Według mnie popróbuj z różnymi ustawieniami i zostaw takie jakie wydaje ci się najbardziej optymalne.OTTO pisze:A czy wypowiesz się w tej kwasji ?
OTTO napisał/a:
I jak proponujecie je rozmieścić, najwięcej Kelvinów na tył i im bliżej przedniej szyby tym mniej ?
Akwarum OTTO.
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Akwarum OTTO.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Jakbym miał cokolwiek proponować to 10000K dałbym na przód akwarium w strefie pływania ryb - to światło podciągnie troszkę ich kolory - ale tak jak
marthinez pisze:popróbuj z różnymi ustawieniami i zostaw takie jakie wydaje ci się najbardziej optymalne.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Ok,dziś przeprowadziliśmy próby i świetlówka 18 W świeci bez problemu- i mrugania na elektronice ze świetlówki energooszczędnej 21 watowej, tak więc potrzebujemy jeszcze 2 zepsute świetlówki enerogo......
Dodatkowo dowiedziałem się b. wiele o świetlówkach od fizyka który akurat przyszedł do kolegi, mianowicie muszą one np. na halach produkcyjnych montowane być w kompletach po min. 2 szt. Z tego względu aby zagłuszały między sobą drgania które wytwarzają, były bowiem przypadki w taka w pojedynkę podczas drgań zgrała się z drganiami obracającej się szlifierki i wydawało się że szlifierka stoi w miejscu a ktoś miał nauszniki, nie słyszał szlifierki złapał się takiej szlifierki ręką.
Dodatkowo w Egipcie przeprowadzili eksperyment i w nocy na plaży biegali w samych kąpielówkach (było +3 st.) i nad ranem okazało się że są opaleni, ponieważ opaliły ich promienie ultrafioletowe.
To tak na marginesie ;)
Dodatkowo dowiedziałem się b. wiele o świetlówkach od fizyka który akurat przyszedł do kolegi, mianowicie muszą one np. na halach produkcyjnych montowane być w kompletach po min. 2 szt. Z tego względu aby zagłuszały między sobą drgania które wytwarzają, były bowiem przypadki w taka w pojedynkę podczas drgań zgrała się z drganiami obracającej się szlifierki i wydawało się że szlifierka stoi w miejscu a ktoś miał nauszniki, nie słyszał szlifierki złapał się takiej szlifierki ręką.
Dodatkowo w Egipcie przeprowadzili eksperyment i w nocy na plaży biegali w samych kąpielówkach (było +3 st.) i nad ranem okazało się że są opaleni, ponieważ opaliły ich promienie ultrafioletowe.
To tak na marginesie ;)
- OTTO
- Akwarysta
Kurcze czas leci i musiałbym się zaopatrzyć pomału w potrzebne materiały do restartu, no nie ?
Robercie co Ty na to abym kupił już:
- ziemię-mówisz zwykła ziemia kwiatowa, może zawierać torf ?
- CO2 w płynie
- kuli gliniane z nawozem do pokruszenia
- paski do mierzenia parametrów wody
- nawóz na razie wystarczy ten ? http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Ar ... _32___5820
A jak tam Twój pomysł na aranżację mojego baniaka masz już jakiś szkic ?
Ewentualnie jakie rośliny miały by się w nim znaleźć ? :hyhy:
Robercie co Ty na to abym kupił już:
- ziemię-mówisz zwykła ziemia kwiatowa, może zawierać torf ?
- CO2 w płynie
- kuli gliniane z nawozem do pokruszenia
- paski do mierzenia parametrów wody
- nawóz na razie wystarczy ten ? http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Ar ... _32___5820
A jak tam Twój pomysł na aranżację mojego baniaka masz już jakiś szkic ?
Ewentualnie jakie rośliny miały by się w nim znaleźć ? :hyhy:
-
- Przyjaciel forum
Witam
po przerwie. najpierw szybkie odpowiedzi na pytania
- ziemię-mówisz zwykła ziemia kwiatowa, może zawierać torf ? może zawierać torf - bedzie nam troszke zakwaszać wodę i to jest jak najbardziej pożądane.
- CO2 w płynie - koniecznie
- kuli gliniane z nawozem do pokruszenia - ja muszę jeszcze pokopać u siebie w piwnicy może znajdę jeszcze glinę - to przy wysyłce bym ci jej trochę wrzucił
- paski do mierzenia parametrów wody ...jak sie już uparłeś na paski to będą paski ;)
- nawóz na razie wystarczy ten ? http://www.zoologiczny.sk...25_46_32___5820 - nawozu żadnego nie kupuj - wyślę Ci gotowe odmierzone sole - rozrobisz sobie je tylko w wodzie demineralizowanej - to groszowe historie - za ten nawóz lepiej kupić jakąś ciekawą rośline albo rybki
Myślę ze transport do Ciebie szykowalibyśmy na pierwszą połowę przyszłego tygodnia najdalej środa szczegóły jeszcze omówimy na PW
Mam troszke zapóźnienia ale już sie wszystko mi prostuje
Próbowałem taki projekt ( zabrzmiało dumnie
) zrobić zaraz go wkleję
Jak coś nie jasne a myślę że wiele rzeczy tu bedzie nie jasnych to pytaj
P.S
Zrobiłem córci małe akwarium dla krewetek i kardynałków bo mnie katowała - stwierdziła że to tak nie będzie żebym jak miał takie duże a ona wcale
jak chcesz możesz tu rzucić okiem http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=13234
Porobię dziś zdjęcia korzenne to wrzuce coś - może się na któryś zdecydujesz
Poszukałem w składziku ale z takich małych znalazłem takie coś
Wersja uboższa i wzbogacona

- ziemię-mówisz zwykła ziemia kwiatowa, może zawierać torf ? może zawierać torf - bedzie nam troszke zakwaszać wodę i to jest jak najbardziej pożądane.
- CO2 w płynie - koniecznie
- kuli gliniane z nawozem do pokruszenia - ja muszę jeszcze pokopać u siebie w piwnicy może znajdę jeszcze glinę - to przy wysyłce bym ci jej trochę wrzucił
- paski do mierzenia parametrów wody ...jak sie już uparłeś na paski to będą paski ;)
- nawóz na razie wystarczy ten ? http://www.zoologiczny.sk...25_46_32___5820 - nawozu żadnego nie kupuj - wyślę Ci gotowe odmierzone sole - rozrobisz sobie je tylko w wodzie demineralizowanej - to groszowe historie - za ten nawóz lepiej kupić jakąś ciekawą rośline albo rybki

Myślę ze transport do Ciebie szykowalibyśmy na pierwszą połowę przyszłego tygodnia najdalej środa szczegóły jeszcze omówimy na PW
Mam troszke zapóźnienia ale już sie wszystko mi prostuje
Próbowałem taki projekt ( zabrzmiało dumnie

Jak coś nie jasne a myślę że wiele rzeczy tu bedzie nie jasnych to pytaj
P.S
Zrobiłem córci małe akwarium dla krewetek i kardynałków bo mnie katowała - stwierdziła że to tak nie będzie żebym jak miał takie duże a ona wcale

Porobię dziś zdjęcia korzenne to wrzuce coś - może się na któryś zdecydujesz
Poszukałem w składziku ale z takich małych znalazłem takie coś
Wersja uboższa i wzbogacona
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
- OTTO
- Akwarysta
Ale ja mam ten nawóz cały, kilka psiknięć zrobiłem ;)OTTO pisze:- nawóz na razie wystarczy ten ? http://www.zoologiczny.sk...25_46_32___5820
Robert nie ma pośpiechu jak się wyrobisz to będzie, ja dziś będę zamawiał węgiel w płynie itp. więc będę to miał gdzieś na poniedziałek wtorek.
Na sobotę planujemy zrobić z oświetleniem, troszkę nam zeszło ze zdobyciem niepotrzebnych energooszczednych świetlówek-na części
Co do korzenia to podoba mi się zwłaszcza jeśli obrośnie mchem, tylko chciałbym mieć jeszcze ten swój co mam:

Może nie jest za piękny ale jest dobrą kryjówką dla ryb, więc nie wiem czy się oba pomieszczą, chyba że zrezygnują z kamienia-skały ?
Co do planu akwarium to rozumiem że dany kolor, będzie zarośnięty przez konkretną roślinę, tzn. obsadzony a czy zarośnie to się okaże ;)
A roślinki wpisałeś takie jakie dasz radę zdobyć czy ? Czy jakie byś widział i będę misiał gdzieś je poszukiwać ? Będę też chciał się pozbyć nurzańca, bo rośnie jak pokrzywy i potem trzeba rewolucję w baniaku robić żeby go wytargać :kwasny:
Mam już siatkę na tylną szybę, co byś polecił mi na żywe tło, bo koledzy w innym temacie uradzili że Wgłębka będzie OK ?
Acha córka koleżanki pracująca w laboratorium wodociągów, zdecydowania twierdzi że mamy w kranie miękką wodę.
a co proponujesz do zbicia Ph ? Coś chemicznego ?
- OTTO
- Akwarysta
P.S. Oczywiście gratuluję córce krewetkarium, ja też !!! ja też !!! ja tez chcę takie !!!!!!!
P.S. miałem w planach jak już się wszystko przymnie i rozrośnie zakup kilku sztuk krewetek ;)
P.S. miałem w planach jak już się wszystko przymnie i rozrośnie zakup kilku sztuk krewetek ;)
-
- Przyjaciel forum
Nie widzę przeszkód - zrezygnowałbym z tego kamienia.OTTO pisze: korzeń chciałbym mieć jeszcze ten swój co mam:
zarośnie zarosnie - jak wszystko zrobisz według naszych wspólnych ustaleńOTTO pisze:Co do planu akwarium to rozumiem że dany kolor, będzie zarośnięty przez konkretną roślinę, tzn. obsadzony a czy zarośnie to się okaże

Wiekszość powinienem mieć - na razie nie mam wieści co do heterantery paskowanej , limnofilli aromatiki i kryptokoryny ale może kupię na giełdzie w najbliższą niedzielę. Jak nie uda się nam zdobyć całości roślin to obsadzisz wg planu a resztę powoli trzeba będzie zdobyć i dosadzisz późniejOTTO pisze:A roślinki wpisałeś takie jakie dasz radę zdobyć czy ? Czy jakie byś widział i będę misiał gdzieś je poszukiwać

Słuszna decyzjaOTTO pisze:Będę też chciał się pozbyć nurzańca, bo rośnie jak pokrzywy i potem trzeba rewolucję w baniaku robić żeby go wytargać
Ciekawe jak ci koledzy by tą wgłębke do tej siatki mocowali .... takie pytanie retoryczne ;) - zdecydowanie odradzam wgłębka jak sie rozrasta to sie odłamuje i cały czas krąży po akwarium. Jeśli juz to np weping moss np Prawdę mówiąc siatkę z mchami zastosowałbym na niewielkiej części a nawet mówiąc szczerze odpuściłbym od tego tematu - ponieważ na trzecim planie bedą rośliny wysokie które będą nam zasłaniać mchy - tak ze teraz decyzja po Twojej stronie - albo mchy na tylnej ścianie albo rośliny trzeciego planu i tło czarne . Mchy można naszczepić na korzeniu..OTTO pisze:Mam już siatkę na tylną szybę, co byś polecił mi na żywe tło, bo koledzy w innym temacie uradzili że Wgłębka będzie OK ?

Jak Ph wysokie to zawartość soli Mg i Ca jest wysokie i woda jest zasadowa a tym samym twarda ( jak na warunki akwariowe)OTTO pisze:Acha córka koleżanki pracująca w laboratorium wodociągów, zdecydowania twierdzi że mamy w kranie miękką wodę.
a co proponujesz do zbicia Ph ? Coś chemicznego ?
Do zbicia Ph można używać kationitów , kwasów , albo wody RO - na początek nic z tym nie musimy robić dopóki nie będziesz instalował CO2.
Co do nawożenia - nie mam dobrych doświadczeń z nawożeniem gotowcami - ja proponuję nawożenie solami - o niebo skuteczniejsze - jak zechcesz lać ten co masz to musi ci w tym pomóc ktoś kto czegoś takiego używa

- OTTO
- Akwarysta
I tak chyba zrobię.Łoren pisze: zrezygnowałbym z tego kamienia.
Nie od razu Rzym zbudowano, jeśli roślinki będą rosły a co za tym idzie mój uśmiech na twarzy to z chęcią bede organizował dosadzałŁoren pisze: a resztę powoli trzeba będzie zdobyć i dosadzisz później

Siatkę juz mam ole kokosów nie kosztowała, może na razie jej nie dam, zobaczę ile będę miał roślin na tyle i jak będą się prezentować, jesli będzie ok to jej nie dam, zawsze mogę ja potem dołożyć i coś tam zaszczepić :oczami:Łoren pisze: Prawdę mówiąc siatkę z mchami zastosowałbym na niewielkiej części a nawet mówiąc szczerze odpuściłbym od tego tematu - ponieważ na trzecim planie bedą rośliny wysokie które będą nam zasłaniać mchy - tak ze teraz decyzja po Twojej stronie
No dziś mierzyłem z krany i albo mnie ten 5 letni test cygani albo mamy 7,5 w kranie, zresztą podobnie jest w baniaku, więc testy muszę obowiązkowo zakupić.Łoren pisze:Jak Ph wysokie
Dobrze rozumiem ? Ph 7,5-8 nie przeszkadza nam ???Łoren pisze:Do zbicia Ph można używać kationitów , kwasów , albo wody RO - na początek nic z tym nie musimy robić dopóki nie będziesz instalował CO2.
Niektórym roślinom na pewno to nie pasuje :zdziwko:
Co do wysyłki to, w Katowicach autobus (bo o PKSe mówiłeś) musiałby być najwcześniej o 15:00 bo dworzec mamy rozebrany pół miasta rozkopane a pracę kończę o 14 i muszę dotrzeć na miejsce.
- OTTO
- Akwarysta
No właśnie czarne czy niebieskie, czy czarne z czasem nie wyblaknie i z czego by je zrobic ?Łoren pisze: tło czarne
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
OTTO pisze:Dobrze rozumiem ? Ph 7,5-8 nie przeszkadza nam ???
Niektórym roślinom na pewno to nie pasuje :zdziwko:
Przeszkadza jedynie w rozpuszczaniu CO2. 98% roślin wysokie pH samo w sobie nie szkodzi (za to niskie jak najbardziej).
- OTTO
- Akwarysta
Więc czy jest sens kupować testy do pomiarów Ph ?
No chyba że ze względu na to że glony lubią wyższe Ph, przyda się więc do walki z nimi.
W testach paskowych skala pomiaru zaczyna się od 6,4 (a kończy na 9) czy to wystarcza czy Ph może spadać niżej.
No chyba że ze względu na to że glony lubią wyższe Ph, przyda się więc do walki z nimi.
W testach paskowych skala pomiaru zaczyna się od 6,4 (a kończy na 9) czy to wystarcza czy Ph może spadać niżej.
-
- Przyjaciel forum
Jeśli planujesz zakup instalacji CO2 to tak jeśli nie to na razie nie.OTTO pisze:Więc czy jest sens kupować testy do pomiarów Ph ?
Walka z glonami w naszym przypadku będzie prowadzona przy pomocy zbilansowanego nawożenia i podmian wody - przeciw glonowo działa także węgiel w płynie.Wszytko sprowadza się do tego żebyśmy zapewnili roślinom jak najlepsze warunki wzrostu - jeśli tak się stanie to glony nie będą miały szans na przetrwanie. Nie znaczy to że glonów nie będzie w ogóle - na nie też trzeba sie przygotować - z bardzo wysokim prawdopodobieństwem wystąpią ok 4-5 tygodnia po starcie akwarium i będziemy z nimi walczyć przez ok 4 tygodnie. Potem następuje stabilizacja akwarium i zaczyna się proces dojrzewania zbiornika.W tym trudnym okresie trzeba szczególnie dbać o regularne podmiany wody ( 1-9 tydzień) i na bieżąco sprawdzać parametry wody(NO3 i PO4) żeby nie narobić bałaganu.Stąd potrzeba posiadania testów - po ustabilizowaniu będą nam one praktycznie potrzebne tylko wtedy kiedy zauważymy jakieś gwałtowne zmiany - pojawienie sie glonów itp.
- OTTO
- Akwarysta
Ok napisz mi jeszcze co ile będę robić podmiany i w jakie ilości, do podmian mam mieć odstaną wodę ? Teraz tak robię że mam odstaną 2-3 czasem 5 dni, ale kiedyś lałem kranówkę bo dodawałem uzdatniacz, ale szkoda kasy i im mniej chemii tym lepiej no nie ?
Musisz mi jeszcze udzielić wskazówek co do sadzenia, czy sadzić w samym żwirze, czy zakopać głębiej do ziemi ?
Co do transportu to bedzie chyba problem, bo z Rzeszowa przyjeżdżają tylko dwa PKSy i to porannych godzinach. Chyba że pociągiem, albo kurcze nie wiem kurierem ? Sam nie wiem hm.....
Musisz mi jeszcze udzielić wskazówek co do sadzenia, czy sadzić w samym żwirze, czy zakopać głębiej do ziemi ?
Co do transportu to bedzie chyba problem, bo z Rzeszowa przyjeżdżają tylko dwa PKSy i to porannych godzinach. Chyba że pociągiem, albo kurcze nie wiem kurierem ? Sam nie wiem hm.....
- OTTO
- Akwarysta
Nie planujęŁoren pisze:Jeśli planujesz zakup instalacji CO2 to tak jeśli nie to na razie nie.

A z czego by zrobic tło ? Lepiej jakby było matowe no nie ?