To mój pierwszy post oprócz powitalnego
Wymienionego powyżej zbiornika na razie nie mam. Planuję jednak zakup akwarium wielkości 120X50X50. W tym długość jest nie do zmiany, pozostałe parametry mogę modyfikować jeżeli ktoś poda mi rozsądne argumenty za zmianą)
Moje marzenie to rybki pływające stadnie (powinienem chyba napisać ławicą

Nie wydaje mi się żebym chciał hodować jeden gatunek zatem wielogatunkowe (stawiam na 5-6 rodzajów rybek)
Dno chciałbym oddać we władanie Otosków (ile ich powinno być na powierzchni 120X50cm?)
Neonki Inesa i Danio Pręgowane narzucają mi się jako te wymarzone ławiczki byc może jeszcze Kardynałki. Wydaje mi się, że powinienem ograniczyć się do dwóch z tych grup i oczywiście nie wiem jakie ilości rybek tych gatunków będą dobrze się czuły w takim zbiorniku?
Do kompletu potrzebuję czegoś może ciut inaczej wyglądającego mój wybór padł na Tetrę czarną znów problem ile tego i czy to najlepszy wybór?
Może coś innego lub jeszcze coś?
Wybierając zakładałem, że akwarium będzie posiadało strefę z bujną roślinnością a także wolną przestrzeń. Generalnie starałem się dobrać rybki o podobnych albo obojętnych upodobaniach co do ilości światła.
Kierowałem się wiedzą jedynie TEORETYCZNĄ więc możliwe, że wybrałem bzdurnie z praktycznego punktu widzenia

Nie pytam o osprzęt do akwarium i inne tego typu sprawy bo uważam, że początek to pomysł co ma pływać w zbiorniku.
Pozdrawiam
Jacek