Nowe akwarium - podłoże

Moderator: ModTeam

Jowisz
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: ghh

Nowe akwarium - podłoże

Post autor: Jowisz » 2011-12-28, 16:45

Dążę do zrobienia nowego akwarium 100x40x50. Przyszedł czas pomyśleć o podłożu... może coś poradzicie. Chciałbym jak najmniejszym kosztem mieć w miarę żyzne dno, żeby ryby się dobrze czuły i rośliny ukorzeniały. Ze starego akwarium mam 8L podłoża Aquatic Nature Pro Soil, jest to jednak za mało - w kalkulatorach podłoża wychodzi mi że potrzebowałbym 22L tego podłoża, a to już koszt za wysoki jak na samo podłoże (ok. 170zł). Co poradzicie kupić? Może zrobić jakąś mieszankę z pro soil + coś? Mam jeszcze ok. 10kg dosyć grubego żwiru bazaltowego(o dziwo kiedyś kiryski na nim żyły i się nie kaleczyły), Aqualit substrat (http://www.okazje.info.pl/sh/sport-i-ho ... arium.html).
Znalazłem też w moich okolicach do sprzedania czarny piasek bazaltowy (Ogłoszenie). Poprosiłem o zdjęcie tego piasku, i ma to wyglądać tak: http://img19.allegroimg.pl/photos/orygi ... 08372382_1
Myślałem jeszcze żeby kupić zupełnie inne podłoże jednak wtedy szkoda trochę nie użyć tego pro soil który jednak był drogim zakupem jak na podłoże. Zastanawiałem się nad:
JBL Manado 25L (chyba tyle wystarczy?), Filtus Floran.
Chciałbym żeby podłoże też było łatwe w obsłudze, tj.żeby nawet po sadzeniu wielu roślin zachowało jednolity wygląd (nie tak, jak np. biały żwir jest przysypany czarnym i przy sadzeniu biały wychodzi na wierzch), żeby dawało się łatwo odmulać,czyścić.
To tyle, mam nadzieję że coś doradzicie :)

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Nowe akwarium - podłoże

Post autor: blue_betta » 2011-12-28, 20:03

No 8l to rzeczywiście malutko.
Manado i Floran nie zawierają nawozów, ale roślinki bardzo fajnie się sadzi i szybko się ukorzeniają ;) 25l spokojnie na ten litraż wystarczy (ale w sumie zależy też od tego jaką warstwę chcesz mieć w akwarium ;) ). Pod to możesz dać np. ziemię/jbl aquabasis/etc. i też będzie dobrze (chyba nie zamierzasz robić restartu co kilka miesięcy :D ? ).

Filtusa płucze się w nieskończoność :P

Jowisz
Zainteresowany

Post autor: Jowisz » 2011-12-28, 20:40

Czyli manado i filtus są takie same jak np. żwir rzeczny czy bazalt? Żadnych "właściwosci odzywczych" dla roslin?

Co powiecie na coś takiego:
Na dno Pro soil wymieszany z aqualit substrat + na wierzch Filtus floran 24L (ok. 85zł) lub Manado 25L (80zł).
Lub sam floran/manado?
Druga opcja jaką wymyśliłem to wymieszać ten gruby bazalt z pro soil i przysypać to tym piaskiem z ogłoszenia.
I które podłoże jest lepsze, floran czy manado?

Co do płukania, to nie ma problemu, kiedyś kilka godzin nad bazaltem przesiedziałem nad bazaltem :d

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-28, 21:05

Z tego co wiem to i Manado (wyszłoby chyba ciut taniej) i Filtus wymieniony przez Ciebie są jałowe.
Co do aqualitu nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji :/

Jeżeli nie chcesz się bawić na poważnie w rośliny, to ja dałbym samo Manado i zasadził takie rośliny, które nie wymagają nie wiadomo czego i w razie czego dawał pod korzenie kulki nawozowe.

Jowisz
Zainteresowany

Post autor: Jowisz » 2011-12-29, 09:34

Chciałbym użyć pro soil, więc dałbym na spód, przysypał kulkami i na to manado? Tylko czy ryby będą się dobrze czuły na takim podłożu? Nie ma koloru czarnego..
Jest może coś takiego jak manado, tylko że czarne?

A tak w ogóle, to jaka warstwa podłoża byłaby najlepsza? 5/6cm czy więcej?

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2011-12-29, 20:25

Jowisz, miałeś już doczynienia z podłożem JBL Manado?
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2011-12-29, 21:12

Jowisz pisze:Jest może coś takiego jak manado, tylko że czarne?
Bazalt 1-3mm (do kupienia na allegro), a pod nim substrat podżwirowy (Sera, Tetra, Jbl - wszystko jedno) lub ziemia.
Najtańsza, a zarazem najlepsza opcja.

Jeśli nie stać Cie na samo pro soil to daj sobie spokój z mieszaniem go z czymkolwiek. Zostaw sobie na inną okazję lub do drugiego mniejszego akwarium.

Manado wygląda bardzo nieatrakcyjnie.
Jowisz pisze:Jest może coś takiego jak manado, tylko że czarne?
Aquasubsrate II (lekko użyźnione).
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2011-12-31, 11:00

Co do Manado, to nie polecam :) Jedyny plus to tylko taki że rośliny fajnie się w nim ukorzeniają.

Do negatywnych opinii wg moich obserwacji (posiadałem manado) mogę dodać :
-Zła barwa
-Lekkość, przy nim nie masz szans mieć roślin oraz ryb przydennych. Nawet przepływający neon wzbudza to podłoże.
-Co najlepsze, jak przejechałem magnesem (czyścik) ku memu zdziwieniu, zostały przyciągnięte te "granulki". :) Nie wiem z czego oni to robią.
Obrazek

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2011-12-31, 14:05

Jowisz, właśnie dla tego zadałem pytanie czy miałeś już z Manado doczynienia. Ja też go nie polecam bo mnie doprowadza do szału swoją lekkością! Rośliny po trzech tygodniach wypływania POWBIJAŁEM palcem 4 cm w żwirek i dopiero się wtedy jakoś trzymały i ukorzeniły. Tyle że teraz liście mi bezpośrednio ze żwirku wychodzą (dziwnie to wyglada) i do tego dużo korzeni wystaje naokoło rośliny.
Problemy przy odmulaniu - kiedy delikatnie macham odmulaczem żeby wzburzyć zabrudzenia, podłoże wznosi się (jest za lekkie) i zasysa je odmulacz.

Osobiście już bym tego nie kupił - a skusiłem sie głupi niską ceną :(.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

ODPOWIEDZ