160 litrów BW

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

160 litrów BW

Post autor: kbtor » 2011-12-19, 22:29

Zbiornik wystartowany jakieś trzy miesiące temu. Z założenia zbiornik robiony na BW z ustawieniem na chłodniejsze wody. Podstawa wystroju to korzenie, wydobyte z wypalonego pola, po okorowaniu wylądowały na miesiąc w akwarium do namaczania. Roślin praktycznie brak, jakieś resztki które nie zdołały zgnić w poprzedniej aranżacji. Na pierwszy rzut oka w zbiorniku jest śmietnik. Sprawiają to szyszki olszy i liście dębu gnijące na dnie. Ryby są w doskonałym zdrowiu, mimo niskiej temperatury. Mieczyki się nie rozmnażają. Bystrzyki żywo pływają po całym zbiorniku. Muszlowce mają znakomite kryjówki w liściach zalegających dno. Żaby jak to żaby, raz są, a raz ich niema.
Jedyny problem to Akara cętkowana. Jest jeden osobnik i koniec. Straciliśmy już trzy ryby które były dokupywane po zdechnięciu kolejnego osobnika. Żyje tylko ta, co była kupiona na samym początku. Daliśmy sobie spokój z kupowaniem kolejnych osobników, zwłaszcza że padły bez jakiegokolwiek objawu choroby czy stresu.
Obecnie akwarium sobie funkcjonuje tak jak stoi, praktycznie bez naszej ingerencji. Ryby nie wykazują żadnej płochliwości ani apatii z powodu chłodnej wody.
Fotka prezentuje zbiornik. Niestety mój aparat postanowił zastrajkować więc nie mogę zrobić nic ze zbliżenia. Kolory które widzicie są trochę przejaśnione, ale ta barwa jest prawdziwa. Prawa strona jest oświetlona diodami żółtymi, co w połączeniu z kolorem wody i korzenia daje wspaniały brąz. Lewa strona to słabe diody białe. Środek z przodu to punkt świetlny z białych, mocnych diod. Takie ustawienie sprawia że właściwie oświetlony jest tylko przód. Tył jest ciemny i kiedy ryba wpływa w głąb zbiornika, to właściwie znika z widoku. To dało wspaniały efekt głębi.

Dane zbiornika
160 litrów

Wymiary
80x50x40 wysokość

Sprzęt
-Filtracja Tetra ex600
-Grzałka Aqael -150W
-Oświetlenie - diody
-Temperatura - 22*C

Podłoże
- Piasek w dwóch granulacjach, pył i bardzo drobny żwirek, wszystko zmieszane.
-szyszki olszy, liście dębu, korzenie i torf w granulacie, który utopiłem przypadkowo w akwarium :wstyd:

Rośliny
-Kilka anubiasów
-Jakieś kryptokoryny
-Mech jawajski
-Na powierzchni Filodendron i Scindapsus

Obsada
- Mieczyk 4sz.
- Bystrzyk ozdobny 13sz.
- Akara cętkowana
- Karliki szponiaste 4sz.
I niestety muszlowce. Po likwidacji poprzedniego zbiornika ( Tanganika ) wyłowiłem wszystkie ryby, przynajmniej tak mi się wydawało. Gdzieś w piasku przeżył narybek lub ikra, bez filtracji, ogrzewania i karmienia. Zbiornik stał około miesiąca z piaskiem i wodą. Muszlowce są małe, lepiej wybarwione niż te co miałem wcześniej, bardziej odważne i o zgrozo rozmnażające się w temperaturze 22 stopni :( Praktycznie brak możliwości ich wyłowienia. Zastanawiam się nad wprowadzeniem jakiegoś drapieżnika, tylko że później znowu jego trzeba będzie wyłowić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: 160 litrów BW

Post autor: Akwarybka » 2011-12-19, 23:17

Bardzo fajne BW :) Szkoda tylko tych muszlowców... No ale cóż, raczej nic nie poradzisz do restartu...

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2011-12-19, 23:18

No i elegancko, tylko tyle że ja bym nie wytrzymał z takim trójkolorowym oświetleniem. :D

Widzę że akwa jest otwarte, można by pomyśleć o pisti, tylko trzeba natrafić na gatunek z takimi liśćmi: http://allegro.pl/pistia-wodna-duza-z-m ... 98703.html Ja kiedyś miałem "płaską" i ani listeczka do góry nie podniosła.
Obrazek

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2011-12-19, 23:24

matrix82 pisze:ja bym nie wytrzymał z takim trójkolorowym oświetleniem
Właśnie że nie widać tego tak mocno jak na zdjęciu. barwa brązowa przechodzi płynnie w światło białe. Samych diod nie widać, bo są w profilach tuż nad taflą wody.
matrix82 pisze:Widzę że akwa jest otwarte, można by pomyśleć o pisti, tylko trzeba natrafić na gatunek z takimi liśćmi: http://allegro.pl/pistia-...1995798703.html Ja kiedyś miałem "płaską" i ani listeczka do góry nie podniosła.
Na powierzchni właściwie to już miejsca brakuje, Filodendron i Scindapsus mają bardzo rozwinięte liście nad powierzchnią i zasłaniają ewentualne miejsce dla pistii.
Akwarybka pisze:Szkoda tylko tych muszlowców... No ale cóż, raczej nic nie poradzisz do restartu..
No niestety chyba nic nie poradzę, ale ciągle sobie wmawiam że się gdzieś wyniosą ( czyli że żaby je zjedzą :P )
Obrazek

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-19, 23:38

Ładnie się prezentuje :)
Bardzo mi się podoba oświetlenie i scindapsusy, ale może miejsce chociażby na limnobium się znajdzie :D ?

Karlików bym dał jeszcze minimum 2 sztuki.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2011-12-20, 18:48

podoba mi się, ale te oświetlenie chyba naprawdę wyglądało by lepiej w jednym kolorze :zawstydzony:
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-12-21, 13:41

Imo trzeba by to zobaczyć w realu, albo na bardzo dobrym zdjęciu.
Gra cieni w BW bardzo dużo daje.

Widziałem raz BW oświetlone pojedynczymi dioda, wyglądało jak wiązki światła przebijające się przez koronę drzew. Akwarium wyglądało po prostu bajecznie.
I też było zrobione tak, że gdzie było więcej wolnej przestrzeni było jaśnie, tam gdzie korzenie ciemniej i takie tam..

Czasem w BW na diodach można stworzyć bardzo fajny efekt.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2011-12-21, 14:52

Imo trzeba by to zobaczyć w realu, albo na bardzo dobrym zdjęciu.
Gra cieni w BW bardzo dużo daje.

Widziałem raz BW oświetlone pojedynczymi dioda, wyglądało jak wiązki światła przebijające się przez koronę drzew. Akwarium wyglądało po prostu bajecznie.
I też było zrobione tak, że gdzie było więcej wolnej przestrzeni było jaśnie, tam gdzie korzenie ciemniej i takie tam..

Czasem w BW na diodach można stworzyć bardzo fajny efekt.
Dokładnie. Mój aparat nawet nie ma szans na uchwycenie tych smug światła. Wczoraj próbowałem uchwycić prawdziwe kolory zbiornika, ale wychodzi nędza :(
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 16:50 przez kbtor, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2011-12-21, 21:47

Głupot nie słuchać i układu świateł nie zmieniać!
Muszlowce super sprawa - nowe doświadczenia, nowe obserwacja - coś się dzieje i nie jest nudno...
Tylko te żaby...... ale to Twoje ulubienice!

pzdr
;)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2011-12-25, 16:52

Zdjęcie robione innym aparatem. Przynajmniej to światło wygląda bardziej naturalnie.

Obrazek
Obrazek

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-12-25, 17:42

I wygląda super.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2011-12-25, 17:59

Ach ten mrok... :]

Podniosłam troszkę jakość zdjęcia, usunęłam szum itp. Jak Ci się nie podoba, to po prostu usuń mój post :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ