240L - pomysły na obsadę biotopową?
Moderator: ModTeam
- gorantb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
240L - pomysły na obsadę biotopową?
Witam wszystkich,
jestem tu zupełnie nowy i skromnie liczę na pomoc w zorganizowaniu ciekawego biotopu w 240l baniaczku.
Na tą chwilę, wiem jedynie, że miałoby to być "zielone" akwa więc takie Malawi czy Tanganika odpada w przedbiegach a i BW jest raczej w dalszej kolejności. Chciałbym aby obsada składała się z około 3 gatunków i jeśli to, przy wcześniejszych założeniach, możliwe znalazła się tam jakaś łagodna pielęgnica (ale to nie jest najważniejsze).
Od razu zapytam o filtr. Myślałem o JBL E 901 - jak wypada ten sprzęt przy fluval'u i eheim'ie pod względem głośności pracy? Sprzęt znajdzie się w sypialni a boję się żeby żona nie wystawiła mnie razem z nim na balkon. Czy przy tego rodzaju sprzęcie zdarzają się poważniejsze awarie które w efekcie mogą spowodować zalanie mieszkania?
z góry dzięki wszystkim za pomoc
jestem tu zupełnie nowy i skromnie liczę na pomoc w zorganizowaniu ciekawego biotopu w 240l baniaczku.
Na tą chwilę, wiem jedynie, że miałoby to być "zielone" akwa więc takie Malawi czy Tanganika odpada w przedbiegach a i BW jest raczej w dalszej kolejności. Chciałbym aby obsada składała się z około 3 gatunków i jeśli to, przy wcześniejszych założeniach, możliwe znalazła się tam jakaś łagodna pielęgnica (ale to nie jest najważniejsze).
Od razu zapytam o filtr. Myślałem o JBL E 901 - jak wypada ten sprzęt przy fluval'u i eheim'ie pod względem głośności pracy? Sprzęt znajdzie się w sypialni a boję się żeby żona nie wystawiła mnie razem z nim na balkon. Czy przy tego rodzaju sprzęcie zdarzają się poważniejsze awarie które w efekcie mogą spowodować zalanie mieszkania?
z góry dzięki wszystkim za pomoc
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: 240L - pomysły na obsadę biotopową?
Jeżeli ma być zielono to może Azja? Bardzo fajnie wygląda jedna, wielgachna banda brzanek sumatrzańskich 
Albo może bojowniki + rasbory + kosiarki?
Inne ryby: gurami, skrzeczyki, prętniki, otoski, wielkopłetwy, jest tego sporo, możesz TUTAJ zerknąć

Albo może bojowniki + rasbory + kosiarki?
Inne ryby: gurami, skrzeczyki, prętniki, otoski, wielkopłetwy, jest tego sporo, możesz TUTAJ zerknąć

- gorantb
- Stały bywalec
jeśli chodzi o Azję to jedna z opcji o której myślałem to
danio malabarskie + brzanka pięcioprega + labeo
?
?
-
- Moderator
- Kontakt:
Z danio malabarskim nie miałem nic do czynienia i szczerze powiedziawszy nie bardzo mi się podoba. Pięciopręga jest też całkiem ładna i IMO ciut spokojniejsza niż sumatrzańska (pod względem zaczepek w stosunku do innych ryb) ;)
Co do labeo to chyba 1sztuka, bo są bardzo agresywne i terytorialne (potrafią zająć naprawdę dużo miejsca), gdy będzie ich więcej to zaczną się nieprzyjemne walki. Może lepiej bocje wspaniałe?
Co do labeo to chyba 1sztuka, bo są bardzo agresywne i terytorialne (potrafią zająć naprawdę dużo miejsca), gdy będzie ich więcej to zaczną się nieprzyjemne walki. Może lepiej bocje wspaniałe?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
A co powiesz na Danio choprai? Z brzanek polecam purpurową, jest piękna
Może zamiast labeo skusiłbyś się na kilka Stiphodon sp. (o ile masz możliwość je kupić). To świetne ryby, które uwielbiają glony 

- gorantb
- Stały bywalec
na razie zmontowałem sobie jeszcze takie "zestawy":
Azja - wody bardziej stojące:
- gurami mozaikowy/ ewent. prętniki
- razbora borneańska
- bocja pręgowana/wspaniała
Azja (indie/birma):
- brzanka rubinowa
- danio pręgowany
- glonojad syjamski
Ameryka płd:
- neon błękitny/innesa (ławica)
- kirysek lamparci
- pielęgnica Ramireza/żółta
- ewent. zbrojnik
Ameryka płd (Rio Negro):
- neon czerwony/błękitny
- pielęgniczka kratkowana
- zbrojnik dekeyseria brachyura
Afryka - nie mam pojęcia co mozna ciekawego złożyć. podobają mi sie bardzo barwniaki czy np. czerwieniak ale tu chyba z towarzystwem jest nie specjalnie a i rośliny się nie uchowają (?). Moze coś z proporczykowcami...
co sądzicie o powyższych?
Azja - wody bardziej stojące:
- gurami mozaikowy/ ewent. prętniki
- razbora borneańska
- bocja pręgowana/wspaniała
Azja (indie/birma):
- brzanka rubinowa
- danio pręgowany
- glonojad syjamski
Ameryka płd:
- neon błękitny/innesa (ławica)
- kirysek lamparci
- pielęgnica Ramireza/żółta
- ewent. zbrojnik
Ameryka płd (Rio Negro):
- neon czerwony/błękitny
- pielęgniczka kratkowana
- zbrojnik dekeyseria brachyura
Afryka - nie mam pojęcia co mozna ciekawego złożyć. podobają mi sie bardzo barwniaki czy np. czerwieniak ale tu chyba z towarzystwem jest nie specjalnie a i rośliny się nie uchowają (?). Moze coś z proporczykowcami...
co sądzicie o powyższych?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Z tego co zrozumiałem to jeśli ma być zielono - to roslinniak z obsadą azjatycką - Podzielę sie moimi doświadczeniami co do obsady.
Brzanki - sumatrzańska, mszysta, pięciopręga - tak ale tylko kiedy roślinność będzie "twarda" - delikatne gatunki roślin zostaną prędzej czy później zniszczone
Danio malabarskie też kiedyś miałem i było wszystko ok - ryba dynamiczna było ją widac w akwarium - ale jak podrosły to zdominowały cały zbiornik - wszystkie pozostałe siedziały pochowane.
Z guramikami nie miałem też dobrych doświadczeń choć to ładna ryba - zazwyczaj trafiałem na jakiegoś samca "szaleńca" który gonił wszystko co sie pokazało w jego zasięgu . Obecnie mam u siebie taką obsadę w akwarium roślinnym
Brzanka denisona , Tęczanka wspaniała (Boesmana), tęczanka czerwona , Tęczanka trójpręga , Promienniczka ladigesi , i stadko razbory borapetensis, Roślinność jest bogata i wszystkie gatunki roslin mogą rosnąć spokojnie nawet te delikatne. Ryby są bardzo dynamiczne - widać je w zbiorniku a ich tańce są bardzo widowiskowe i zadna sobie nie wadzi. Dobierałem je pod względem szeroko pojętego biotopu azji ale przede wszystkim zbliżonych warunków życia ( twardość wody, temperatura, i pokarm) Mogę taką obsadę polecać do akwarium roślinnego.
Do tego mam stadko kiryska pstrego które robi za ekipę sprzątającą i tyle
Brzanki - sumatrzańska, mszysta, pięciopręga - tak ale tylko kiedy roślinność będzie "twarda" - delikatne gatunki roślin zostaną prędzej czy później zniszczone
Danio malabarskie też kiedyś miałem i było wszystko ok - ryba dynamiczna było ją widac w akwarium - ale jak podrosły to zdominowały cały zbiornik - wszystkie pozostałe siedziały pochowane.
Z guramikami nie miałem też dobrych doświadczeń choć to ładna ryba - zazwyczaj trafiałem na jakiegoś samca "szaleńca" który gonił wszystko co sie pokazało w jego zasięgu . Obecnie mam u siebie taką obsadę w akwarium roślinnym
Brzanka denisona , Tęczanka wspaniała (Boesmana), tęczanka czerwona , Tęczanka trójpręga , Promienniczka ladigesi , i stadko razbory borapetensis, Roślinność jest bogata i wszystkie gatunki roslin mogą rosnąć spokojnie nawet te delikatne. Ryby są bardzo dynamiczne - widać je w zbiorniku a ich tańce są bardzo widowiskowe i zadna sobie nie wadzi. Dobierałem je pod względem szeroko pojętego biotopu azji ale przede wszystkim zbliżonych warunków życia ( twardość wody, temperatura, i pokarm) Mogę taką obsadę polecać do akwarium roślinnego.
Do tego mam stadko kiryska pstrego które robi za ekipę sprzątającą i tyle

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
gorantb pisze:jeśli chodzi o Azję to jedna z opcji o której myślałem to
?
Miałem podobne doświadczenia. Ryba stadna i bardzo ruchliwa. To tak jak danio pręgowane powiększone kilka razy i z dodatkowym silniczkiem w tyłkuDanio malabarskie też kiedyś miałem i było wszystko ok - ryba dynamiczna było ją widac w akwarium - ale jak podrosły to zdominowały cały zbiornik - wszystkie pozostałe siedziały pochowane.

Taki zbiornik jest troszkę za mały na odpowiednio duże stado.
Moje danio często się biły z labeo, a dokładnie to labeo wypuszczał się na bójki.
- gorantb
- Stały bywalec
...czyli na ta chwile reasumując jesli "zielono" to Azja z brzankami... Moze do tego, jeśli nie labeo, to bocja wspaniała + kosiarki? na 240L ile szt. optymalnie mozna by wpuścić? Widziałem różne przeliczniki, L/ cm długości ryby, ilośc L/ sztukę itp - jest tu jakaś przewodząca zasada?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Właściwie obecnie przyjmuje się te przeliczniki za przestarzałe. Bocje wspaniałe to wielkie ryby. kierując się jakimikolwiek przelicznikami weź ponad 20 cm rybę i przelicz ile litrów potrzebuje ryba, dodaj do tego potrzeby stadne danego gatunku. Ile ryb, tyle litrów. No i jeszcze preferowane środowisko. Dla bocji wspaniałej zdecydowanie partie przydenne.
No to podsumujmy. 8 bocji wspaniałych, dla każdej oddzielnie ileś tam litrów ( przyjmijmy że na centymetr ryby jest 5 litrów a bocja osiągnie 20 cm ) czyli 100x8
Mamy 800 litrów, niby nie tak strasznie, ale trzeba wziąć pod uwagę że ryby są przydenne, więc akwarium musi być minimum 2 razy większe bo raczej nikt nie postawi zbiornika o wysokości 20 cm.
Trochę to pokręcone, ale zmierzam do tego że obsadę trzeba dobierać pod dobro i potrzeby ryb a nie przelicznika litr na centymetr.
Kończąc, stwierdzam że masz za małe akwarium na bocje wspaniałe.
No to podsumujmy. 8 bocji wspaniałych, dla każdej oddzielnie ileś tam litrów ( przyjmijmy że na centymetr ryby jest 5 litrów a bocja osiągnie 20 cm ) czyli 100x8
Mamy 800 litrów, niby nie tak strasznie, ale trzeba wziąć pod uwagę że ryby są przydenne, więc akwarium musi być minimum 2 razy większe bo raczej nikt nie postawi zbiornika o wysokości 20 cm.
Trochę to pokręcone, ale zmierzam do tego że obsadę trzeba dobierać pod dobro i potrzeby ryb a nie przelicznika litr na centymetr.
Kończąc, stwierdzam że masz za małe akwarium na bocje wspaniałe.
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja od siebie dodam, że mając brzanki (mszyste) nigdy nie zaobserwowałem żeby niszczyły rośliny. Była cabomba, limnophila aquatica, mchy, rogatek, etc. - nic złego się nie działo (no, ale ryba, rybie nie jest równa).
Co do bocji, wydaje mi się, że przelicznik napisany powyżej jest troszkę przesadzony, ale faktycznie jednak bocje wspaniałe zbyt duże (zagalopowałem się trochę i zapomniałem, że to 240l).
Gurami mozaikowe jest chyba najspokojniejsze. U mnie jedynie z tym gatunkiem nie było najmniejszych problemów, nawet trzymając je razem z bojownikami.
Co do bocji, wydaje mi się, że przelicznik napisany powyżej jest troszkę przesadzony, ale faktycznie jednak bocje wspaniałe zbyt duże (zagalopowałem się trochę i zapomniałem, że to 240l).
Gurami mozaikowe jest chyba najspokojniejsze. U mnie jedynie z tym gatunkiem nie było najmniejszych problemów, nawet trzymając je razem z bojownikami.
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Pamiętajmy, że z Azji pochodzą też spokojniejsze ciekawe gatunki stadne jak Boraras brigittae, Microrasbora gatesi, Rasboroides vaterifloris, Sawbwa resplendens, Danio erythromicron, Microdevario kubotai, Danio albolineatus i oczywiście ''nieśmiertelny'' Danio margaritatus. Większość z nich to rybki niewielkie, więc należy pamiętać, że przy większych lokatorach będą ''znikać'' w zbiorniku.
- gorantb
- Stały bywalec
...no to po waszych uwagach wyszedł mi taki biotopik: strumień/rzeka płd-wsch indie:
- dno - bocja pręgowana
- dno-środek - brzanka Denisona
- środek-powierzchnia - Danio malabarski
co o tym myślicie?
...a z innej beczki, jestem po długiej dyskusji w sklepie i mam nadzieję na opinie a propos rozmowy:
- znowu filtr. czy kubełek jbl jest tak daleko za fluvalem i eheimem?
- oświetlenie. przy założeniu "zieloności" (choć bez popadania w skrajność) wychodzi, że muszę mieć 120W oswietlenia. taka moc moge mieć chyba jedynie przy pokrywie alu a to kilkaset zł wiecej niz przy PVC - to naprawdę konieczność?
- dno - bocja pręgowana
co o tym myślicie?
...a z innej beczki, jestem po długiej dyskusji w sklepie i mam nadzieję na opinie a propos rozmowy:
- znowu filtr. czy kubełek jbl jest tak daleko za fluvalem i eheimem?
- oświetlenie. przy założeniu "zieloności" (choć bez popadania w skrajność) wychodzi, że muszę mieć 120W oswietlenia. taka moc moge mieć chyba jedynie przy pokrywie alu a to kilkaset zł wiecej niz przy PVC - to naprawdę konieczność?
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Ja jednak zmieniłabym malabarskie na mniejsze gatunki, ale to tylko ze względów estetycznych; wolę większą ławicę mniejszych ryb, zamiast paru dużych.gorantb pisze:...no to po waszych uwagach wyszedł mi taki biotopik: strumień/rzeka płd-wsch indie:
- dno - bocja pręgowana
co o tym myślicie?
Oczywiście, że nie. Zwartki to rośliny właśnie z rzek i strumieni, a doskonale radzą sobie w słabym świetle. Zbiornik możesz obsadzić samymi kryptokorynami, co moim zdaniem prezentuje się świetnie: http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... entry.htmlgorantb pisze:- oświetlenie. przy założeniu "zieloności" (choć bez popadania w skrajność) wychodzi, że muszę mieć 120W oswietlenia. taka moc moge mieć chyba jedynie przy pokrywie alu a to kilkaset zł wiecej niz przy PVC - to naprawdę konieczność?
Do tego dochodzą takie niewymagające gatunki jak na przykład Krynie. Ogólnie więcej jest roślin nie wymagających dużej ilości światła niż tych trudnych ;)
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Tu podłączę sie i również proponowałbym przemyśleć jeszcze raz kwestię danio malabarskiego - to nie ryba tej "klasy" co brzanka denisona a największy problem pojawi sie kiedy zechcesz ją odłowić ( jeśli finalnie podejmiesz decyzję o zakupie) - będzie to przypominało horror ;)Akwarybka pisze:Ja jednak zmieniłabym malabarskie na mniejsze gatunki, ale to tylko ze względów estetycznych; wolę większą ławicę mniejszych ryb, zamiast paru dużych.
Wybór oczywiście należy do Ciebie

Ja tam mam chińczyka juz drugi rok i daje radęgorantb pisze:znowu filtr. czy kubełek jbl jest tak daleko za fluvalem i eheimem?

Wszystko zależy od tego co planujesz mieć w zbiorniku - tak jak koleżanka wspomniała jest dużo roślin które beda rosły przy słabszym oświetleniu - poczytaj o zasadach funkcjonowania akwariów LT i można zrobić Azję nie koniecznie w wersji HTgorantb pisze:120W oswietlenia. taka moc moge mieć chyba jedynie przy pokrywie alu a to kilkaset zł wiecej niz przy PVC - to naprawdę konieczność?

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014