Problematyka Rotali

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Problematyka Rotali

Post autor: matrix82 » 2011-12-22, 09:55

lol2000k pisze:Ja bym polecił Ci spróbować z jakimś nawozem z wieloma pierwiastkami, a nie dodawać po kolei pojedyncze pierwiastki.
To odpada, nawóz z wieloma pierwiastkami to tylko micro (Aquatilizer)
lol2000k pisze:Sądząc z googlowania to może być także niedobór żelaza.
Właśnie coś mi się w to nie chce wierzyć, tu jest zbiornik http://e-akwarystyka.pl/topics24/17636.htm który jest na tym samym micro, a jakoś to wystarcza.
lol2000k pisze:Nie widzę tam ryb, może niedobór azotu?
Ryb jest 36 Bystrzyk Amandy , 4 otoski ,XX RC. A azot podaję od wczoraj, teoretycznie dziennie leję 2,55ppm a tygodniowo jakieś 17-18ppm. Jak światło nad akwarium jest zgaszone, idealnie widać te nowe przyrosty rotali, że są takie blade.
Obrazek

Awatar użytkownika
lol2000k
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bartek

Post autor: lol2000k » 2011-12-23, 21:01

Dlaczego nawóz z wieloma pierwiastkami odpada? U mnie jakoś stosuję coś takiego i to najtańsze jakie istnieje a glonów nie ma. A w razie niedoborów czegokolwiek można przecież dodać. Ja tego nie potrzebuję, i bez tego wszystko jest w dobrej kondycji.

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2011-12-27, 19:01

Od jakiegoś tygodnia podaję już azot, i ta wymieniona rotala wygląda już tak jak na poniższych zdjęciach. :) Dziś (była też przycinka )zamówiłem sobie sole, a przy okazji gałązkę rotali red i Limnophila aromatica. Coraz bardziej mi się wydaję że rolę tu odgrywa światło, nie dość że go może być trochę za mało to jeszcze barwa (widmo).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2011-12-27, 20:21

I tak masz ładniejszą niż moja.
U mnie rotala łamie się czasem po dotknięciu jej ręką, a przyrost prawie w jej przypadku nie istnieje.
Jednak grubość łodyg mamy podobną :)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
lol2000k
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bartek

Post autor: lol2000k » 2011-12-28, 00:14

Taka sama jak moja teraz jest :)

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2012-03-05, 22:12

Odświeżę nieco temat. Niestety Rotala nie daje mi spokoju. Mam kolejny problem. Chodzi o to że po przycięciu połowa odrostów rośnie normalnie, ładnie. Ale druga połowa tych stożków wzrostu wygląda jak by ktoś wyrwał kartkę z zeszytu i zgniótł w formę kulki...

Nieco nawożenia:
N - Ostatnie dwa tygodnie zszedłem na poziom 10ppm tyg
P - 2-1 ppm
Mg - jakieś 5ppm tygodniowo
K - nie podaję, tydzień temu tylko przy podmianie sypnąłem pół łyżeczki do herbaty.
Woda do podmian 100% RO + Mineral RO żółty v3 z akwanawozy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT: Chyba znalazłem rozwiązanie. :) http://e-akwarystyka.pl/topics5/11039.htm
Ten sam problem, spróbuję podnieść mikro.
Obrazek

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2012-03-31, 23:31

Ostroznie z laniem/sypaniem potasu. O przedawkowanie magnezem rowniez latwo a widze, ze sypiesz go sporo. Na zadnym z umieszczonych zdjec nie zauwazylem nic co wskazywaloby na niedobor magnezu.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-04-01, 07:20

Slanter pisze:Ostroznie z laniem/sypaniem potasu. O przedawkowanie magnezem rowniez latwo a widze, ze sypiesz go sporo.
Co do podawania potasu to może być taki "myk"- za duża ilość potasu blokuje przyswajanie magnezu i wapnia jest to bardziej istotne przy stosowaniu wody miekkiej lub RO (taką stosujesz z mineralizatorem który daje prawidłowe proporcje Mg:Ca) nie mniej jednak przy stosowaniu kranówki też nie pozostaje bez wpływu. Z drugiej strony zbyt duża ilość magnezu (który aplikujesz dodatkowo) blokuje przyswajanie potasu. Ja bym tu obstawiał że może być za dużo magnezu I do tego mogą wystąpić braki żelaza (nie muszą). Ja bym na początek odpuścił/zmniejszył dawkowanie magnezu i jeśli się okaże ze zmian nie ma próbowałbym podnosić mikro. I generalnie przeszedłbym z nawożenia systemem "na łyżeczki" na system codziennego podawania roztworów wyliczonych na kalkulatorze.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2012-04-01, 09:39

Łoren pisze:
Slanter pisze:Ostroznie z laniem/sypaniem potasu. O przedawkowanie magnezem rowniez latwo a widze, ze sypiesz go sporo.
Co do podawania potasu to może być taki "myk"- za duża ilość potasu blokuje przyswajanie magnezu i wapnia jest to bardziej istotne przy stosowaniu wody miekkiej lub RO (taką stosujesz z mineralizatorem który daje prawidłowe proporcje Mg:Ca) nie mniej jednak przy stosowaniu kranówki też nie pozostaje bez wpływu. Z drugiej strony zbyt duża ilość magnezu (który aplikujesz dodatkowo) blokuje przyswajanie potasu. Ja bym tu obstawiał że może być za dużo magnezu I do tego mogą wystąpić braki żelaza (nie muszą). Ja bym na początek odpuścił/zmniejszył dawkowanie magnezu i jeśli się okaże ze zmian nie ma próbowałbym podnosić mikro. I generalnie przeszedłbym z nawożenia systemem "na łyżeczki" na system codziennego podawania roztworów wyliczonych na kalkulatorze.
Dokladnie! Magnezem latwo mozna przedawkowac...o wiele latwiej niz k2so4. Jesli chodzi o potas to jego nadmiar wlasnie uwidacznia sie wygladajac jak niedobor wapnia czyli zdeformowane i karlowate mlode liscie. Chyle sie wiec ku potasowi ale moze tez byc kombinacja Mg i K. Czegos jest tu za duzo raczej niz za malo. Na Twoim miejscu zrobilbym solidna podmiane wody (lub dwie) i rozpoczal ostrozne dozowanie bez popadania w skrajnosci. Sluszna uwaga z dozowaniem "na lyzeczki"

ODPOWIEDZ