21, 12:59 ]
W zwiazku z faktem, ze obsada zbiornika sie skurczyła

dziś wpadli nowi mieszkańcy. 10 szt brzanki sumatrzańskiej. Cieszą oko.
Ponadto w zbiorniku pojawiło sie sporo nowych krewetek, niektóre pojawiaja sie wewnątrz deszczownicy. bewnie wylęgają sie wewnatrz kubła, bede musiał tam zajrzeć. Przy okazji zrobiłem przycinkę i troche chwastów pousuwałem, zeby mały heniek mogł przeprowadzać inwazję w zbiorniku.
[ Dodano: 2011-09-21, 20:50 ]
Fotograficzny update :
Chciałbym aby pierwszy plan był porosniety tylko małym heńkiem, dlatego systematycznie pozbywam sie duzego henia. Cały czas korci mnie rotala na ostatnim planie.
[ Dodano: 2011-09-23, 10:53 ]
bakcyl akwarystyczny trwa ;)
Wczoraj nastapiły spore sianokosy. Duzy heniek z pierwszego planu został w duzym stopniu usuniety, mały heniek został tam gdzie był, a nadmiar został posadzony w okolicy, tak, aby zajał cały pierwszy plan. Z haszczy wyłoniły sie kamienie, które prawi calkowicie zarosły.
Postanowiłem iśc trszke badziej w klimaty ryuboku i dokupiłem dwa korzenie z driftwood, tak, aby pasowały do obecnego.
Nie mam jeszcze definitywnie ustalonego planu co dalej z aranżacją, ale z pewnościa na dniach będa zmiany.
[ Dodano: 2011-09-23, 23:33 ]
Dzis zakupiłem torf do filtra. Przy okazji chciałem wymienić włókninę po 3 miesiącach pracy. I jak okazało sie zupełnie słusznie. Przy tej okazji wykleiłem tylną szybę folią imitującą mleczne szkło.
Podczas sprzatania kubła odkryłem w nim bujne zycie niemal jak w zbiorniku. Jeśli sie nie pomyliłem w obliczeniach było 6 krewetek i 12 (!) bystrzyków amandy. Teraz wszyscy sa juz razem i cieszą sie przestrzenią i światłem