Napisałeś! :chytry:blue_betta pisze: Amano:
->duże
->nie ma szans na przetrwanie młodych w słodkiej wodzie
Obsada do akwarium 45l
Moderator: ModTeam
- junio40
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Rafa³
- Nazwisko: Jonisek
- Kontakt:
Re: Obsada do akwarium 45l
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Tutaj mi chodziło o larwy 

- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Na Wikipedii jest napisane że zmienniaki powinny być w akwarium o długości min. 60cm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienniak_plamisty

Ostatnio zmieniony 2012-01-02, 21:41 przez junio40, łącznie zmieniany 1 raz.
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzisiaj już muszę iść, ale może jeszcze wejdę, a jak nie to popiszemy jutro :| 

-
- Moderator
- Kontakt:
W Wikipedii jest wiele różnych informacji. Zmienniaki będą praktycznie same w akwarium i to im spokojnie wystarczy. Miałem te ryby w 45l (były zupełnie same) i naprawdę nic się nie działo.
Do kwarantanny jest potrzebny dodatkowy zbiornik, ale naprawdę się przydaje - a to kwarantanna, a to szpitalik (pfupfupfu!) z całym osprzętem - filtr, grzałka, ale bez podłoża i roślin (no ew. jedna niewielka roślinka pływająca podczas kwarantanny).
Do kwarantanny jest potrzebny dodatkowy zbiornik, ale naprawdę się przydaje - a to kwarantanna, a to szpitalik (pfupfupfu!) z całym osprzętem - filtr, grzałka, ale bez podłoża i roślin (no ew. jedna niewielka roślinka pływająca podczas kwarantanny).
- TetriZ
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
A nie wolałbyś np razbor espei?
ja z powodzeniem trzymałem 10 z parką ramirez w akwarium 50x30x35
ja z powodzeniem trzymałem 10 z parką ramirez w akwarium 50x30x35
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- TetriZ
- Przyjaciel forum
w zbiorniku w którym leczymy ryby wszelakimi lekarstwami nie powinno być żadnych roślin, i troche kryjówek żeby ryby się nie stresowały ;)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
A jaki musiałby być duży ten zbiornik do kwarantanny, jak długo powinna trwać ta kwarantanna, czy krewetki też ją muszą przechodzić i jakie rzeczy trzeba mieć oprócz sprzętu podczas kwarantanny?
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
A czy nie można przeprowadzić kwarantanny w tym samym zbiorniku w którym będą później mieszkać a potem go wyczyścić i s powrotem wpuścić rybki?
-
- Moderator
- Kontakt:
Rafale, po pierwsze - to na takie sprawy warto założyć osobny temat, bo teraz robi się niezły OT.
Po drugie - przejrzałeś mój link? Jeżeli nie, to bardzo proszę, kawa na ławę, ale trudno -> KLIK <- ;)
Po drugie - przejrzałeś mój link? Jeżeli nie, to bardzo proszę, kawa na ławę, ale trudno -> KLIK <- ;)
- junio40
- Forumowicz
- Kontakt:
Tylko nie wiem jak wytłumaczyć rodzicom że bardzo dobrze jest przeprowadzić kwarantannę i że pieniądze na nie wydane nie pójdą w błoto, bo oni twierdzą że większość ludzi nie przeprowadza kwarantanny i ich rybki nie chorują i że moje pewnie też by nie chorowały.
- TetriZ
- Przyjaciel forum
pokaż im to co napisali poprzednicy ;)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Jeżeli zakładasz akwarium i wpuszczasz do niego pierwsze rybki to nie trzeba kwarantanny jak już wcześniej było pisane, a z tego co czytałem to zakupisz aby raz rybki i więcej nie będziesz dokupować to problem kwarantanny masz z głowy...
Zaciekawił mnie twój tekst:
,,A czy nie można przeprowadzić kwarantanny w tym samym zbiorniku w którym będą później mieszkać a potem go wyczyścić i s powrotem wpuścić rybki?"
Jeżeli już akwarium zalejesz wodą i odczeka minimum 2 tyg. to już nigdy nie bedziesz wylewać z niego całej wody i czyścić wszystkiego aby musisz robić podmiany raz w tyg. jakieś 20-30%
Zaciekawił mnie twój tekst:
,,A czy nie można przeprowadzić kwarantanny w tym samym zbiorniku w którym będą później mieszkać a potem go wyczyścić i s powrotem wpuścić rybki?"
Jeżeli już akwarium zalejesz wodą i odczeka minimum 2 tyg. to już nigdy nie bedziesz wylewać z niego całej wody i czyścić wszystkiego aby musisz robić podmiany raz w tyg. jakieś 20-30%